Bu haber kez okundu.

Merdivenköy'de Şua İnşaat'a kişiye özel riskli alan uygulaması
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kadar tesadüf denilemeyecek bir karara imza attı.

Fikirtepe'de ilk defa gariban halka tanınan ancak daha sonra pardon denilerek geriye alınarak kısıtlanan yükseklik Fikirtepe haricinde her yerde kişiye özel daha farklı ve Fikirtepe'den daha fazla yükseklik olarak verilmeye devam ediliyor. Kadıköy genelinde normal şartlarda emsal değeri ve arsa büyüklüğüne göre ( h=yükseklik )  serbest olarak uygulanabilirken Fikirtepe'de yapılan özel uygulama sonrası yükseklik 24 kat veya 80 m ile sınırlı tutularak yeşil alan kazanımı yok denilecek kadar azaltılmış bulunmakta.

Özellikle deprem riski başta olmak üzere yeşil ve donatı alanları bahane edilerek ilk uygulamaya başlanılan Fikirtepe Özel Proje alanı uygulaması zamanla evrilerek vatandaşın lehine olan uygulamalar hariç 6306 sayılı yasa kapsamına alınarak Kentsel Dönüşüm Alanı olarak devam ettirildi.

Fikirtepe'nin 1/4 ü Hazineye

Fikirtepe'de yaklaşık 140 hektarlık alanın 1/ 4 'i ( yaklaşık olarak 400 bin m2 ) plan notlarında yapılan son değişikliklerle yeşil ve donatı alanı bahanesi ile hazineye terk ettirilirken Hazinenin bu alanları satması veya buraya daha sonrasında kamu yararı bahane edilerek yeni yapılaşmaların yapılmasının önünde her hangi bir engel bulunmamaktadır. Mevcut proje alanları içerisinde hesaplanan emsal oranları ile kütlelerin oturtulması yapılan yükseklik kısıtlaması ile imkansız hale getirildi. İBB. avan proje onayı esnasında kütlenin oturmamasından dolayı bazı emsal dışı kazanımları da emsale dahil ederek net alanların küçülmesi yönünde yaptığı uygulama ile şartlı olarak avan projelere onay verdi bu da vatandaşların kaybına sebep oldu. Yükseklik sınırlaması ve kütlenin oturmaması bunun haricinde mevcut alanın maksimum seviyede kullanılarak net alanın ufaltılması yanında nüfus yoğunluğunun artacağı kesin olan Fikirtepe'de umulan yeşil alan ve donatı alanlarının hayalden öteye geçmeyeceği artık netlik kazanmıştır.

Fi-KENTDER'den yükseklik ayarlı Master Plan önerisi

Daha fazla yeşil ve donatı alanı için Fikirtepe'de firmaların öncülüğünde yapılması düşünülen Fikirtepe Master Plan kapsamında İBB. ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merdivenköy Mahallesinde Şua İnşaat'a özel olarak tanınan 40 kat serbestisini Fikirtepeye de tanımalıdır. Yeni yapılacak Master Plan Çalışmaları da bu kapsamda ele alınarak hem hava akım koridoru hem de görüntü çirkinliğinin önüne geçilerek yeşil ve donatı alanlarının fazlalaştırılması sağlanmalıdır.

Şua İnşaat Fikirtepe'de ne aşamada ?


Şua İnşaat Fikirtepe'de anlaştığı bir ada içerisinde kalan bir vatandaşın anlaşmaya yanaşmadığı iddiası ile İnşaat çalışmalarına henüz başlamadı. Ancak Fi-KENTDER tarafından yapılan açıklamaya göre anlaşma yapmak için derneğe yapılan bir başvuru sonucu firma ile diyaloğa geçildiği ve sözleşmede bazı maddelerin düzeltilmesi için görüşme talep edilmesine karşılık firmadan yetkili birisinin nasıl olsa kamulaştırma yapılacağı için hiç kimse ile görüşmeyeceklerinin söylenmesi Fikirtepedeki bazı firmaların tapu sahibi vatandaşlara karşı olan yaklaşımlarını ortaya koymaktadır. Telefonla yapılan bu görüşme üzerinden neredeyse bir sene geçmiş olmasına rağmen her hangi bir gelişme kaydedilememesi imza atan diğer vatandaşları da zora sokmakta ve mağdur olmalarına sebebiyet vermektedir. Şua İnşaat'ın Fikirtepe'de ne zaman iş başı yapıp anlaştığı adayı boşaltacağı ise hanüz bilinmemektedir.

FİKİRTEPEHABER.COM olarak edindiğimiz bilgiye göre Şua İnşaat Fikirtepe'de 
24 bin metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirmek için kat karşılığı anlaşma yapmış bulunmakta. Bu alandaki hak sahiplerinin büyük çoğunluğu ile anlaşma imzalamış ancak, 400 metrekarelik alandaki hak sahipleri ile henüz anlaşamamış bulunmakta. Bu hak sahipleri ile anlaşmaya varamadığı için 4 maksimum emsal hakkı kazanmak için bakanlığa acele kamulaştırma yapılması için başvuran firmanın anlaşamadığı mülkler hakkında mahkemeden çıkacak karara göre nasıl hareket edeceği anlaşma imzalamış bulunan vatandaşlar tarafından büyük bir merak ve kaygı ile beklenmektedir.

FİKİRTEPEHABER.COM


İşte kişiye özel uygulama hakkında basında çıkan haberlerin detayları ...

İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında
 riskli alan ilan edilen Kadıköy'deki arazinin altından eski AKP Meclis üyesi çıktı. İleri haberin paylaştığı haber detayına göre, eski Ümraniye Belediyesi AKP Meclis üyesi Nimetullah Kaya'nın yönetim kurulu başkanı olduğu Şua İnşaat'ın geçen mart ayında aldığı Kadıköy Merdivenköy'deki arazisi bir ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildi. Arazideki inşaat yüksekliği, riskli alan kararından sonra 40 kat olacak.

İşte İleri Haber'den Rıfat Doğan' ın paylaştığı haberin ve Merdivenköyde kişiye özel uygulamaya konulan riskli alan uygulamasının detayları. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kadıköy’deki Merdivenköy Mahallesi 15 bin metrekarelik 746 ada 1 parsel ve yakın çevresinin riskli alan kararı için 25 Mart’ta Bakanlar Kurulu’na yazı yazdı. Bakanlar Kurulu söz konusu arazi için 8 Nisan Çarşamba günü riskli alan kararı verdi ve karar 31 Mayıs Pazar günü resmi gazetede yayımlandı. Ümraniye Belediyesi’nin eski AKP’li Meclis üyesi Nimetullah Kaya’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Şua İnşaat’ın riskli alan kararından bir ay önce, 10 Mart Salı günü söz konusu araziyle ilgili hisse aldı. 
 
Riskli alan ilan edilmeden önce Şua İnşaat’ın söz konusu alan üzerinde planladığı çevredeki yapılaşma koşullarını aşarak yaklaşık 40 kat yüksekliğindeki projeyi internet sitelerinde yer alması dikkat çekti. Söz konusu alan daha bakanlık tarafından riskli alan ilan edilmeden arazi üzerindeki binalara Şua İnşaat proje alanı yazan tabelalar asıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu sınırları içinde kalan arazilere ilişkin riskli alan ilanı kararına ilişkin kendilerinden görüş alınmadığını belirterek dava açmaya hazırlandıklarını kaydetti. 
 
BÜTÜN KADIKÖY'Ü RİSKLİ ALAN İLAN ETSİNLER
 
Bakanlık kararına tepki gösteren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu şöyle konuştu:
 
“Bize hiç sormadılar. Kendi başlarına bir karar aldılar. Ben bu şekilde uygulamaya karşıyım. Burada sonuçta bir ilçe belediyesi var. Oranın riskli alan olması için herhangi bir neden de yok. O zaman tüm Kadıköy’ün riskli alan olması lazım. Öyle bir kriter yok. Dava açacağız."
 
40 KAT YÜKSEKLİK VERİLDİ
 
İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ ise riskli alan ilanından önce söz konusu alana proje tabelalarının asıldığını, inşaat şirketinin web sitesinde 40 kat yüksekliğinde projenin paşlaşıldığını söyledi. Sağ “6306 sayılı kanun çıktığı zaman, kanunun vahşi ranta odaklı maddeleri içerdiği için CHP olarak karşı çıktık. Anayasa Mahkemesi’nde dava açtık ve bir çok maddesi iptal oldu. ‘Bu kanunu gerçekten riskli alanları dönüştürmek için değil yandaşlarına rant aktarımı için kullanacaklar’ dedik ve daha da öteye gittiler. Bir önceki dönem AKP Ümraniye Belediye Meclis Üyesi olan Nimetullah Kaya’ya Kadıköy Göztepe’de  de özel riskli alan ettiler."

Son olarak bu haber ve uygulamalar ile ilgili firmanın nasıl bir açıklama yapacağı merak konusu olmasına karşı firma tarafından yapılacak açıklamayı buradan Şeffaf ve objektif gazetecilik adına FİKİRTEPEHABER.COM olarak buradan yayınlayacağımızı belirtmek isteriz.

ajansFİKİRTEPE / FİKİRTEPEHABER.COM
banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatandaş 9 yıl önce

Nedense bazı firmalar sorunlarına rağmen sitenizde sadece olumlu yönleri ile yansıyor bazıları hakkında da birşey bulamasanız bile manşetten karalama haber çıkıyorsunuz. Anladık maddi çıkarlar meselesi ama biraz da izan lazım.

Avatar
Niko 9 yıl önce

Ey admin;
Uzun zamandır sizi takip ediyorum ve Fikirtepe de yer alan bütün firmalar hakkında bilgi veriyor ve sürekli mağdur olan fikirtepa halkının yanındayız diyorsunuz peki dört yıldır ada temsilcileriymi beraber insanları canından bıktıran GÜRAL İNŞAAT hakkında neden tek bir haber yok insanın aklına Güral inşaat ın bin ayrıcalığı kı sorusu geliyor sizden insanları dört yıldır mağdur edip çantaçılık yapan bu firma hakkındada haber yapmanızı rica ediyorum saygılarımla iyi çalışmalar

Avatar
ajansFİKİRTEPE 9 yıl önce

ajansFİKİRTEPE / FİKİRTEPEHABER.COM olarak şeffaf , objektif ve tarafsız yayın yapmaktayız. Bu konuda aldığımız tehdit, hakaret ve karalamalar maddiyat bağlantısı ile ilgili yorumunuzu tamamen boşa çıkartmaktadır. :) Lütfen elinizde bulunan hakaret, kasıtlı karalama haricinde tüm belge ve bilgileri bizimle paylaşınız , hangi firma veya oluşum hakkında olursa olsun, hemen haberleştirelim...

ajansFİKİRTEPE

Avatar
Hakan YILMAZ 9 yıl önce

Osman Bey gazeteciliği mahalle dedikodusu sanan insanlardan öğrenecek değiliz. Beğenilmeyen Firmalardan kastınız nedir lütfen isim veriniz . Tüm bunların haricinde Fikirtepe'de ada alıp iş yapacakmış gibi pazarlayan, devreden, fırıldak peşinde alavere dalavere peşinde koşan çantacılardan bahsediyorsanız o tarz haberleri yazmaya başlarsak Dallasa dönen Fikirtepe'nin haberlerine günler yetmez :) :)

Avatar
Osman 9 yıl önce

Ne oldu, hayırdır kaç gündür haber yapamıyorsunuz.pilinizin bitmesinin sebebi nedir?beğenmediğiniz firmalar haber mi sağlayamıyor sitenize

Avatar
Osman 9 yıl önce

Ne oldu hayırdır kaç gündür haber yapamıyorsunuz.sebebi nedir?yoksa beğenmediğiniz firmalar sayesinde mi bugüne kadar var oldunuz,şimdi piliniz mi azaldı ne oldu gazeteciliğinize,sonuç 1 haftadır 1 haber :)

Avatar
gonca 9 yıl önce

Devlette iş yok olsaydı fikirtepeyi. Yapardı Allah belanizi versin bu kadar boğdur olan var ve viçdansızlar ve köpekler yeter artik neyin peşindesiniz. Sizi şerefsizler..