Bu haber kez okundu.

Fikentder'den Torba Yasa, Fesihler ve Tasarımla İlgili Panel Hazırlığı

 FİKİRTEPE TARTIŞIYOR , HUKUKLA BİRLİK BERABERLİK İÇERİSİNDE HAKKINI ARIYOR

Fikirtepeli vatandaşlar her ne kadar imza atmış olsalar bile hukuki olarak düşürüldükleri aldatmacalara karşı haklarını aramak ve daha sağlıklı bir dönüşüm yapmak için Fikentder öncülüğünde bilinçlenerek birleşiyor.

Fikirtepeli vatandaşlar ticari kar süsüyle sürülmek istendikleri topraklarına sahip çıkarak, mülkiyet haklarını hiçe sayan yasaları tek taraflı arkasına alarak dayatmalara karşı birlik ve beraberlik içerisinde sesini T.B.M.M.'ne iletmeye hazırlanıyor.

Fikentder Derneği torba yasa başta olmak üzere vatandaşları zorda bırakan, mülkiyet haklarını görmezden gelen anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Bildirgesine aykırı olan yeni çıkarılan kanunlar ve dayatmacı görünen uygulamalar hakkında vatandaşları bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye hazırlanıyor. Derneğin hazırlayacağı raporlar ilgili yasaların tek taraflı uygulama ve aksaklıkları ile beraber yapılması gerekn eksikliklerini içerecek.Fikirtepeli vatandaşların sesini meclise taşımaya başarabilen ender sivil toplum kuruluşlarından olan Fikentder Derneği, dernek başkanı Yasin Bektaş öncülüğünde önümüzdeki günlerde de bu amaçla bazı yetkililerle görüşmek için Ankara da olacak .



Fikentder'in açıklaması

Konuya ilişkin fikirtepehaber.com'a açıklama yapan FİKENTDER DERNEK BŞK. Yasin Bektaş , '' Ticari firmaların kar üstüne kar yapıyor görünümü veren uygulamalarına son verilerek vatandaşın mülkiyet ve barınma hakkını gözeten yeni bir anlayışa ihtiyaç var. Özellikle Türkiyede ilk uygulamaya konulan ve pilot bölge olarak seçilen ve 6. yılı aşan bir zaman dilimine rağmen beklenilen sonucun hala alınamadığı Fikirtepe'de neler oluyor ? Temsilci - Firma İşbirliği ve platform çatısı altında tröstleşme girişimleri, idareyi yanlış yönlendirirken, Fikirtepe'de imza toplayan ve idareyi yanlış yönlendirere kanunları arkasına alma girişiminde bulunan firmaların sermaye güçlerinin bunda ne kadar etkili olduğu tartışma konusu olmaya devam ediyor. Oluşan mağduriyetlikleri önleme adına çıkarılan yeni yasa ve yönetmelikler sonrası daha fazla mağduriyetliklere sebebiyet vermesi kaçınılmazken, firmaların kendi aralarında oluşturdukları dernek aracılığıyla kendi ticari kazançları adına ulusal basını etkileyerek idare ve resmi makamlar nezdindeki girişimler dikkatlerden kaçmamaktadır. 

Bu bağlamda gerekli kanun ve/veya idareden aldıkları destek veya güvenceyle çıkarılan yeni kanunlarda yönlendirme girişimleri ve sonrasında aldıkları güven ve destekle vatandaşların kendi tapulu mülkleri üzerinden bile kaale almamaktadırlar. Bu durum vatandaşların hukuka başvurarak kendi haklarını aramak adına genel süreci tıkamalarına ve toplumun genelinin mağduriyetliğine sebep olmaktadır. Vatandaşların kaale alınmayarak yine sermayenin veya çıkarcı işbirlikçilerinin, vatandaşın kendi tapulu mülkleri üzerinden her türlü tasarrufta bulunma girişimleri hak ve hukukla bağdaşmamaktadır. İdare ve yöneticilerinin, sermayenin gemi azıya almışçasına, bu tür davranışlara çanak tutmak yerine, disipline ederek kurallara uymalarını sağlamaları ve kamu yararı adına kamuyu koruma altına alan önlemleri hayata geçirmesi elzemdir. Kamuyu sermayeye ezdirmemeli, ezen ve tek taraflı kanun ve yönetmelik yapımından vazgeçerek mevcuttaki plan notlarına bireysel yapılaşma hakkını da tanıyarak işlerlik kazandırmalıdır.

Tasarımın özerkliği, işlevselliği ve çevre ile entegrasyonu

Özellikle kentsel dönüşümün insan veya rant odaklı mı olduğu tezleri arasında ki çelişkiye rağmen elde edilen bulguların rantı göstermesi neyi ifade ediyor? Şehirlerin betonlaşarak katledilmesine sebebiyet vererek tarihi ve kültürel dokuların yok olması, komşuluk ilişkilerinin ortadan kaldırılarak kültürel yozlaşmanın hızlanması bir kazançmıdır? Bu oluşumlar sonucu yerlerinden geçici veya kalıcı olarak sürülen vatandaşların yaşadığı toplumsal travmalar geleceğimizi tehdit ediyor. Bu sebeple hukuki gelişmeleri ve kentsel dönüşümde yaşanılan sıkıntılarla beraber Fikirtepe'de yapılan tasarım çalışmasını önemsiyoruz. Bu önemseme ile beraber 40 - 50 yıl daha boşa hayıflanarak kaybetmemek için daha dikkatli olunması noktasında FİKENTDER olarak İLGİLİ İDAREYE ciddi düzeltme amaçlı uyarılarda bulunmak istiyoruz.

En başta tasarımı bir dayatma ve baskı aracı olarak uygulamak yerine insan ve yaşam odaklı hayatı kolaylaştıran, bu bağlamda mevcut konum merkez alınarak çevre bölgelerle daha işlevsel ve entegre hale getiren öneriler sunuyoruz.

Panel hazırlığı ve duyurulması

Fikirtepe plan notlarında bazı hususların düzeltilerek uygulanması başta olmak üzere, kentsel tasarım çalışmasına yönelik şikayet ve önerilerimiz, torba yasa ile gelen yenilikler, vatandaşın mülkiyet hakları, sözleşme fesihleri, paylaşımlar ve daha fazlasını içeren genel bir hukuki teknik bir panel hazırlığı yapıyoruz. 

Yeni bir Fikirtepe Platformu hazırlığı ve T.B.M.M. 'ye gitme hazırlığı

Bektaş, toplantı sonrası oluşan verileri daha önceki toplantılarda olduğu gibi dosyalayarak raporlaştıracağız ve Fikirtepe'nin Derneği ve Fikirtepeliler olarak oluşturacağımız herkesi kapsayan yeni bir platform aracılığıyla bunu başta T.B.M.M. 'de grubu bulunan tüm siyasi partilere ve ilgili kurumlara sunarak yapılan yanlışlara karşı sesimizi gür bir şekilde tüm kamuoyuna ileteceğiz. Gücünü sermayeden değil, halktan alan ve hakkı gözeten yeni, aktif bir platform kurma çalışmalarımızın da başladığını bu vesile ile belirtmek istiyoruz. Konuyla ilgili çalışmalarımız başlamıştır. Herkesin bu konuda elinden gelen desteği esirgemeyeceğini umut ediyor En kısa süre içerisinde tüm kamuoyuna; yer, zaman ve birbirinden kıymetli panelistlerimiz hakkında genel bir duyuru yapacağızı belirtmek istiyorum '' dedi.

ajansFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com

banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
erdi 8 yıl önce

Anka Büyükada ne olacak.Muhatap yok bir bilgisi olan varmı? Devrediyor diye bir söylenti var ama ne kadar doğru.