Devlet Kurumu TMSF 'nin Kayyum atadığı Dumankaya Proje Adalarında bile neredeyse 3 yıldır bir çivinin çakılmadığını göz önüne alırsak, bu ekonomik kriz ortamında hangi firma nasıl iş yapabilir yada, bırakın TMSF'yi vatandaş sıradan firmalara bile nasıl hukuki fesih ve tazminat davaları açabilir.!?
İller Bankası - Kiptaş üzerinden taşeronluk benzeri devir ile Bakanlığın Fikirtepe'de yapımını üstlendiği 4 proje adası, bölgedeki diğer problemli adalar için de Fikirtepe'de verilen sözler ve yapılan uygulamalar açısından bir emsaldir.
Kanun yapıcıların ve dönemin bürokratlarının firmalar ile samimi duruş ve yeterki icraat olsun amacıyla 6306 sayılı yasa da var olan 2/3 çoğunluğun pay satışı yönünde yaptıkları yönlendirme ve dayatmalar özellikle, Fikirtepe'de Bakanlığı Vatandaşlara karşı sorumlu tutmaktadır.
Öncelikle Kanunla yapılan değişklik içeriğinde geçen ve Cimer'e yapılan bir başvuruya verilen cevap üzerinden de teyit ettiğimiz fesih işlemlerine ilişkin olarak;
6306 sayılı Kanun'un "Uygulama İşlemleri" başlıklı 6. maddesinin ondördüncü fıkrasında; "(Ek:4/7/2019-7181/24 md.)
Bu Kanun kapsamındaki alanlarda ve parsellerde; oy birliği ile anlaşma sağlanmasından veya hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar alınıp bu karara katılmayanların hisselerinin satışından sonra müteahhitten kaynaklanan sebeplerle, bir yıl içinde yeni yapının yapım işine başlanmamış veya yapım işi belirli bir seviyede durdurulmuş ve en az altı aydır projenin bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla inşai faaliyete devam edilmiyor ise, yapılan sözleşmelerin feshi için hisseleri oranında maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar alınabilir... '' denilmekte
* 1- Birincil olarak, bu kanundan faydalanarak tek taraflı fesih yapmak için öncelikle daha öncesinde ada bazında 2/3 kararı ile pay satışı kararı alınmış olması ve her türlü müracat ve işlemler yapılmış, firmanın önünde kendinden kaynaklı sebepler haricinde başkaca her hangi bir imza ya da tevhit sorununun bulunmamasına rağmen, en az bir yıl önceden tespit yapılmış olması şartıyla aradan geçen uzun zamana rağmen her hangi bir icraat yapmaması durumunda vatandaşlar bu kanun çerçevesinde fesih hakkı kazanmaktdır.
* 2- Firmanın imza çoğunluğunu sağlamış olmasına rağmen, her hangi bir 2/3 çoğunluk kararıyla pay satışına gitmemiş olması durumunda ilgili adadaki paydaşların 2/3 çoğunluk kararı ile bu kanun kapsamında tek taraflı fesih için bakanlığa başvurmasına engel olmaktadır.
* 3- Fikirtepe'de imzası yarım kalan yada bitmeyen bir çok adada 2/3 çoğunluk kararı alınarak pay satışına gidilmediği göz önüne alındığında bu işe başlanmış yarım kalmış yada 2/3 çoğunluk kararı pay satışına gidildiği ve tevhit terk işlemleri gerçekleşen çok az proje adasını kapsamaktadır.
* 4- Genel olarak bakıldığında Yıkılmamış ve tapu devri yapılmamış adalarda her hangi bir masraf yada tazminat hakkı doğmadığı için yeni bir firma bulma olasılığı yüksek ve mevcut firmanın ekomomik olarak projeyi gerçekleştirebilme ihtimali yok ise bu kanun bu tarz proje adaları için cazip görünmektedir.
Kanun kapsamında Fesih başvurusuna hak kazandıktan sonra ilgili kanun ; ''... Bu karar ile birlikte Bakanlığa başvurularak yeni yapının yapım işine başlanıp başlanmadığının veya yapım işinin projenin bitirilmesini gerektirecek seviyedeki ekip ve ekipmanla devam edip etmediğinin tespiti istenir. Bakanlıkça; belirtilen durumların tespit edilmesi hâlinde, müteahhide otuz gün süre verilerek işe başlaması veya devam etmesi gerektiği, aksi takdirde bu sürenin bitim tarihi itibarıyla sözleşmelerin resen feshedileceği ihtar edilir. Bu ihtara rağmen işe başlanmaması veya devam edilmemesi durumunda, ayrıca ihtar çekmeye gerek kalmaksızın otuz günlük sürenin bittiği tarih itibarıyla hak sahipleri ile müteahhit arasında imzalanmış olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri ilgililerinin muvafakati aranmaksızın resen feshedilmiş sayılır. Fesih sonrasında, taşınmazların siciline şerh edilmiş olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri maliklerin veya Bakanlığın talebi üzerine terkin edilir
Fesih Yapsak da mı mağdur olsak, Yapmasak da mı..!
* 5- Yıkılmış, tapu devirleri yapılmış , inşaat başlamış yada hiç başlamamış olan proje adalarında durum biraz daha farklı ve daha çetrefilli görünmekte. bu tarz proje adalarında her ne kadar yeni kanuni düzenleme kapsamına giriyor olsalar bile, Fesih etmenin mi yada etmemenin mi daha cazip olabileceği noktasında ciddi tereddütler barınmakta..
Bazı proje adalarında olası fesih ile yaşanılması muhtemel tereddütler;
1 - Anlaşılan oranlarda firmaya devredilmesi gereken arsa paylarına karşılık Tapu devirlerinin Firmaya önceden yapılmış olması en başta 2/3 arsa payı çoğunluğu sağlamakta birincil engel olarak önümüze çıkmaktadır.
2 - Tapu Devirleri yapılan ve kat irtifakı kurulan ancak inşaat faaliyetleri uzun süredir devam etmeyen projelerde yapılan satışlar ve tapu devirlerinin üçüncü kişilere aktarılmış olması
3 - Tapu devri yapılmamış olsa bile, proje adasında başlanan ve yarım kalan ancak, yapılan tüm resmi masrafların yapılacak olası fesih sonrası tazmin edilecek olması sonrası vataandaşların hem kira alacaklarından mahrum olması haricinde yüklü bir fatura tazmi ile karşılaması büyük olası..
** Tabi bizleri böyle düşünmemize sevk eden yukarıda bir kısmını yayınladığımız kanunun devamında yazan '' .. Fesih tarihine kadar yapılmış olan işler, devrolunan hisseler, yapılan ödemeler ve diğer hususlarda genel hukuk hükümleri uygulanır... '' açıklamasında belirtilen ve genel hukuk kurallarına yapılan vurgu!
Bu konuda FİKENTDER DERNEĞİ olarak, konuya muhatap vatandaşlara tavsiyemiz nedir?
1 - Öncelikle evi yıkılan, inşaat başlanmamış yada başlanıp yarım kalmış olan proje adalarında bireysel haklarımızı çok iyi öğrenmeli, konuya vakıf olarak tüm yönlendirmelerden etkilenmeden ama birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmelidir...
2- Fesih öncesi firmaya karşı geçmiş zarar yada alacaklar için tazmin yoluna gidilerek resmi olarak kayda girilmesi ve sağlama alınması
3- Yarım kalmış proje adalarında yapılan yüklü masraflarla muhatap olmamak ve yaşanan ekonomik kriz ortamında yeni bir firma bulmanın zorluğu ve var olan tüm yasal hakların sözleşme feshi sonrası ortadan kalma ve daha kötü şartlarla karşı karşıya kalma ihtimali göz önüne alınarak mevcut firma ile uzlaşma ve ekonomik şartlar göz önüne alınarak yeniden işe başlama noktasında karşılıklı makul bir sürede uzlaşılması
4- Daire satın alan yatırımcılar , uzun yılardır evleri yıkıldığı için kira alamayıp evsiz kalan vatandaşlar, barter sistemiyle iş yapan yada alacağını alamayıp arsa yada kat irtifakı kurulmuş ama yapılmamış dairelere karşı konulan ipotekler ve hacizler de farklı bir dava konusu olarak önümüzde durmaktadır..
Bakanlık Fikirtepe'de Çözüm Adına Sorumluluktan Kaçınamaz.!
5- Bakanlık torba yasa içerisinde çıkartılan ek madde gerekçesiyle geçmişte yaptığı hatalar ve var olan sorumluluklarından sıyrılarak firmaların geçmiş dönemde ödedikleri kiralar haricinde yaptıkları tüm resmi masrafları almalarının önünü açarak mevcut ekonomik krizde onlara bir çıkış yolu açmış bulunmakta, yeni sözleşme dayatmaları ile olası emsal ve oran düşmeleri ile vatandaşları muhatap kılarak adeta ölümü göstererek sıtmaya razı getirmeye çalışmaktadır...
6- Bu durum, her ne kadar bazı vatandaşların ya da temsilcilerin belirli bir ''KOMİSYON'', ''BONUS'' karşılığında yönlendirmeleriyle genel haricinde birçok vatandaşın içeriğini tam anlamadan yada toplumsal baskı sonucu var olan bir firma ile anlaşmak zorunda kalması, 6306 sayılı yasa da var olan 2/3 çoğunluğun pay satışı yetkisi elde etmesinin bir sonucudur. Kanun yapıcıların ve dönemin bürokratlarının firmalar ile samimi duruş ve icraat olsun amacıyla yaptıkları yönlendirme ve dayatmalar özellikle Fikirtepe'de Bakanlığı Vatandaşlara karşı sorumlu tutmaktadır.
** En baştan da belirttiğimiz gibi ''Fikirtepe'de verilen sözler ve yapılan uygulamalar ışığında emsal olan, İller Bankası - Kiptaş üzerinden taşeronluk benzeri devir ile yapımını üstlendiği 4 proje adalarıyla ilgili'' çok fazla birşey söylememize gerek bile yok :))
Önemli Not: Yapılan tüm olası değerlendirmeler her bir proje adasına göre farklılık gösterebilmekte ve tamamen bir tavsiye mahiyetindedir. Atacağınız her adımda birilerinin yönlendirmesinden ziyade Hukukçularınıza danışmanızı ve adımlarınızı öne göre atmanızı tavsiye diyoruz. Atalarımızın da dediği gibi zaman '' Bin ölçüp, Bir biçme'' zamanı. Kalın sağlıcakla..
Yasin Bektaş - FİKENTDER DERNEK BŞK.
05498413716 - fikirtepedernegi@hotmail.com
____________________________________
ajansFİKİRTEPE/www.fikirtepehaber.com
İller Bankası - Kiptaş üzerinden taşeronluk benzeri devir ile Bakanlığın Fikirtepe'de yapımını üstlendiği 4 proje adası, bölgedeki diğer problemli adalar için de Fikirtepe'de verilen sözler ve yapılan uygulamalar açısından bir emsaldir.
Kanun yapıcıların ve dönemin bürokratlarının firmalar ile samimi duruş ve yeterki icraat olsun amacıyla 6306 sayılı yasa da var olan 2/3 çoğunluğun pay satışı yönünde yaptıkları yönlendirme ve dayatmalar özellikle, Fikirtepe'de Bakanlığı Vatandaşlara karşı sorumlu tutmaktadır.
Öncelikle Kanunla yapılan değişklik içeriğinde geçen ve Cimer'e yapılan bir başvuruya verilen cevap üzerinden de teyit ettiğimiz fesih işlemlerine ilişkin olarak;
6306 sayılı Kanun'un "Uygulama İşlemleri" başlıklı 6. maddesinin ondördüncü fıkrasında; "(Ek:4/7/2019-7181/24 md.)
Bu Kanun kapsamındaki alanlarda ve parsellerde; oy birliği ile anlaşma sağlanmasından veya hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar alınıp bu karara katılmayanların hisselerinin satışından sonra müteahhitten kaynaklanan sebeplerle, bir yıl içinde yeni yapının yapım işine başlanmamış veya yapım işi belirli bir seviyede durdurulmuş ve en az altı aydır projenin bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla inşai faaliyete devam edilmiyor ise, yapılan sözleşmelerin feshi için hisseleri oranında maliklerin en az üçte iki çoğunluğu ile karar alınabilir... '' denilmekte
* 1- Birincil olarak, bu kanundan faydalanarak tek taraflı fesih yapmak için öncelikle daha öncesinde ada bazında 2/3 kararı ile pay satışı kararı alınmış olması ve her türlü müracat ve işlemler yapılmış, firmanın önünde kendinden kaynaklı sebepler haricinde başkaca her hangi bir imza ya da tevhit sorununun bulunmamasına rağmen, en az bir yıl önceden tespit yapılmış olması şartıyla aradan geçen uzun zamana rağmen her hangi bir icraat yapmaması durumunda vatandaşlar bu kanun çerçevesinde fesih hakkı kazanmaktdır.
* 2- Firmanın imza çoğunluğunu sağlamış olmasına rağmen, her hangi bir 2/3 çoğunluk kararıyla pay satışına gitmemiş olması durumunda ilgili adadaki paydaşların 2/3 çoğunluk kararı ile bu kanun kapsamında tek taraflı fesih için bakanlığa başvurmasına engel olmaktadır.
* 3- Fikirtepe'de imzası yarım kalan yada bitmeyen bir çok adada 2/3 çoğunluk kararı alınarak pay satışına gidilmediği göz önüne alındığında bu işe başlanmış yarım kalmış yada 2/3 çoğunluk kararı pay satışına gidildiği ve tevhit terk işlemleri gerçekleşen çok az proje adasını kapsamaktadır.
* 4- Genel olarak bakıldığında Yıkılmamış ve tapu devri yapılmamış adalarda her hangi bir masraf yada tazminat hakkı doğmadığı için yeni bir firma bulma olasılığı yüksek ve mevcut firmanın ekomomik olarak projeyi gerçekleştirebilme ihtimali yok ise bu kanun bu tarz proje adaları için cazip görünmektedir.
Kanun kapsamında Fesih başvurusuna hak kazandıktan sonra ilgili kanun ; ''... Bu karar ile birlikte Bakanlığa başvurularak yeni yapının yapım işine başlanıp başlanmadığının veya yapım işinin projenin bitirilmesini gerektirecek seviyedeki ekip ve ekipmanla devam edip etmediğinin tespiti istenir. Bakanlıkça; belirtilen durumların tespit edilmesi hâlinde, müteahhide otuz gün süre verilerek işe başlaması veya devam etmesi gerektiği, aksi takdirde bu sürenin bitim tarihi itibarıyla sözleşmelerin resen feshedileceği ihtar edilir. Bu ihtara rağmen işe başlanmaması veya devam edilmemesi durumunda, ayrıca ihtar çekmeye gerek kalmaksızın otuz günlük sürenin bittiği tarih itibarıyla hak sahipleri ile müteahhit arasında imzalanmış olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri ilgililerinin muvafakati aranmaksızın resen feshedilmiş sayılır. Fesih sonrasında, taşınmazların siciline şerh edilmiş olan gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri maliklerin veya Bakanlığın talebi üzerine terkin edilir
Fesih Yapsak da mı mağdur olsak, Yapmasak da mı..!
* 5- Yıkılmış, tapu devirleri yapılmış , inşaat başlamış yada hiç başlamamış olan proje adalarında durum biraz daha farklı ve daha çetrefilli görünmekte. bu tarz proje adalarında her ne kadar yeni kanuni düzenleme kapsamına giriyor olsalar bile, Fesih etmenin mi yada etmemenin mi daha cazip olabileceği noktasında ciddi tereddütler barınmakta..
Bazı proje adalarında olası fesih ile yaşanılması muhtemel tereddütler;
1 - Anlaşılan oranlarda firmaya devredilmesi gereken arsa paylarına karşılık Tapu devirlerinin Firmaya önceden yapılmış olması en başta 2/3 arsa payı çoğunluğu sağlamakta birincil engel olarak önümüze çıkmaktadır.
2 - Tapu Devirleri yapılan ve kat irtifakı kurulan ancak inşaat faaliyetleri uzun süredir devam etmeyen projelerde yapılan satışlar ve tapu devirlerinin üçüncü kişilere aktarılmış olması
3 - Tapu devri yapılmamış olsa bile, proje adasında başlanan ve yarım kalan ancak, yapılan tüm resmi masrafların yapılacak olası fesih sonrası tazmin edilecek olması sonrası vataandaşların hem kira alacaklarından mahrum olması haricinde yüklü bir fatura tazmi ile karşılaması büyük olası..
** Tabi bizleri böyle düşünmemize sevk eden yukarıda bir kısmını yayınladığımız kanunun devamında yazan '' .. Fesih tarihine kadar yapılmış olan işler, devrolunan hisseler, yapılan ödemeler ve diğer hususlarda genel hukuk hükümleri uygulanır... '' açıklamasında belirtilen ve genel hukuk kurallarına yapılan vurgu!
Bu konuda FİKENTDER DERNEĞİ olarak, konuya muhatap vatandaşlara tavsiyemiz nedir?
1 - Öncelikle evi yıkılan, inşaat başlanmamış yada başlanıp yarım kalmış olan proje adalarında bireysel haklarımızı çok iyi öğrenmeli, konuya vakıf olarak tüm yönlendirmelerden etkilenmeden ama birlik ve beraberlik içerisinde hareket edilmelidir...
2- Fesih öncesi firmaya karşı geçmiş zarar yada alacaklar için tazmin yoluna gidilerek resmi olarak kayda girilmesi ve sağlama alınması
3- Yarım kalmış proje adalarında yapılan yüklü masraflarla muhatap olmamak ve yaşanan ekonomik kriz ortamında yeni bir firma bulmanın zorluğu ve var olan tüm yasal hakların sözleşme feshi sonrası ortadan kalma ve daha kötü şartlarla karşı karşıya kalma ihtimali göz önüne alınarak mevcut firma ile uzlaşma ve ekonomik şartlar göz önüne alınarak yeniden işe başlama noktasında karşılıklı makul bir sürede uzlaşılması
4- Daire satın alan yatırımcılar , uzun yılardır evleri yıkıldığı için kira alamayıp evsiz kalan vatandaşlar, barter sistemiyle iş yapan yada alacağını alamayıp arsa yada kat irtifakı kurulmuş ama yapılmamış dairelere karşı konulan ipotekler ve hacizler de farklı bir dava konusu olarak önümüzde durmaktadır..
Bakanlık Fikirtepe'de Çözüm Adına Sorumluluktan Kaçınamaz.!
5- Bakanlık torba yasa içerisinde çıkartılan ek madde gerekçesiyle geçmişte yaptığı hatalar ve var olan sorumluluklarından sıyrılarak firmaların geçmiş dönemde ödedikleri kiralar haricinde yaptıkları tüm resmi masrafları almalarının önünü açarak mevcut ekonomik krizde onlara bir çıkış yolu açmış bulunmakta, yeni sözleşme dayatmaları ile olası emsal ve oran düşmeleri ile vatandaşları muhatap kılarak adeta ölümü göstererek sıtmaya razı getirmeye çalışmaktadır...
6- Bu durum, her ne kadar bazı vatandaşların ya da temsilcilerin belirli bir ''KOMİSYON'', ''BONUS'' karşılığında yönlendirmeleriyle genel haricinde birçok vatandaşın içeriğini tam anlamadan yada toplumsal baskı sonucu var olan bir firma ile anlaşmak zorunda kalması, 6306 sayılı yasa da var olan 2/3 çoğunluğun pay satışı yetkisi elde etmesinin bir sonucudur. Kanun yapıcıların ve dönemin bürokratlarının firmalar ile samimi duruş ve icraat olsun amacıyla yaptıkları yönlendirme ve dayatmalar özellikle Fikirtepe'de Bakanlığı Vatandaşlara karşı sorumlu tutmaktadır.
** En baştan da belirttiğimiz gibi ''Fikirtepe'de verilen sözler ve yapılan uygulamalar ışığında emsal olan, İller Bankası - Kiptaş üzerinden taşeronluk benzeri devir ile yapımını üstlendiği 4 proje adalarıyla ilgili'' çok fazla birşey söylememize gerek bile yok :))
Önemli Not: Yapılan tüm olası değerlendirmeler her bir proje adasına göre farklılık gösterebilmekte ve tamamen bir tavsiye mahiyetindedir. Atacağınız her adımda birilerinin yönlendirmesinden ziyade Hukukçularınıza danışmanızı ve adımlarınızı öne göre atmanızı tavsiye diyoruz. Atalarımızın da dediği gibi zaman '' Bin ölçüp, Bir biçme'' zamanı. Kalın sağlıcakla..
Yasin Bektaş - FİKENTDER DERNEK BŞK.
05498413716 - fikirtepedernegi@hotmail.com
____________________________________
ajansFİKİRTEPE/www.fikirtepehaber.com
LÜTFEN Bİ EYLEM KARARI ALALIM YETER ARTIK KOPSUN KIYAMET