Bu haber kez okundu.

Destek Bakanlık'tan, Müşteri Türkiye'den. Yatırım ve Kazanım Yurt Dışına, Kazanan Kim..?
Emlak Konut GYO, bir çok türk Müteahit firma projelerinde yer alan daire ve ticari alanların yabancılara satışı ve Türkiyeye döviz girişi için yurt dışındaki fuarlarda boy gösterirken, bazı Türk Firmaların yerli sermaye ile yerli müşteriyi yurt dışına götürmesi nasıl izah edilebilir?

ABD’nin tatil kenti Miami Türk yatırımcısı ve vatandaşları için en cazip kentlerden biri oldu. 150 bin dolardan 20 milyon dolara kadar çıkan konutlar büyük ilgi görüyor. Koç, Süzer, Bayraktar yatırımlarını sürdürüyor. Şimdi yeni dönen bir kampanaya da Londra'da yatırım yapan Nef'ten..!



Reklamları Türkiye'de dönen ve Yerli yatırımcıya pazarlanan yurt dışı yatırımdan kim kazanıyor, Kim kaybediyor?


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Doların ani artışıyla oluşan krizden en çok etkilenen inşaat sektörüne işsizliğin artmaması ve ve firmaların var olan durumu daha kolay atlatmaları için teşvik üstüne teşvik ve destek paketleri açıklarken bazı firmalar yatırım rotalarını yurt dışına çevirmiş durumda. 

Bu bir sermaye kaçırma operasyonu mu?

Normal şartlarda yabancı yatırımcılara yapılması gereken satışlarla yurt dışından döviz girdisi sağlanması gerekirken, bu çalışmalarda göze çarpan Türkiye'den sermaye çıkışı ve reklam ve tanıtımlarla yine Türk yatırımcılara yapılan satışlarla Türkiye'den yurt dışına döviz kaçağı olarak göze çarpmakta. Bu tarz yatırımlarla semaye ve döviz kaçağı haricinde Türkiye'de yapılması durumunda sağlanacak işgücü istihdamından da mahrum olunmuş olmakta. Yani, Türkiye'de değilde yurt dışında yapılan yatırımdan dolayı meydana çıkan işsizlik de cabası!

 

Yurt dışına yapılan yatırımlar sonucu devlet ciddi vergi kaybı yaşamakta..

Bakanlığın destek ve teşvik paketlerinden faydalanan firmalar yatırımı yurt dışına yaparken Bakanlık ne yapıyor, bu konularla ilgili nasıl bir önlem alıyor?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye'ye döviz girdisi sağlamak için uğraşıp kanun üstüne kanun çıkartıp, yeni yeni destek ve teşvikler açıklarken ve hatta faizlerde bile oranları hazine üzerinden sırtlanmayı göze almışken, bu tarz sermaye ve döviz kaçağı hakkında ne yapıyor? Bakanlığın Emlak Konut ve ortak iştiraklerinin stoklarını eritmek haricinde, bu konuda nasıl bir çalışması var bilmiyoruz ancak net bir şey varki, o da 250 Bin $ alıma verilen Türk vatandaşlığı, faiz ve harç desteklerine rağmen, bu yolla Türkiye'den bir çok iş adamının yurt dışına açılmaya ve sermayesini nedense daha güvenli gördüğü ülkelere yatırım yoluyla aktarmaya çalıştığı..



Peki Firmalar neden Yurt dışına yöneliyor? 

Türkiye'de var olan kriz ve maliyet artışları haricinde fazilerin yüksek olması yatırımcıları fiyatlarda dip yapan gayrimenkul sektöründen ziyade faize yönlendirmekte. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın faizlerin neredeyse yakınına yakın oranının hazine üzerinden desteklmesine rağmen, istenen satış rakamlarının bir türlü yakalanamaması ve özellikle inşaat sektöründe yaşanan büyük kriz bazı firmaları ya geçici olarak iş durdurmaya yada alternatif piyasalar üretmeye itmekte. Burada önemli olan, yukarıda da yazdığımız gibi yurt dışında yapılan yatırım ve yabancı yatırımcı üzerinden kazanılan döviz ile yurt dışına çıkartılan sermayenin geri dönüşümü ile her şey normal fakat tezatlık sermayenin ve alıcı yatırımcının da Türkiye'den, olmasına karşın yapılan yatırım için istihdamın ve ödenecek verginin yurt dışında kalması büyük tezat oluşturmakta. Bunun haricinde ise piyasada işleyen sıcak paradan toplanan ve yurt dışına çıkarılan sermayenin ise ne zaman Türkiye' ye döneceği, ise bilinmeyen bir gerçek olarak ortada durmakta..!



Her şeye rağmen, Kaybeden Türkiye..

Tespit olarak yaptığımız bu analize göre, 
Reklamları Türkiye'de dönen, bakanlığın destek ve teşviklerinden faydalanan yerli yatırımcıya pazarlanan ancak, sermayesi Türkiye'den gittiği halde yurt dışından sağlanan istihdamıyla her türlü vergi ve harçların da yatırım yapılan ülkeye ödendiği göz önüne alındığındabu tür yatırımlardan Türkiye'nin kazanmadığı ve ciddi bir kayıp yaşadığı gayet net bir şekilde anlaşılmaktadır..

Sonuç olarak Bakanlığa önerimiz; 

* Bu tür yatırımlarda yurt dışına çıkarılacak sermaye için inşaat süresi kadar bir geri dönüş teminatının alınması
* Türkiye'de yapılmayan yatırımlardan dolayı uğranılan vergilerin yabancı ülke şartlarına göre tahsili
* İstihdamın Türkiye'den sağlanması noktasında her türlü teşvik ve desteğin verilmesi
* Sermayenin Türkieye'de yatrım yapması için KEY FONU'nda biriken paraların konut ihtiyacı için satın alımlarda da sıfır faizle vatandaşlara kullandırılması 

Şimdilik bizim aklımıza gelen ve bakanlığa önerebileceğimiz 
bu üç madde , tabi çoğaltılabilir, geliştirilebilir. Yeter ki istihdam, kazanç ve en önemlisi sermaye Türkiye'de kalsın..!

Yasin Bektaş  -  05498413716
_________________________________
ajansFİKİRTEPE/www.fikirtepehaber.com


banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.