FİKİRTEPEHABER.com olarak yaptığımız araştırmalarda, Fikirtepe'den taşınan vatandaşlar kira gelirinden olmasının yanında aldıkları kira oranlarının zamanla yetersiz kalmasından dolayı ekonomik bir çöküntü içerisine girmiş bulunmakta. Araştırmada ayrıca İstanbul kenarlarına doğru 1500 - 1600 TL den daha düşük kiralık daire bulmanın neredeyse imkansız olduğunu merkezi konumda bulunan semtlerde ise bu kira oranlarının 2000 TL ile 5000 TL arasında değiştiğini hatta Lüks mekanlara doğru daha da yükseldiğini söyleyebiliriz.
Kentsel Dönüşüm ile konut fiyatlarının 4-5 kat arttığı İstanbul'da, inşaat çalışmaları nedeniyle kiralık ev bulmak zorlaştı. Fikirtepe'de evler nasılsa yıkılacak beklentisiyle sağlam kiracının bulunamaması ve kiraya verilen bir çok evin kirasının tahsil edilememesi kira geliriyle yaşayan Mal sahiplerini ekonomik olarak fakirleşmesine sebep olmakta.
Fikirtepede son durum
Fikirtepe'de bazı projelerin başlamasına rağmen bir çok ada içerisindeki imzaları tamamlanamayan projelerde herhangi bir faaliyetin olmaması, imzaların tamamlanamaması bir tarafa kamulaştırmaya bel bağlayan bir çok firma beklentisinin Mahkemeler ve Danıştay tarafından acele kamulaştırma yürütmesinin durdurulması ve riskli alan uygulamasının Fikirtepe geneline emsal olabilecek şekilde bazı parsellerde iptal edilmesi sonrası ticari firmalar projelerinin geleceği için, vatandaşlar ise ekonomik ve yaşamsal gelecekleri için kara kara düşünmeye başladı.
İstanbul'da kiralar artık öngörülemiyor ...
Yıllar geçti, bölge mevcut lokasyondan dolayı zaten değerliydi ve çarpık yapılaşmadan dolayı yeni olsa bile binaların çoğu eskidi, her şeye rağmen Kentsel Dönüşüm İstanbul'un merkezinde ve tüm dev projelerin odağında yer alan Fikirtepeye ve çevresinin değerine değer kattı. Ancak Kentsel dönüşümle birlikte değerinin artmasının yanında kiralar da İstanbul genelinde 3-4 kat artarak el yakmaya başladı. İstanbul içlerinde kiralık daire neredeyse yok, var olanların fiyatları ise dudak uçuklatıyor, vatandaşların gücünü aşıyor ...
FİKENTDER ''Fikirtepe Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'' Başkanı Yasin BEKTAŞ konuya ilişkin yaptığı açıklamada
'' Fikirtepe ile arasında 5 dakikalık mesafede olan Bağdat caddesinde müteahhitler arasında büyük bir rekabet var. Firmaların çoğu bu bölgede kentsel dönüşüm işi alıp yapmak istiyor. Bu sebeple mal sahipleri eski binaları için en az 8 -10 inşaat şirketinden ciddi teklifler alıyor ve aralarında kıyaslama imkanları oluyor. Bu tekliflerde en belirleyici etkenlerden birisi mülk sahiplerinin eline geçecek olan kira talepleri. Vatandaşlar her yerde olduğu gibi en yüksek kirayı ödeyen müteahhitle anlaşmak istemekteler. Bağdat caddesinde aylık kira talepleri 5-8 binleri bulmasına rağmen Fikirtepe'de 5 yıl önce yapılan ilk anlaşmalarda teklif edilen 800 TL - 1000 TL arasında kalması ve bu oranların artan kira enflasyonuna göre güncellenmemesi azınlıkta kalsa bile imza atmayan vatandaşların sözleşmeleri imzalamama kararlarında da en büyük etkenlerden birisi olarak karşımıza çıkmakta.
İstanbul genelinde yoğun bir şekilde devam eden kentseldönüşüm sebebiyle kiralık ev bulmanın zor olduğunu söyleyen BEKTAŞ Kiralık ev bulmak zor çünkü eski binaların ve emsal oranı önceden düşük kullanılmış olan binaların daha yüksek ekonomik getirisinden dolayı bir çoğu kentsel dönüşümde yenileniyor. Bu nedenle evini kentsel dönüşüme verenlerin büyük kısmı burada oturmuyor. Ev yapılıncaya kadar yazlık evinde, annesinin yanında veya daha uygun bölgelere taşınıyorlar, ama Fikirtepelilerin bir çoğu daha şimdiden memleketlerinin yolunu tutmuş bulunmaktalar. Firmaların ödediği kira miktarının düşük olması ve devletin diğer bölgelerde olduğu gibi ek kira yardımı yapmamasına dayanamayan vatandaşalrın neredeyse yarısı daha kentsel dönüşüm bitip projeler teslim edilmeden arsa pozisyonunda mülklerini satmak zorunda kalmışlardır, '' dedi.
Kentsel dönüşümde son durumİstanbul Anadolu Yakası’nın meşhur bölgelerinden Kadıköy'de kentsel dönüşüm tüm hızıyla devam ediyor. 2012 Mayıs ayında çıkan 6306 sayılı Afet Yasası ile beraber şantiyeye dönen Kadıköy ve Fikirtepe'de de eski binalar yıkılıp yeniden yapılıyor. Genelde 30 yaşın üstünde olan binaların yenilenmesi bir kişinin itirazı dahi olsa yenilenemiyordu. Yeni kentsel dönüşüm yasası ile bu sorun Fikirtepe haricinde bina bazında ortadan kalksa da Fikirtepe'de ada bazlı proje yapılanmasından dolayı hala engel olmaya devam etmekte. Bu durum İmza atan vatandaşlar kadar iş yapmak isteyen müteahhitlerin kısa dönemde iş yapmalarının önünde büyük bir engel olarak durmakta.
ajansFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com