Fikirtepehaber.com olarak, FİKENTDER ''Fikirtepe Kentsel Dönüşüm'' Derneği tarfından hazırlanan ve DERNEK Bşk. Yasin Bektaş tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş'a elden teslim edilen, '' SON RAPOR, ARTIK EYLEM ZAMANI !'' başlıklı, ''FİKİRTEPE SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ İÇERREN SON RAPORU''nun, tüm detaylarını yayınlıyoruz...
Sunulan 18 sayfalık bu rapor 08.12.2017 tarih ve 90994 kayıt numarası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kayıtlarına da girdi.


SON RAPOR ARTIK EYLEM ZAMANI ! 08.12.2017
FİKENTDER DERNEĞİ, SON FİKİRTEPE RAPORU; SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinde genel olarak projeler başlamış olsa bile, paylaşımlarda yaşanan adaletsizliklerden dolayı problemler katlanarak devam ediyor.
İmza sürecinde 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik yasaya dayanak yapılarak yapılan işlemlerde kamu vicdanı yaralanmaktadır. Bunun sebebi olarak, adaletsiz ve tek taraflı sözleşme dayatmasında bulunan firmaların ve temsilcilerinin kanunları kılıf ve bakanlığı da siper yaparak dayatmaya çalıştığı tek taraflı ve adaletsiz sözleşme içeriklerine rağmen, kaba davranışlarda bulunması ve asıl mülk sahiplerini tanımazlıktan gelerek keyfi muamelede bulunmasıdır diyebiliriz.
Bakanlığın bu durum karşısında kanun bunu emrediyor demekten ziyade kamu vicdanını rahatlatacak şekilde, firmaları da vatandaşlar gibi bir taraf kabul ederek uzlaştırma yoluna gidilmesi, Bakanlığın daha önceden de yaptığı gibi zor da olsa hakemlik rolünü yeniden ele almasıdır diyebiliriz.
Bu sefer yürütülecek hakemlik stratejisinde, bakanlık personeli hariç, bölge STK’ları, yerel yönetimler ve basın organlarından birer temsilcinin de uzlaşma komisyonlarına katılımlarının sağlanmasını önermekteyiz.
Bu yolla sağlanacak adil ve adaletli paylaşıma rağmen, süreci tıkama gayreti içerisinde bulunan 1/3 azınlık hakkında 6306 sayılı yasa içeriği tüm kamuoyuna açık ve adil bir ihale uygulamasının yapılmasının serbest piyasa koşullarının da gereği olacağını düşünmekte ve önermekteyiz.
Öbür türlü tek taraflı alıcı olarak vatandaşlardan habersiz sadece firma ile ihale yapılması piyasa koşullarının da altında bir satışla doğrudan adrese teslim bir görüntü vermektedir. Bunun önlenerek reel piyasa koşullarında vatandaşın malının hak ettiği değerin bulunması elzemdir. Aksi takdirde açılan ve açılacak olan davalar ciddi tazminat rakamlarının ödenmesine ve belki de işlerin aksamasına sebebiyet verecektir.
Mevcut koşulların iyileştirilmesi ve bölgenin top yekün yapılanması için Fikentder Derneği olarak vicdanların daha fazla sızlamaması, mağduriyetliklerin ortadan kalkması ve bunu fırsata çevirenlerin ekmeğine daha fazla yağ sürülmemesi için 7 maddelik bir öneri paketi sunmaktayız. Bunlar,
1- Bakanlık, tekniker,avukat , bölge STK’ları ve yerel yönetimlerden oluşacak bir konsorsiyum ile bir temsil heyeti oluşturarak sürecin takibinin sağlanması
2- Bakanlığın hem bölge hem de bakanlığın etkisi altındaki tüm bölgelerde de geçerli olabilecek yada örnek olarak alınabilecek ‘’ Tip bir Sözleşme , vekaletname ve teknik şartname ‘’ hazırlayarak kamuoyunun ve ticari erbapların dikkatine sunması. Bu sözleşme içeriği ile adil ve hakkaniyetli paylaşım ve iş sürecini ve tüm tarafların haklarıyla beraber tüm kazanımlarını da garanti altına alarak minimum standart oluşturması
3- Emlak Konut, Toki veya İller Bankası gibi devlet kurumlarını çatı görevi göreceği ve bölgede bulunan ve bakanlığın belirleyeceği minimum iş yapabilme kabiliyetine sahip tüm firmalarında katılım göstereceği bir konsorsiyum oluşturularak tüm adaların topyekün boşaltım ve yıkım sürecinin gerçekleştirilerek projeye başlanılması ya da serbest piyasa koşullarına uygun, rekabetçil bir anlayışla toplu olarak ya da pay pay gerçek iş yapıcılara ve sermaye sahiplerine ihale edilmesi
4- Yapılacak sözleşme içeriğinde bölgede oluşan paylaşım oranları kıstas alınarak adil bir paylaşım ve proje şartlarının öngörülmesi ve bunun haricinde oluşturulacak konsorsiyuma devlet kurumlarının çatı oluşturması vatandaşlar nezdinde bir güvence ve teminat görevi görecek sürecin hızlanmasını sağlayacaktır. Tüm bunların haricinde Bakanlık, mimar, mühendis, avukat , STK’lar ve yerel yönetimlerin katılımıyla oluşturulacak temsil heyeti marifetiyle sürecin sağlıklı işleyişi vatandaşlar nezdinden de onların adına takip edilmiş olacaktır.
5- Bakanlığın toplu yapılaşma ve konsorsiyum haricinde, tek ada ikili veya üçlü müteahhit olan adalardaki çözümsüzlük için Fikentder Derneği olarak önerimiz;
Öncelikle bir ortaklık veya yapılan anlaşmalar korunarak karşılıklı devirlerin gerçekleştirilmesi için resmi baskıların oluşturulmasıdır. Tüm tarafların anlaşamaması ve iş yapmak istemeleri durumunda bakanlığın emlak konut veya iller bankası üzerinden çatı oluşturarak gerekli minimum kriterleri sağlamaları durumunda tek proje üzerinden bina bazlı olarak bu firmalara ihale edilmesidir.
6 – Devletin sosyal ve hukuk devletisi ilkesi gereği tüm vatandaşlara eşit mesafede davranarak, nasıl diğer bölgelerde vatandaşa sunduğu ek kira ödemelerini Fikirtepe’de firmaların verdiği kiralara ek olarak vererek, vatandaşların yaşadığı düşük kira mağduriyetini önlemesi.
7 – Fikentder Derneği olarak, Fikirtepe Metrobüs Yolunun yer altına alınarak üst kısmının yeşillendirilmesi, yürüyüş ve raylı sistem güzergahı haline getirilmesi önerimiz ve Fikirtepe- Söğütlü çeşme tren İstasyonu arasında ring sefer yapacak ring raylı sistem önerimiz ektedir.
Fikirtepe'nin ve çevre bölgenin trafik sorununu da ilerleyen dönemde rahatlatacak, bölgenin kalkınmasına ve umut edilen değere kavuşmasına katkı sağlayacak, Bakanlığın da sıcak baktığı Fikentder Derneği'nin bu önerisiyle ilgili Fikirtepehaber.com olarak ilerleyen zamanlarda daha detaylı bir haber çalışmamız olacaktır.
Yer altına Metrobüs geçiş güzergahı. Raylı Sistem harekat ve yön güzergahı
Resimleri büyütmek için üzerine tıklayın.
Tüm bu öneri ve kriterlerimizde en temel beklentimiz devletin örnek bir tip sözleşme ortaya koymasıdır. Her ne kadar serbest piyasa ve özel hukuk denilse bile devlet politikası haline gelen ve deprem riski olan bölgelerde yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliği adına devletin bu durumdan vazife çıkartarak, ortalama bir standart ortaya koyması ‘’Hukuk ve Sosyal Devlet ‘’ ilkeleriyle de bağdaşıp örtüşmekte ve hatta mecburiyet oluşturmaktadır.
İşte FİKENTDER DERNEĞİ tarafından, ADA ve FİRMA bazlı hazırlanan sorunlar raporu belgeleri.
Belge içeriklerini okumak için ilgili sayfa resimlerinin üstüne tıklayınız...
Fikentder Derneği tarafından Fikirtepehber.com'a yapılan özel açıklamanın devamında Katkılarından dolayı Elif Kentsel'e ve tüm vatandaşlara ayrı ayrı teşekkür edilirken, ayriyeten, vatandaşlardan Fikentder'e gelen dilekçe ve bilgi paylaşımlarının da sunulan rapora ilave edildiği belirtildi.
Fikentder ‘’Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm’’ Derneği
Dernek Başkanı Yasin BEKTAŞ
0549 8413716
fikirtepedernegi@hotmail.com
________________________
ajansFİKİRTEPE/www.fikirtepehaber.com
Bu calismaya, katki saglayip, emek verenlere, Tesekkur ediyoruz.Mulkiyet hakki kutsaldir.