Bu haber kez okundu.

Goldman Sachs tahmini ve dolar kurunun düşmeyen ateşi
 Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Amerikan Goldman Sachs, önümüzdeki 12 ay için Dolar/TL tahminini 2,55’ten 2,95’e çıkardı. Goldman Sachs, önümüzdeki bir yıl içinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasaları için risklerin devam edeceğini açıkladı. Dolar, yılbaşından bu yana 2,34 TL seviyesinden 2,64 TL seviyesine kadar yükselmişti. 2014 Aralık başında 2,21 lira olan dolar, o günden bu yana geçen 4 aylık dönemde TL karşısında yaklaşık yüzde 20 değer kazandı.

Goldman Sachs başekonomisti Jim O’neil, Merkez Bankası gibi kurumların bağımsızlığına müdahale sayılabilecek söylemleri kastederek, Türkiye’nin piyasalarda kredibilitesini kaybeden Nijerya’ya benzeme riski olduğunu dile getirmişti. Bir sene önce Nijerya’da söylemleri beğenilmediği için Merkez Bankası başkanı görevden alınmıştı. Ardından piyasalarda kredibilitesini kaybeden Nijerya için bu karar ülke ekonomisi açısından çok maliyetli olmuştu. Businessht’ye konuşan O’neil’e göre Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırma sürecinde hükümet-Merkez Bankası ilişkisi çok önemli. Hatta O’neil, “Merkez Bankası bağımsızlığı, Merkez Bankası’nın kendisinden bile uzun vadede daha çok yardımcı olur.” ifadelerini kullandı. Goldman Sachs, diğer gelişmekte olan ülkeler için de tahminlerini güncelledi. Yeni tahminde dolar karşısında Güney Afrika Randı 12,7’den 13,5’e, Güney Kore Wonu 1,150’den 1,200’e, Brezilya Reali 2,85’ten 3,45’e, Polonya Zlotisi 3,84’ten 4,36’ya, Macar Forinti 301’den 342’ye ve Çek Cumhuriyeti Korunası 27,8’den 31,6’ya yükseltildi. İngiliz Royal Bank of Scotland (RBS) da dolar tahminini 3 liraya çıkarmıştı.

Goldman Sachs, önümüzdeki bir yıl içinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülke piyasaları için risklerin devam edeceğini açıkladı. Sachs dolar tahminini de 40 kuruş artışla 2,95’e çıkardı.

ajansFİKİRTEPE / Fikirtepe Haber

banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 9 yıl önce

Dolar ile alım yapan yabancı yatırımcı için iyi haber kamulaştırma için verilen TL için kötü haber. 9000TL onuda 5 yıl taksitle verecekler dolar karşısında ciddi kayıp.