Konferansa Alman tarihçiler ve pröfesörler Duke Wolfgang, Geike Rainer, Tamara Tşernova, Konrad Gunter ve üniversitenin fakülte dekanı, profesör Aux Eva-Mariya, Azerbaycan’lı araştırmaçı Fuad Ahundov, Almanya Azerbaycan’lılar Koordinasyon Kurulu üyəsi Emin Salayev, organizasyonun aktivistleri Farid Tagiyev, Dr. Adil Bayramov, farklı milletlerden temsilciler, Diaspora temsilcileri ve öğrenciler katıldı.
Konuşma yapan Aux Eva Mariya, bu yıl Almanların Kafkas’ta, özellikle de Azerbaycan’da yerleşmesinin 200. yıldönümünün olduğunu hatırlatarak, Rusya Çarlığı’nın 1819 yılında düzenlediği sürecin önemini anlattı.
1940’larda SSCB liderliği tarafından Orta Asya’ya sürgün edilen bu Alman ailelerin Azerbaycan’da ilk olarak Genca, Şemkir ve Gazak’ta yaşadıklarını hatırlatarak, onların Azerbaycan tarihindeki rolünden bahsetti.
Alman bilim insanı, hoşgörülü ve kültürel açıdan farklı olan Azerbaycan’da Alman’ların kültürel gelişimini vurgulayarak, Azerbeycanda korunan Alman kültürel anıtları hakkında konuştu:
“Biz araştırmalarımızla Kafkas’dan Kars’a kadar her nüansı inceledik. Bu bölgede tarihten şu ana kadar Azerbaycan’lılar ile birlikte Gürcü’lerle de Alman’ların bağlımlılıklarını bulsak da, bu bölgede Ermeni’lerle bağlı hiç bir izle karşılaşmadık. Bölgede genel olaral Ermeni’lerin hiç bir kültürel izleri yoktur. Hatta bu gün her yerde “Ermeni konyakı”ismi ile propaganda yapıyorlar, aslında, bu konyakın yaratıcısı, o zamanlar Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine yerleşen Alman’lardı” diyen tarihçi alim bununla ilgili gerçekleri gösterdi.
Konferansta araştırmacı Fuad Ahundov, Azerbayacan’da, özellikle Bakü’de iz koyan Alman kökenli tarihi şahsiyetlerden, yeni gerçeklerden konuştu.
Konferans katılımcıların karşılıklı müzakereleri ile devam etti.
Kaynak:azturkworld.com
___________________________,______________
ajansFİKİRTEPE/www.Fikirtepe haber.com
8 SENE BIZ BEKLEDIK 5 SENEDE SIZ BEKLEYIN SIMDI