Bu haber kez okundu.

Para ile imar artış hakkı geliyor !
 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Ocak ayında Meclis gündemine getireceklerini ifade ettiği ‘Şeffaflık Paketinin’ ana hatları ortaya çıkmaya başladı.

Şeffaflık Paket ‘denetimli ekonomi’ başlığı altında hazırlanırken, kayıt dışılığın önüne geçmeyi hedefliyor. Paket içerisinde, kredi kartı üzerinden gelir denetimi, satın alınan gayrimenkullerin gerçek değerden bildirilmesi, belediyelerin imar yetkilerinin yeniden düzenlenmesi gibi çarpıcı maddeler yer alıyor.

Yapılacak yeni düzenlemeye göre, 2 katlı binası olan bir kişi imar değişikliğine gittiğinde ve 20 katlık izin aldığında bunun bedelini ödeyecek. Bakan  Babacan’ın son aşamaya getirdiklerini vurguladığı şeffaflık paketi içerisinde, “fertler, bakanlıklar, belediyeler ve özel sektörle” alakalı olan önemli ayakları bulunuyor. Babacan’ın paketin sunumunu yaptığı son toplantıda, vurgunun “denetimli ekonomi, paranın kontrolü ve saydam ekonomi” başlıkları üzerine yapıldığı öğrenildi. Toplantıda, kredi kartları üzerinden gelir takibi yapılacağı anlatılırken, “Sözgelimi bir mükellefin 11 bin liralık geliri var, ancak eşinin kredi kartı harcaması 20 bin lirayı aşıyor. Takiple buna nereden buldun diye sorma olanağı doğacak” değerlendirilmesi yapıldı. Toplantıda, gayrimenkul satış ve alışlarında, gerçek değerden bildirilmesinin takibini sağlayacak mekanizmanın kurulacağı da ifade edildi.

ŞEHİR RANTINA TAKİP

Beşir Atalay’ın görevinin bitmesinin hemen peşinden Ali Babacan’ın başkanlığını üstlendiği “Şeffaflığın Arttırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Komisyonunda” alınan kararların bir bölümü da saydamlık paketine taşınacak. Buna göre, mahalli idarelerin imar, ruhsat gibi işlem süreçlerinde saydamlık ve hesap verilebilirliği arttırılacak. Mahalli idarelerin şirketlerine etkin denetim sağlanacak. Kamu çalışanları için belirlenen etik kaidelerin yapılan işe göre farklılaştırılması sağlanacak ve bürokratların yapamayacağı işler genişletilecek. Sözgelişi, Maliye veya Enerji Bakanlığında çalışan bir bürokratın, görevden ayrıldıktan veya emekli olduktan sonra belli bir müddetle yapamayacağı işler, yalnızca kendi birimiyle hudutlu olmayacak, bakanlığın tüm alanlarını kapsayacak.

İmar yetkisi operasyonu

HAZIRLANAN paketin oldukça önemli olan bir ayağını ise imar düzenlemeleri oluşturacak. 2 katlı binası olan bir kişi imar değişikliğine gittiğinde ve 20 katlık izin aldığında bunun bedelini belediyeye ödeyecek. Yetkililer, bunun yeni bir rant kapısı olmayacağını, imar değişikliğinin kaideli hale getirileceğini belirttiler. Şehirlerde imar değişikliğine belediyenin karar verdiğini ifade eden yetkililer, imar izinlerine dair yetkinin de gözden geçirildiğini söylediler. Çalışmalarda Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, belediyelerin olduğunu anımsatan yetkililer, “Tasarının türüne göre yetki de değişebilecek” izahını yaptı.

Şehir dokusunu bozmadan yatırım

“TASARI farklıkları, değer artışı, yerel idarelerin alacağı hisse” başlıklarında yapılan çalışma yasaya taşınacak. İmar tasarısı farklıkların bir genel bir de özel olarak değişebildiğini, yeni modelle isteyen bir kişinin imar tasarısı farklı isteyebileceğini, fakat bunun karşılığını ödeyeceği dile getirildi. Yetkililer, şehirlerde otel ihtiyacı olduğu fakat bunlar için arsa üretilmesi gerektiğini belirterek, “Yeni özel sektör yatırımları yapılması gerekiyor. Bunun da mevcut arsalar üzerinde şehir içinde yapılması gerekiyor. Ama bunun da kent dokusunu bozmadan yapılması gerekiyor. Yapılacak tertip etme bunun nasıl olacağını açıklığa kavuşturacak” dediler.

Kaynak: Hürriyet

banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.