Çevre ve Şehircilik Bakanlığına 12.02.2018 tarihinde 14168 sayı ile giriş yapılan ve toplu olarak şikayet ve yardım talebi içeren dilekçe, Bakan Mehmet Özhaseki'nin kimseyi mağdur etmeyecek ve yarım kalan inşaatları biz tamamlayacağız sözüne rağmen,bakanlık İl Müdürlüğü Özel Hukuk ve Mahkemeleri adres gösterdi.!

İşte Bakanlıktan gelen cevabi metin...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Av. Veli Böke imzası ile gönderilen evrakla vatandaşa özel hukuk ve mahkemeleri adres gösteriyor.
'' .... 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli alanda yapılacak uygulama, proje adalarındaki parsellerin malikleri ve özel iştiraklerce yürütülmekte olup, uygulamaya esas proje üzerinden yapılacak paylaşma veya sözleşmelerin içeriğine ilişkin maliklerce 2/3 çoğunluk ile alınan kararlar ve yapılan anlaşmalar maliklerin kendi sorumluluğunda olduğundan , malikler arasında veya maliklerle müteahit firma arasında oluşan sözleşme şartları gibi hususlarla ilgili problemler var ise bu hususların özel hukuk kuralları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğinden bu hususlara dair müdürlüğümüzce her hangi bir işlem tesis edilememektedir. Söz konusu riskli alanda 6306 sayılı kanun kapsamında Bakanlığımız koordinasyonuyla yürütülen uygulama, özel sektör ve arsa sahiplerinin uzlaşma esasına dayanmakta olup, Müdürlüğümüzün inşaat sözleşmeleri yönünde müdahale yetkisi bulunmadığı hususunda , Bilgilerinizi arz ve rica ederim '' denilmekte.
.jpeg)
Fikentder Dernek Başkanı Yasin Bektaş '' Bakanlık vatandaşı korumalı ve hilelere göz yummamalı''
Konuyla ilgili Fikentder ''Fikirtepe Kentsel Dönüşüm'' Derneği'nden yapılan açıklamada, Bakan Özhaseki'nin 4 Ekim 2016 da ve daha sonrasında defaten, ulusal basında ve Fikirtepe'deki açılışlarda söylediği '' Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Yapamayan firmaların yerine bakanlık olarak girip o işi biz bitireceğiz!'' sözünü hatırlatarak, bazı firmaların yaptığı hilelere ve bakanlığın sektöre verdiği desteğe rağmen, art niyetli davranıp işi aksatan, vatandaşa adil olmayan paylaşımlar dayatan ve bilinçli olarak kiraları ödemeyerek vatandaşların mağduriyetine sebep olanlara karşı dikkatli olunmasını ve ciddi denetimler yapılarak, göz yumulmamasını istedi. Fikentder' in açıklamasının devamında, Kentsel dönüşüm eğer milli bir mesele ve devlet politikası olarak uygulanacak ise Bakanlığın, burada herkesin hakkını adil olarak korumakla yükümlü ve HAKSIZLIKLARA KARŞI taraf olması gerektiği söylendi. Fikentder, eksik noktalar olarak, var olan kanunlar haricinde ek adil bir sözleşme metni ve şartları belirlenmiş ama herkese açık düşük maliyetli devlet kredi desteğinin acil olarak sunulması gerektiği ifade edildi.

Peki Vatandaşların Bakanlıklığa verdikleri dilekçede şikayet ve talepleri neydi?
1- Kadıköy/Fikirtepe sınırları içerinde bulunan 3430/2 Parsel olarak 2013 tarihinden itibaren Pana Yapı/Selimoğlu Yapı firması ile kentsel dönüşüm kapsamında konutlarımızın yapılması için sözleşme imzaladık. Söz konusu proje “Brooklyn Dream” adı altında kamuoyuna duyuruldu.
2- İmzalanan sözleşme kapsamında 2016 yılı haziran ayından itibaren yaşadığımız alanları boşalttık ve kirada yaşamaya ve kentsel kapsamında konutlarımızın yenilenerek tarafımıza teslim edileceği günü beklemeye başladık.
3- Ancak geçen zaman içerisinde Pana Yapı/Selimoğlu Yapı firmasının sözleşme hükümlerine uymamasından kaynaklanan keyfi tutumları dolayısıyla mağdur edildik. Mağduriyetimiz her geçen gün artmakta ve toplumsal krize dönüşmektedir.
Şöyle ki;
4- Söz konusu projenin yapılıp tarafımıza teslim edilmesini beklerken, son altı aydır firmanın arazi üzerindeki çalışmaları tamamen durdurulmuştur. Söz konusu arazi, bir harfiyat çukuru şeklinde kalmış haldedir.
5- Firma tarafından halen söz konusu proje için İnşaat Ruhsatı alınmamıştır, ancak işin en kötü tarafı, söz konusu ruhsatın alınması için son altı aydır firmanın herhangi bir çabası da yoktur.
6- Adı geçen firma tarafından, Sözleşme hükümlerine aykırı davranılmakta ve 2017 yılı Ağustos ayından bu yana kira ödemelerimiz yapılmamaktadır. Kira ödemelerimizin gerçekleştirilmemesi, tüm arsa ve konut sahiplerinin mağduriyet yaşamalarına neden olduğu gibi, yaşadığımız alanları terk ederek başka yerlerde yaşamaya başlayan bizlerin ekonomik ve sosyal olarak koşullarımız her geçen gün ağırlaşmaktadır.
7- Firma tarafından sözleşme hükümlerinin yerine getirilmemesinden ve kira ödemelerinin yapılmamasından kaynaklı yaşanılan olumsuzlukların iletilmesi ve projenin akıbeti ile ilgili bilgi almak amaçlı olarak, firma yetkilileri ile iletişim kurulmaya çalışıldığında, asıl muhataplara ulaşılamamaktadır. Firma yetkilisi olduğunu söyleyen kişiler tarafından ise, söz konusu proje için planlanan yapım takvimi konusunda net herhangi bir bilgi verilmemekte; bazı arsa sahiplerine her şeyin yolunda olduğu izlenimi yaratılmaya çalışılırken, bazı arsa sahiplerine de, ekonomik sıkıntılarından dolayı projenin bitirilemeyeceği belirtilmektedir.
8- Nihayetinde Pana Yapı/Selimoğlu Yapı sahibi Raci Şaşmaz ile görüşüldüğünde ise, “ekonomik güçlerinin bulunmadığından dolayı söz konusu projeyi yapamayacakları” kendisi tarafından toplantıya katılan arsa sahibi temsilcilerine ifade edilmiştir.
9- Ancak, projenin ilerlememesinin asıl gerekçesinin bu durum olmadığı, konu ile ilgilenen tüm taraflarca bilinen bir gerçektir. Şöyle ki; şu an itibariyle, Pana Yapı, Selimoğlu Yapı ve Pana Konut Şirketlerinin şahsi ortağı kalmamış olup, adı geçen üç Şirket birbirine ortak edilmiş, şirketlerin adresleri değiştirilmiş ve Raci Şaşmaz’ın muhataplığının ortadan kalkması sağlanmıştır. Daha açık söylemek gerekirse, an itibariyle esasında muhatabımız bulunmamaktadır ve projeyi gerçekleştirmek üzere sözleşme imzaladığımız şirket sahipsiz durumdadır.
10- Tarafımızdan yaşanılan mağduriyet, İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne intikal ettirildiğinde, “İl Müdürlük bu firmanın yaptığı işlemler ve yaşanılan mağduriyetler konusunda bilgi sahibi olmadıkları ve tüm işlemlerin olağan akışında ilerlediği” şeklinde tarafımıza bilgi verilmektedir.
11- Yaşanılacak toplumsal mağduriyetin, acil olarak çözüme kavuşturulmadığı taktirde tarafların hiçbiri için olumlu sonuçlar doğurmayacağını üzülerek belirtmek istiyoruz. Bu açıdan, söz konusu Şirketin yaptığı işlemlerin incelenerek, daha fazla mağduriyetimizin önlenmesi hususunda işlem başlatılmasını talep ediyoruz.
12- Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, daha önce zor durumdaki adalara İller Bankası desteği ile el koymuş ve buraları yürür hale getirmişti. Biz de en kısa sürede önce projelerin yürümediğinin, inşaatların durmuş olduğunun, hatta şantiyede malzemelerin bile götürüldüğünün tespit edilmesi ve ardından Pana Yapı ve Raci Şaşmaz’dan bu adanın alınarak, İller Bankası marifeti ile tamamlanmasını istiyoruz.
13- Biz arsa sahipleri dışında, müşteri olarak kendisinden ev alan insanlar aynı şekilde mağdur oldular. Onlarla birlikte en az 1000 aile ve 5000 kişi bu firmanın keyfi olarak inşaat faaliyetlerini durdurması ve kiraları ödememesinden dolayı sorun yaşamakta olup, artık patlama noktasına gelinmiş durumdadır.
TALEP: Yukarıda da belirtildiği üzere; söz konusu projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından, İller Bankası desteği ile tamamlanmasını talep etmekteyiz. Yapılan inceleme ve işlem sonucundan tarafımıza bilgi verilmesini saygılarımızla arz ederiz.
Bakanlığın Fikirtepeyle ilgili onaylanan son plan tadilatı 27.12.2017-26.01.2018 tarihleri arasında askıya çıkarak ugulamaya geçmiş bulunmakta.Fikirtepehaber.com olarak bölgeye ve projelere ilişkin güncel gelişmeleri kaynağından, obkjektif ve şeffaf bir şekilde belgeleriyle sunmaya devam edeceğiz...
ajansFİKİRTEPE/www.fikirtepehaber.com
Sözleşme imzalamayan olunca devlet kamulaştırırım paysatışı yaparım imzaya zorla mütahiti tut.Adalet yoksa çantacıyada dolandırıcı mütahitede kızmaya kimsenin hakkı yok.