İstanbul da yapılacak avm ler, binalar, gökdelenler düşünülürken nedense vatandaşların yaşamlarını ve sosyal aktivitilerini artıracak depremde sığınacakları sığınaklar ve yeşil alanlar ihmal ediliyor. İstanbulda deprem anında kaçacak yer neredeyse kalmadı ..!
Tüm bunların haricinde deprem odaklı yapılan kentsel yenilemelerde bazı uyanık firmalar ve vatandaşlar yüzünden sürecin sürüncemede kalıp uzaması da cabası ...
Devletin alması gereken vatandaşı koruyucu bazı tedbirleri almaması da ya da sürecin sağlıklı ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için uygulamada ağır kalması ya da işin ekonomik boyutunu düşünüp tek taraflı sadece sermaye ayağını kaale alması başka bir garabet örneği olarak önümüzde durmakta ...

İstanbul kentsel dönüşüm çalışmaları ile şantiyeye dönerken, depremde toplanılacak olan alanlarında hazine ve emlak konut aracılığı ile imara açılıp şantiyeye çevrilmesi deprem anında vatandaşlar nereye kaçacak veya toplanacak sorularının sorulmasına sebep oluyor ..! Deprem inadı var çalışması yok ..! İstanbul depremi ‘bekliyor’ ama afet komisyonu görevlendirme haricinde gözle görünür bir çalışması da maalesef yok !
Kıyamet depremi için şok tahmin!
İTÜ profesörü İstanbul'da beklenen büyük depremin tekrarlama periyodunun 2016’da dolacağını söyledi.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde düzenlenen konferansta İstanbul depremi için şok tahminlerde bulundu.Konut Times da yazan bir haberede , dediğine göre süre 2016 yılında doluyor. 7.6 büyüklüğünde bir deprem olursa İstanbul bitecek. Yer çatlayacak, 1 milyon 800 bin ton patlayıcı aynı anda patlamış gibi olacak!
Görür tahminini şöyle dillendirdi:
-“1999 depremiyle birlikte Marmara’da 220 senede oluşması gereken stres 55 saniyede yüklendi. 1999 depremiyle Marmara’nın altındaki faylar zaten tetiklendi. Denizin altı deforme olmuş durumda. Kuzey Anadolu fay hattının en önemli özelliği depremleri doğudan batıya taşıması. Fay hattı boyunca her nerede deprem olmuşsa, bir sonraki deprem o bölgenin batısında meydana geldi. Bu zincir 20.yüzyılda hiç sekmeden sürdü.
250 YIL 2016'DA DOLUYOR
Depremin şimdiki hedefi İstanbul. 1939’da Erzincan’dan başlayan depremler Gölcük’e kadar geldi. Marmara Denizi’nde 1766 yılından bu yana büyük deprem olmadı. Burada büyük depremin tekrarlama periyodu 250 yılda bir. 250 yıllık zaman dilimi ise 2016 yılında doluyor.”
7.6 OLURSA YER YARILACAK
“Olası Marmara depremi için en kötü senaryo 7.6. Böyle bir deprem, 1 milyon 800 bin ton patlayıcının aynı anda patlamasıyla çıkan enerjiye eşdeğer. Bu senaryo gerçekleşirse, Yer tabanında çatlaklar bile oluşur.
İstanbul’daki binaların yüzde 60’ı deprem güvenli değil. Kentsel dönüşüm yasası herkesi ilgilendirmeli. Yasa vatandaşa dokunmuyorsa, kentsel dönüşümden başka anlam çıkar. Sadece gecekondu yıkıp yerine toplu konut yapmakla bu iş olmaz. Türkiye’nin büyük kısmı gecekondudan farksız.”

Depremde kaçacak delik kalmadı ..!
Cumhuriyette yazan bir diğer haberde ise, İstanbul’da olması beklenen büyük depreme ilişkin tüm uyarılara karşın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem ve Doğal Afet Komisyonu son 1 buçuk yıl içinde sadece 2 kez toplandı. Toplandığı günlerde de depremi değil yurtdışı görevlendirmelerini konuştu. CHP’li Meclis üyesi Hüseyin Sağ aynı sürede İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda yaklaşık 17 bin 500 imar raporunun görüşüldüğüne dikkat çekti.
Brüksel’e kim gitsin?
2014 yılı boyunca toplanmayan Deprem ve Doğal Afet Komisyonu 1 yıl sonra ilk kez İBB şubat ayı oturumlarında toplandı. Komisyon toplandığında da sadece Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan “Akıllı Şehirler ve Toplumlar” konulu seminer için görevlendirme yaptı. 2015 yılı içerisinde ikinci kez ise 10 Mart salı günü toplanan Afet Komisyonu yurtdışı görevlendirmeleri ve gönüllü itfaiyecilik yönetmeliği üzerine konuştu. Toplantıda Japonya’nın Sendai şehrinde 3. Birleşmiş Milletler Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı’na görevlendirme ve Gönüllü İtfaiyecilik Yönetmeliği’nde düzenleme yapıldı.
DEPREMDE YÜZDE 16’YA YER VAR! CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın İstanbul’daki deprem hazırlığına ilişkin soru önergesine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un verdiği yanıtta, büyük bir depremde İstanbulluların ancak yüzde 16.41’i için geçici barınma planlamasının yapıldığı ortaya çıktı. Yanıta göre, 39 ilçede 367 çadır alanı belirlendi ve bu çadırkentlere 230 bin 315 adet çadır kurulacak. Büyük bir depremde 2 milyon 359 bin 289 kişinin geçici barınma imkânı planlanmış durumda. İstanbul’un 2014 yılı resmi nüfusu ise toplam 14 milyon 377 bin 18 kişi. Bu kentin yüzde 16.41’i için geçici barınma planlamasının yapıldığı anlamına geliyor. |
ajansFİKİRTEPE / Fikirtepe Haber
durup dururken deprem söylemı nereden cıktı şimdi?olaya tersten bakalım. acaba bu haberle kıme rant devsırme pesındesınız bence bunu acıklayın.