Bu haber kez okundu.

Fikentder'in de Katıldığı Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Çalıştayı Yapıldı ...

  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sürdürülebilir, güvenli, çevreye duyarlı, yaşanabilir ve kimlikli yaşam çevrelerinin oluşturulması amacıyla, modern mimari teknikleri ile geleceğin şehircilik vizyonuna sahip ve kentlerin özgün kimliğine sahip çıkan bir anlayış çerçevesinde çalışmalarına devam ediyor.

Bu amaçla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ortak çalışması ile düzenlenen 2. Çalıştay Ankara 'da 09:30 - 19:30 saatleri arasında yoğun katılımla Ankara Garden İnn Otelinde gerçekleşti.

 

Çalıştay açılış ve Tematik Açıklama: Kentsel
 Tasarım Rehberlik İçerik Aşaması konulu konuşmasını sunan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Güzin KONUK Hanımefendinin ardından sayın Çevre ve Şehircilik Bakan Yrd. Mehmet CEYLAN konunun önem ve ehemmiyetine yönelik talep ve beklentilerini de içeren bir konuşma gerçekleştirdi.


 
 

Çalıştayda yapılan konuşmalarda Türkiye'de kentlerin mimari, doku ve mekânsal özellikleri ile kent kimliğinin tespit edilmesi, hem dünya standartlarına uygun hem de özgün mimari ve mekânsal zenginliklerin korunarak kent kimliklerinin geliştirilmesi için kentsel tasarım rehberleri ve tasarım standartlarının belirlenmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.



 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, nitelikli kentsel yaşam çevrelerinin oluşturulabilmesi için kentsel tasarım rehberlerine yönelik çerçevenin elde edilmesi, katılımcı proje geliştirme süreçleri gibi mekanizmaların uygulanması, bu amaçla merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak araştırma geliştirme çalışmaları doğrultusunda Mimar Sinan Üniversitesiyle ortak yürüttüğü bu çalıştayda Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Müsteşar ve yardımcıları, Kentsel Dönüşüm Müdür ve yardımcıları ile Türkiyenin her yerinden belediye başkanları, başkan yardımcıları, belediyelerin imar ve alt yapı çalışmalarının yapıldığı bölümlerden yetkililerin yanında , Fikentder Derneği, üniversitelerin ilgili akademik bölümlerinden profesörler, doçentler ve diğer akademisyenlerin de katılımıyla gerçekleşti.



 
Çalıştay kapsamda yapılan konuşmalarda dünya örnekleri de gözetilerek ülkemizde kentsel tasarım rehberlerinin hazırlanması ve uygulanmasına dair getirilen önerilerin geliştirilmesi için gerekli altyapının sağlanarak, ilgili idarelere “tasarım rehberi hazırlama yöntemi”nin öğretilmesi amaçlanan “Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi”ne ilişkin öneri ve şikayetler dile getirilerek ilgili mevzuatın oluşturulması dile getirilmiştir.



Proje kapsamında incelenen ülke modelleri ile Türkiye için ortaya konulacak model-tanımlama ile bu model-tanımlamaya uygun Kentsel Tasarım Rehberinin içeriğinin tartışıldığı ilk Çalıştay 21 Mayıs 2016 tarihinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumunda gerçekleştirilmişti. 

MSGSÜ / Emekli Öğretim Görevlisi olan Prof. Dr. Mehmet ÇUBUK, ''Kentsel Tasarım Deneyimi'' başlığında, Tasarımın Dünya genelinde yaşanmış olan tarihçesini içeren uzun bir anlatım gerçekleştirdi.



Bu çalıştayın devamı ve ikincisi niteliğinde 28 Eylül 2016 tarihinde Ankara Hilton Garden Inn Otelde konuya ilişkin tüm aktörlerin (merkezi kurumlar, yerel yönetimler, yatırımcılar, tasarımcılar, paydaşlar, sivil toplum örgütleri, akademisyenler) katılımıyla, ”Türkiye planlama sistemi içerisinde kentsel tasarım rehberlerinin mevzuat ve planlama pratiği içerisinde yer alabileceği önerilerin geliştirilmesi ile planlama mevzuatının bu yönüyle geliştirilmesine ilişkin alternatiflerin sunulması”na yönelik “Arama Konferansı” başlıklı 2. Çalıştay düzenlenlendi.

Çalıştayın ön konuşmalarının ardından Moderatörlüğünü Prof. Dr. Güzin KONUK'un yaptığı Soru - Görüş ve Tartışmalar bölümne geçilerek gelen tüm katılımcıların Çalıştaya verimli bir şeilde katkıda bulunmasıyla çalıştay devam etti.



Çalıştaya Kentsel Dönüşüm konusunda tecrübesinden dolayı davetli olan Fikirtepe'den Fikentder ''Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm'' Derneği'de toplantıya Akademik ve bürokratik çevre haricinde STK olarak katıldı.

Fikenter Derneği adına Dernek Başkanı Yasin BEKTAŞ çalıştayda söz alarak, Fikirtepedeki sürece ilişkin yapılan çalışmalarda yaşanan sıkıntılar ve gelinen son nokta hakkında bilgi verdikten sonra, Kentlerin imar ve tasarım düzenlemelerine ilişkin FİKENTDER adına önerilerinin de bulunduğu bir konuşma yaptı...



FİKENTDER Derneği olarak Kentsel Dönüşüm ve Tasarım çalışmalarını her aşamada takip etmeye ve destek olmaya devam ediyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesini bu güzide, anlamlı ve artık mecburiyet gerektiren çalışmalarından dolayı tebrik ediyoruz.

Çalıştayı Fikentder Derneğiyle beraber Bursa Büyükşehir Bld. 'den katılan Semih Çakmak ve diğer ilgili belediye ve idareden gelen yetkililer dikkatle takip etti.

 

Çalıştay bildirisi ve yapılan çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından raporlaştırılıp daha sonra akademik çevre ve tüm kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Birinci Çalıştay raporu için 
tıklayınız

ajansFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com
banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bulent 9 yıl önce

Doğru kardeş.

Avatar
NEYZEN 9 yıl önce

HASAN34 KARDEŞİM MERAK ETTİM SEN BU DEDİĞİN ADALARIN HANGİSİNDESİN.LEB DEMEDEN ÇORUM DİYON MERAK ETTİM. ADİL BİR ŞEKİLDE PAYLAŞIM OLMUŞTUR İNŞALLAH

Avatar
NEYZEN 9 yıl önce

İŞ YAPMAKTAN UZAK 7 ADALI HÜRMÜZ MÜTEAHHİTLERE DEVLETİN BİR AN ÖNCE EL KOYMASI LAZIM. BAKAN BEYE DUYURULUR.TÜM TÜRKİYE DUYSUN FİKİRTEPEDE BAŞARIYA ULAŞMAYAN DÖNÜŞÜM ANCAK YALANIN VE TALANIN DÖNÜŞÜMÜ OLUR.

Avatar
Hasan34 9 yıl önce

Adamlar 1.yi yapmiş 2.adayı yarılanmış 3.adaya ruhsat almiş 4.adayı yıkmış sen neyim kafasını yaşiyon milletin 1 adası var kira odeyeçek parası yok diye 4 5 yıkamiyor digeri yıkmiş kira odeyemiyor digerleri daha başlamadan batan firmaları soylemiyom bile firmayla alakam yokta göz var nizam var keşke şu an yapan firmalar 3er 5 er alsaydıda bu iş bitseydi