Bu haber kez okundu.

Darbe Girişimi Gecesi'nin Netleşen Ayrıntıları

Gözaltındakilerin ifadeleri ve soruşturmada elde edilen bilgiler ışığında ayrıntılar netleşmeye başladı. 

Buna göre, MİT'e yönelik saldırıda hedef MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dı. 2 Kobra helikopteriyle MİT'e saldıran darbeciler, ağır silahlarla 4 kapıyı taradı. MİT personelinin karşılık vermesiyle çatışma çıkarken, binanın dışında ve içinde ağır hasar oluştu. Kobraların MİT'i taradığı esnada bir başka helikopter ise doğu lojmanlarının bulunduğu bölgeye asker indirmeye çalıştı. Bu askerler içeri girebilselerdi, Hakan Fidan'ı kaçıracaklardı.



Akıncı Üssü'nde yaşananlar

Darbe girişimini yönetenler, 3 bin personeli olan Ankara'da Akıncı Üssü'nü ana merkez olarak kullandı. Darbe girişiminin fitili ateşlenmeden hemen önce "Hava çok sıcak, bugün uçuş yapılmayacak" denilerek personelin bir kısmının evlerine gönderildiği bilgisi var. Yaklaşık 80 teğmen özellikle içeride tutuldu. Darbe girişimi başladıktan sonra Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma'da görevli 50-60 asker teğmenlerin yanına inip, "Beylik tabancalarınızı yanınıza alın, size birtakım görevler verebiliriz" dedi. Teğmenlere verilen emir de, doğrudan üssü kontrol altına almaları yönündeydi. 



Akıncı Üssü'nün pistine 12 bomba

Darbe girişiminin ikinci dalgasında operasyonun ana merkezi olduğu iddia edilen Ankara Akıncı 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'nın pisti, dün saat 11.00 civarında vurulmuştu. Eskişehir'den kalkan F-4E 2020 uçakları, Akıncı pistinde darbecilerin kontrolündeki F-16'ların yeniden havalanmaması için piste 12 bomba attığı öğrenildi.



Cumhurbaşkanı'nın kaldığı otel

Cumhurbaşkanı'nın Marmaris'te konakladığı otele gitmeleri için iki helikopter görevlendirildi. Konya'dan yola çıkan 50 kişilik grubun amacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik müdahale gerçekleştirmekti. Askerler otel bölgesine geldiklerinde çatışma çıktı, askerlerden biri yaralandı. Cumhurbaşkanı'nın otelde olmadığı ve darbe girişiminin başarısız olacağını anlayınca planlarından vazgeçtiler. Yaralıyı da taşıyan helikopter, 20 personelini bir dağın eteğine indirdi. Sardece pilot ve yaralı askerle yoluna devam etti. Dağa inen askerlerle ilgili arama-tarama faaliyetleri ise devam ediyor.


Akar'dan ne istediler?

Ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın rehin tutulduğu dakikalar... Darbeciler, hazırladıkları bildiriyi TRT'de okumasını istediler. "Eğer siz bunu okursanız her şey daha güzel olacak" dediler. Genelkurmay Başkanı büyük tepki gösterdi, içeride çatışma yaşandı. 



Darbe girişiminin ikinci dalgasının dün Malatya Erhaç'taki ARFF olarak adlandırılan sivil itfaiye ve arama kurtarma ekiplerinin araçlarını piste sokarak engellediği ortaya çıktı. İşte, darbe girişiminin ikinci dalgası olarak değerlendirilen planın ayrıntıları...

15 Temmuz gecesinde Kayseri Erkilet'teki 12'nci Hava Ana Üs Ulaştırma Komutanlığı'ndan izinsiz olarak havalanan 8 askeri nakliye uçağının sabah erken saatlerde Malatya Erhaç'taki 7'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'na indi. İki Airbus A400M ve 6 adet C-130 askeri nakliye uçaklarında 39 yüksek rütbeli subay, uçak teknisyeni ve sila hçı astsubayları ile mühimmat taşıdığı öğrenildi. Bu ekip, Malatya'daki üs komutanlığındaki F-4E 2020 savaş uçaklarına bomba ve füze yükleyerek darbe girişiminin ikinci dalgasını başlatacaktı.


Araçlara talimat verildi

Ulaştığımız bilgilere göre, Malatya Valiliği ve Malatya Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Kayseri'den 8 askeri nakliye uçağının izinsiz olarak Malatya Erhaç'a indiğini tespit etti. Bunun üzerine yetkililer, havalimanında görevli ARFF olarak adlandırılan Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Ekibine talimat verildi. Sivil ekibin üssün aynı zamanda yolcu uçakları tarafından kullanıldığı için görev yaptığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne bağlı oldukları öğrenildi.


Piste yan yana park ettiler

Savaş uçaklarına silah yüklenmiş kalkış için motor çalıştırmıştı. Gelen talimatla ARFF ekipleri, araçlarını çalıştırdı. Piste çıkış yollarını kapadı. Bu sırada 39 darbeci askerlerden bazıları, araçları piste çekmeye çalışan ARFF ekiplerinin yanına gelerek araçların piste çekilmemesini söyledi. ARFF ekibinin araçların piste çekilmesi için talimat aldıklarını söylemesi üzerine darbeci askerler silah çekti. ARFF ekibi kendilerine silah çekilmesine rağmen tüm araçları piste yan şekilde park etti. Bu sırada ise darbeci pilotlar ise koruganlardaki uçakların motorlarını çalıştırdı. Havalanmak üzere yerde ilerlerken pistin kapalı olduğunu görünce kalkış yapamayacağını anladılar. Uçakları yeniden koruganlara sokmak zorunda kaldılar.

39 asker 2 saat direndi

Pilotların savaş uçaklarından indikten sonra Kayseri'den gelen nakliye uçaklarına bindiler. Bu sırada üsse polis ve askerler girdi. İki saat direnen darbeci 39 asker daha sonra teslim oldu.



Vatandaş Sokaklara Akın Ederek Darbecilere Karşı Devletine Sahip Çıktı

Köprülerin kapatılması ve kalkışma sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklama ve vatandaşları meydana sahip çıkma çağrısı sonrası vatandaşlar sokakalara akın ederek darbecilerin planlarını bozdu.














ajansFİKİRTEPE

banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.