Bu haber kez okundu.

İNDER 'den bankalara sitem "Bankalar birinci el konut kredilerinde isteksiz!"

İnder Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım “İpotekli batışların aylık bazda yüzde 725 artmasından daha önemli bir nokta, ipotekli satışların 2019 yılının ilk 11 aylık ortalamasının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 artmış olmasıdır. Hatırlanacağı gibi ipotekli konut satışların toplam satışlar içindeki payı, yılın ilk yarısında aylık bazda yüzde 10 seviyelerine kadar gerilerken, yılın ikinci yarında bu oran kademeli olarak aylık bazda yüzde 34 seviyelerine yükseldi. Özetle bu yılın ikinci yarısında yüzde 1’in altına gerileyen konut kredisi faiz oranlarının olumlu etkisi kendisini gösterdi ve yılın ilk yarısında yaşanan kan kaybı telafi edilerek ipotekli satışlar artış eğilimine girdi. Buna karşın birinci el konut satışları aylık bazda artış göstermesine rağmen 11 aylık ortalamada geçen yılın aynı dönemine göre 581.711 adetten 436.202 adede gerileyerek pazar kaybı yaşadı. Bunun temel sebebi bankaların birinci el konut satışlarında devam eden projelerde talep edilen kredilerde daha isteksiz davranmasıdır.

Yabancı satışlarda ise 2019 satış adedi ilk 11 ayda yeni bir rekor kırarak 40.185 olarak gerçekleşti ve 2018 toplamında kayıtlara geçen 39.663 adetlik satış adedini geçti. Yılsonunda ise toplam satış rakamının 45 binin üzerine çıkarak yeni bir rekor kırmasını bekliyoruz.” dedi.

banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.