Fikirtepe Haber

Sevda Tepesi kurtuldu, ''imar planı mahkeme tarafından iptal edildi''

GENEL

Sevda Tepesi için imtiyazlı imar planlarına mahkemeden iptal kararı ... Suudi Kralı Abdullah bin Abdülaziz’e 27 milyon dolara imara açılacağı sözüyle satılan, İstanbul Boğazı’na nazır meşhur Sevda Tepesi arazisini imaraaçan imtiyazlı imar planlarına TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin açtığı davalar sonucunda mahkeme tarafından iptal kararı verildi... ajansFİKİRTEPE / Fikirtepe Haber

Mahkeme tarafından verilen iptal kararı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nin açtığı davalar neticesinde alındı. Oda tarafından yapılan açıklamada iptal edilen imar planlarının Boğaziçi Alanı’nda sahil şeridinde ve öngörünüm bölgesinde kalan ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'nda yeşil alan olarak savunması gerekliliği dile getirilen Sevda Tepesi’nde özel kişilere imtiyazlı haklar tanındığı belirtildi. Ayrı olarak tasarının Boğaziçi Kanunu’na, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına ters olduğu halde yapılaşmaya müsaade ettiği kaydedilen açıklamada “Odamızın açtığı ve İstanbul I. İdare Mahkemesi’ndeki davada Sevda Tepesi’nde yapılaşmaya izin veren tasarı iptal edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Diğer taraftan Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin bulunduğu arazi üzerinde AVM ve rezidans gibi işlevlerle yoğun bir yapılaşma öngören imar planlarının da Çevre Bakanlığı tarafından 02.10.2013’te onaylandığı anımsatılan açıklamaya şöyle devam edildi: “Dava konusu imar tasarısı farklığı ile ‘meslek lisesi alanı’ Emsal: 3.00 yapılaşma değeriyle ticaret ve konut alanına alınarak bakanlık tarafından imtiyazlı imar artışı ve işlev farklığı ile kamu faydasına aykırı işlem yapılmaktaydı. Önceden Odamız yürütmeyi durdurma kararı aldırmış ancak Etraf Bakanlığı yeni bir imtiyazlı imar planı onaylanarak yargı makamının kararını atlatmak istemişti. İstanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından 31.10.2014’teki karar ile beraber Şişli Meslek Lisesi’ne ait hazırlanan bu imtiyazlı plan iptal edilmiştir.”

Sevda Tepesi, 1984’te Suudi Kralı Abdullah bin Abdülaziz’e 27 milyon dolara imara açılacağı sözüyle satılmıştı. 2012’de turizm-konaklama tesisi olarak imara açıldı. İptal kararı planları da bozdu. Hürriyet

ajansFİKİRTEPE / Fikirtepe Haber

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.