Bu haber kez okundu.

Torbadan firma taleplerine yönelik uygulama mı?
 Dünya Gazetesi'nden Yavuz Karaman'ın haberine göre, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Gürsel Öngören, Torba Kanun ile 6306 sayılı Kanun’da yapılan değişikliklerin kentsel dönüşümü uçuracağını söylediği yorum haberi Fikirtepehaber.com olarak takipçilerimiz için yayınlıyoruz..

Torba Kanun ile kentsel dönüşümde uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda üç önemli değişiklik yapıldığını belirten Öngören, “Bunlardan ilki riskli alanda uzlaşmayan parselin, arsa sahiplerinin 2/3 çoğunluk kararıyla satılması, ikincisi riskli alan ilanında yüzde 65’lik ruhsatsız yapı kriteri ve üçüncüsü de riskli alanlarda yeni inşaat yapımının 2 yıllık yasaklanması kararları” dedi. Bu üç temel değişikliğin kentsel dönüşümü kolaylaştıracağını ve daha cazip hale getireceğini dile getiren Öngören, “Özellikle riskli alanda 2/3 kararıyla uzlaşmayan parsellerin müteahhit ve yatırımcı şirketlere satışıyla kentsel dönüşümün önü açılacaktır” diye konuştu.

Öngören, apartmanlarda dönüşüme karşı çıkanların daireleri nasıl satılıyorsa şimdi de riskli alanda dönüşüme karşı çıkan arsaların veya binaların adadaki diğer maliklere ve yatırımcı şirketlere satılacağını vurgulayarak, bu değişikliğin riskli alan dönüşümlerinin süresini bir ya da iki yıl kısaltacağını söyledi. Eskiden sadece acele kamulaştırmayla uzlaşmayan, direnen kişilerin tasfiye edildiğini, bunun da süreci bir iki yıl uzattığını ifade eden Öngören, yatırımcı müteahhitlerin bu ek sürelerde ek kira ödeme riski altında kaldığını ve hesapların şaştığını hatırlattı.

Öngören, riskli alanda Danıştay ve mahkemelerin durdurma ve tedbir koyma ihtimallerinin düşünülerek yatırımcı şirketlerin dönüşüm süreçlerini dikkatli bir şekilde planlanması gerektiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Riskli alanlarda Danıştay’ın iptal kararları doğrultusunda yüzde 65 oranında ruhsatsız veya kaçak yapılaşma kuralı ile özellikle çarpık kentleşen alanlar kolayca kentsel dönüşüme katılabilecek. Bu yeni hüküm sonucu Güneydoğu'da terör kapsamındaki alanlarda da kentsel dönüşüm kolayca uygulanacak ve acele kamulaştırmada ortaya çıkan tepkiler ve sorunlar ortadan kalkacak. Değişiklikle üzerindeki toplam yapı sayısının en az yüzde 65’i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak ilan edilebilecek.”

İmar verilmeyecek

Torba Kanun ile getirilen üçüncü değişikliğin de diğerleri kadar önemli olduğunu söyleyen Öngören, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ veya belediyelerin, riskli alanlarda veya rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma işlemlerini 2 yıl süreyle geçici olarak durdurabileceğini belirterek, uygulamanın gerektirmesi halinde imar ve yapılaşma işlemlerinin durdurulmasının 1 yıl daha uzatılabileceğini kaydetti. Bu şekilde riskli alan ilan edilen yerlerde alınan inşaat ruhsatlarının hükmünün kalmayacağını ifade eden Öngören, başlayan inşaatların da kentsel dönüşümde yapılacak ana projeyi engellememesi için durdurulabileceğini öne sürdü. Öngören, Torba Kanun ile getirilen diğer iki değişikliğin ise riskli binalar açısından uygulamayı daha da kolaylaştırma ve hızlandırma amaçlı olduğunu belirterek, 6306 sayılı Kanun’da birkaç değişikliğe daha ihtiyaç bulunmasına rağmen, Torba Kanun vesilesiyle yapılan değişiklikle, Fikirtepe ve Gaziosmanpaşa gibi diğer 179 riskli alanda dönüşümlerin artık bir iki yılda tamamlanabileceğini sözlerine ekledi.

ajansFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com

banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 8 yıl önce

Bu kanunlari cikaranlarin mal varlik artislari ve firmalarla iliskileri incelenmesi gerekir! T.C. Savcilari goreve cagiriyorum.

Avatar
Ali 8 yıl önce

Istedigin kadar yasa cikar! UYGULANAMAZ. cozum 2.07 imar

Avatar
Ali 8 yıl önce

Yillarca beklemekdense Mulkiyet hakkina tecavuz etmeden istiyen yerini yapar istiyen anlasir bu is boyle cozulur Hayili olsun.

Avatar
kızıl cephe 58 8 yıl önce

Bu saatten sonra 2-07 uygulanamaz o boş lafta .yeni çıkan torba yasada bu işi çözemez .

Avatar
Kızıl cephe 58 8 yıl önce

Parsel bazında 3 -2 uygulama var ,ama yine çözemiyorlar .Tek kişi imza atmıyorum diyor gidiyor mahkemeye yine çözemiyorlar .Bireysel yapımlar için söylüyorum .Sen ada bazında nasıl çözeceksin 3 te 2 ile o kadar basitmi 3 te birin hakkını alacaksın diger ada içersindeki kişilere vereceksin Ben inanmıyorum çok zor bunlarda mahkemelerden döner ve süreç gene uzar .

Avatar
Kızıl cephe 58 8 yıl önce

Amaç fikirtepeyi çözmekmi yoksa yasayla milletin malını firmalar daha fazla zengin olsun diye yasa çıkarmakmı firmalar lehine .

Avatar
Ali 8 yıl önce

2.07 Imar ile yerinde donusum yapilabilir bu is yapmak istiyen firmalari engellemez onlar anlasirlar ve yaparlar.

Avatar
Kızıl cephe 58 8 yıl önce

Bu yasayla imza atmayanlarada bir şey olmaz ,heni klasik bir laf var ,her yorum yaparken herkesin söyledigi imza atanlar imza atmayanlar yüzünden magdur olduk edebiyatı yapılıyorya ben bu mantıgı anlamıyorum .Yahu arkadaş bende sana soruyorum ,sen benim yerimin sahibimisin ,sanane ister imza atarım ister imza atmam yer benim yurt benim .İmza attıysan o senin sorunun sen imza attıp magdursan benmi sana imza at magdur ol dedim .İmza atan sensin imza attıgından dolayıda magdurum diyen sensin .Bu nasıl mantık bu nasıl düşünce