İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından onaylanan teklif İBB Meclisi’nin 12 Şubat 2016 tarihli kararıyla yürürlüğe girdi. Bu karar ile bölgede dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binalara 15 kat sınırı gelmiş oldu. Kadıköy Belediyesi yetkilileri şu bilgileri verdi: “Bölgede emsal 2.07, yükseklik serbest. Yani 1000 metrekare bir alanda 2 bin 70 metrekare inşaat yapılıyor. Şirketler taban alanını az tutarak baston gibi yapılar yapıyor. Deniz manzarası avantajı için binalar git gide yükseliyor. Yeni karar Kadıköy’ün 3’te 2’si için geçerli olacak ve bölgenin gelişimine olumlu katkı sağlayacak. Şirketlerin inşaat hakkı değişmeyecek ama yüksekliğe sınır gelecek. Fikirtepe ise bu uygulama kapsamında değil.”
RİSKLİ EVLER YENİLENEMEZ
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bu kararla yüksek katlı ve riskli binaların yenilenmesinin imkansız hale geldiğini ifade etti. İstanbul’un siluetinin korunacağı her adımı desteklediklerini kaydeden Durbakayım, “Sahil bölgesi için kat sınırlaması olabilir. Ancak her alan için olmamalı. Bu düzenleme ile deprem riski taşıyan 15 kattan yüksek yüzlerce apartman kaderlerine terk edilecek” dedi.
MÜTEAHHİTLER KAYGILI
KADIKÖY’de çok sık plan değişikliği yapılmasını eleştiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “Her sabah planlar değişiyor. Artık şartlar belli olmalı. Binalar taban oturum alanı az tutulup yüksek yapılmalı. Çünkü ancak bu şekilde yeşil alan yaratabiliriz. Bu uygulama buna engel” dedi.
FİKENTDER KARARI YERİNDE BULDU
Kadıköyde ucu açık yapılaşmaya kat sınırlaması Kadıköy için bir fırsattır.
Fikentder Dernek Bşk. Yasin Bektaş İBB' nin aldığı bu kararı müteahitlerin aksine bir stk olarak olumlu bulduklarını müteahitlerin söylemlerinin tersine yeşil alan kazanımı için ada bazlı yapılaşmaya yoğunlaşılmısının daha önemli bir hale geldiğine vurgu yaptı. Bektaş, kararın yüksek katlı binaların dönüşümüne engel olmayacağını aksine, ada bazlı yoğunlaşma ile daha yeşil ve sağlıklı yapılaşmada yaşama fırsatı ile vatandaşlara cazip hale geleceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; ''Dönüşüm ve kentsel yenilemenin amacı depremden korunma ve yeni güzel bir kent yaratma olmalıdır. Aksine deve cüce görünümü ile Kadıköy zaten içinden çıkılmaz trafik sorunu bir yana, görüntü kirliliğininde had safhaya ulaştığı bir yer olmuş bulunmaktadır. Yüksek katlı binaların depremsel riski göz önüne alındığında zaten maddi durumu yerinde olan vatandaşların, daha az katlı binalarda yaşamayı tercih ettikleri görülmektedir'' dedi.
Kadıköy’de geçtiğimiz haftalarda önemli bir karar daha alınmıştı. Kentsel dönüşüm projeleri için sağlanan yüzde 25 emsal hakkına Mimarlar Odası dava açmış ve emsal hakkını sağlayan uygulamayı Danıştay iptal etmişti. Müteahhitlerin talebi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi ve ek emsal hakkı tekrar tanındı. 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsat alanlar ek emsalden yararlanacak.
ajajnsFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com
Fikirtepe kapsam dışında