Bakan Kurum: 1,5 milyon konutun acil olarak dönüştürülmesi gerekiyor
Bakan Kurum'dan önemli kentsel dönüşüm açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ''6306 sayılı yasayla alakalı kentsel dönüşümde yaşanan zorlukları, sorunları çözmek adına hem hak sahiplerinin yaşadığı hem de yüklenicilerimizin yaşadığı sorunları çözecek bir düzenlemeyi hazırlıyoruz. Buna ilişkin uzun süredir devam etmeyen kentsel dönüşüm firmalarına ve hak sahiplerine belli hakları getireceğiz. Bu çerçevede eğer bu, tek taraflı bir problemse fesih hakkı vererek hem vatandaşlarımızın hem de bu sürecin uzamasıyla sadece kendisiyle etrafını da ilgilendiren konularda oluşabilecek diğer mağduriyetlikleri engellemek adına benzer düzenlemeler yapıyoruz." diye konuştu.
"TEK TARAFLI FESİH HAKKI GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"
İnşaat alanında firmanın sunduğu maketler üzerinden ev alan vatandaşların da bulunduğunun hatırlatıldığı bir soruya ilişkin Kurum, "Vatandaşımızın hak sahibi olarak müteahhitle bir sözleşmesi var ancak müteahhit sözleşmeden kaynaklı yüklenimini geciktirmiş ve yerine getirememiş durumda. Bundan kaynaklı da bu problemi vatandaşımız, hem buradaki hak sahiplerimiz hem de konut alanlar yaşıyor. Bu mağduriyetleri engellemek adına göreve gelir gelmez 6306 sayılı yasada bir değişikliğe gittik." dedi.
"Söz konusu alandaki kentsel dönüşüm projesinde de hukuki durumu netleştirdikten sonra hem konut alan vatandaşlarımızı mağdur etmemek, hem de hak sahibi vatandaşlarımızı mağdur etmemek için bu süreci beraber yürüteceğiz." diyen Kurum, konunun netleşmesi gerektiğine işaret etti.
Kurum, şunları kaydetti:
"Ayrıca yine tüm Türkiye'de kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitlerle vatandaşımızın anlaşmaları olmasına rağmen hem vatandaş tarafında hem de müteahhit tarafında sorumluluklarını yerine getirmeyenlerle alakalı da bir hukuki düzenleme yapmayı öngörüyoruz. Buna ilişkin meclisimiz açılır açılmaz da bu düzenlemeyi yapacağız ve hükümlülüklerini yerine getirmeyenler tarafında tek taraflı fesih hakkı getirmeyi düşünüyoruz."
"Ülke genelinde riskli alanların tespiti için valiliklere genelge gönderildi"
İstanbul'un tüm ilçelerinde riskli bulunan alanlarda kentsel dönüşüm projesinin hızlı şekilde uygulanacağını aktaran Kurum, ülke genelinde riskli alanların tespiti için valiliklere genelge gönderildiğine ifade etti.
Kurum, önceliğin kentsel dönüşüm olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
Riskli Alan FİKİRTEPE ama yıkılan İSTANBUL ..! ''Bakanlık Nerede?''
Fikirtepeli Kentsel Dönüşüm Mağduru Vatandaşlar Fikirtepe'de yarım kalan projeler başta olmak üzere tüm proje adalarının bir an önce Bakanlık desteğiyle tamamlanıp kendilerine teslim edilmesini ve mağduriyete sebep olan müteahitlerden hesap sorulmasını bekliyor..
Yatay mimari çalışmalarına ilişkin bilgiler veren Bakan Kurum, şöyle konuştu:
Türkiye'de 6,7 milyon konutun dönüştürülmesi gerektiğini, acil olanların sayısının 1,5 milyon olarak tespit edildiğini kaydeden Kurum, "1,5 milyon adedi her yıl 300 bin yaparak önümüzdeki 5 yıllık süreçte, 2023'e kadar acil dönüştürülecek alanların dönüşümünü sağlayacağız. Buna Emlak Bankamız da finansal destek olacak, İller Bankamız da olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığımızla bu sürece ilişkin destekleri alıp kentsel dönüşüm projelerini destekleyeceğiz. Bir kısmını da TOKİ eliyle yapacağız." ifadelerini kullandı.
"Biz Türk milleti olarak zaten mahalle komşuluk ilişkisini ön plana çıkaran, aynı camide aynı yeşil alanda oynayan, ibadet eden milletiz. Dolayısıyla bu değerlerimizi korumak zorundayız. Bizi bir, beraber tutan değerler bu değerler. O anlamda biz de bakanlık olarak TOKİ ile hem kentsel dönüşüme destek vereceğiz, hem finansman desteği vereceğiz, hem yapım desteği vereceğiz. İller Bankası Genel Müdürlüğümüzle 4 milyar liraya kadar yüzde 50 hibe faiz desteği olmak üzere yine destek vereceğiz ve bu projeleri belediyelerimizle el birliği içerisinde yürüteceğiz."
"MAHALLE KÜLTÜRÜMÜZÜ YANSITACAK PROJE OLACAK"
Kurum, Kağıthanedeki yapılacak çalışmalara ilişkin olarak şöyle devam etti:
"Bu proje çerçevesinde görünen o ki aşağı yol ile yukarıdaki Talatpaşa Caddesi içerisinde kalan ve 68 binada 600 konutu ilgilendiren alanda tespitlerimizin yapılmasına müteakip riskli binalarımızın tespit edilerek yıkılması ve akabinde de kentsel dönüşüm projesini bu bölgede yapmak istiyoruz. Vatandaşlarımızla da bu noktada görüşmelerimizi hem belediyemiz hem de valiliğimiz yürütüyor ve çıkacak rapora göre de bu kentsel dönüşüm projesinin sınırlarını belirlemiş olacağız. Yapacağımız proje az katlı, yatay mimari esaslı, bizim mahalle kültürümüzü yansıtacak proje olacak."
Geoteknik raporda zeminin riskli olup olmadığının anlaşılacağına dikkati çeken Kurum, "Görünen o ki zeminde öyle bir sorun söz konusu değil. Altyapıyla ilgili bir sorun varsa bunun da tespitlerini yapacağız. Burada uzun süre beklemekten kaynaklı istinat duvarının göçmesi söz konusu. Bu göçmede yapılan istinat duvarında imalat hatası olup olmadığı yine yapılacak tespitler neticesinde çıkacak." değerlendirmesinde bulundu.
Kurum, olayda can kaybının yaşanmamasının sevindirici olduğunu kaydetti.
ajansFİKİRTEPE/www.fikirtepehaber.com
Yasa bir çıksın görelim haklarımız tek taraflı gasp edilirse anayasa mahkemesine gideriz .