KENTSEL DÖNÜŞÜM VE KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ KAPSAMINDA MÜTEAHHİT İLE ARSA SAHİPLERİ ARASINDA YAPILAN DEVİRLERDE TAPU HARCI İADESİ-
Anayasamız herkesin dengeli, sağlıklı ve güvenli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu hükme bağlamış ve Devlete bu konuda birtakım görevler yüklemiştir. Anayasamıza göre, devletin bir yükümlülüğü de düzenli kentleşmeyi sağlamaktır.
Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, arsa sahibi müteahhide malik olduğu arsanın bir kısmını devretmekte, bunun karşılığında müteahhit de maliklerin toplam arsası üzerinde inşa ettiği bağımsız bölümlerden bir kısmını arsa sahibine devretmektedir.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Kapsamında İnşa Edilen Yeni Yapıdaki Bağımsız Bölüm Satışından Kaynaklanan Tapu Harcının İptali ve İadesi İstemi – Taşınmazın 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapı Olması Sebebiyle Harçtan İstisna Olduğu
Her iki Kentsel dönüşüm hangi hukuki kapsam altında yapılırsa yapılsın kanunun vergi muafiyetinden yararlanma hakkı söz konusudur. Zira yapılan işlemin amacının bu kanun kapsamında yapılan iyileştirme ve yenileme olduğu açık ve nettir. Bu nedenle, 6306 sayılı Kanun kapsamındaki taşınmazın arsa malikleri tarafından müteahhitlere devredilmesi ve karşılığında arsa üzerinde inşa edilen bağımsız bölümlerin hak sahipleri adına tapuya tescili işlemleri için bu kanun kapsamındaki istisnalar uygulanacaktır.
Yeni gayrimenkul alanlar bilirler ki, zorluklar içinde paralarını biriktirdikten sonra bir de tapu harcı için ayrıca para vermek zorunda kalıyorlar. Tapu harcı, Harçlar Kanununa göre yarısı alıcı, diğer yarısı da satıcı tarafından ödenmek zorundadır. Ancak uygulamada genellikle bütün harçları alıcı öder ve zaten bütün parasını aldığı gayrimenkule veren alıcı daha da zorlanır.
Tapu harcını kimler alabilir?
6306 Sayılı kanun kapsamında yapılan işlemlerde tapu harcı alınmayacağına dair yasal hüküm bulunmasına rağmen vergi dairelerinde aksine görüş bildirilmiştir. Keza 6306 sayılı yasanın uygulama yönetmeliğinin 16. maddesinin 9. fıkrası “(Ek:RG-2/7/2013-28695) (Değişik ibare:RG-25/7/2014-29071) Kanun uyarınca;
- İlgili kurum veya gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alman harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaftır.
b) Riskli alanlarda gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerince, İlgili kurum adına değil de kendi adlarına uygulamada bulunulması halinde, riskli alanlardaki yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alman harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleri ile yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınır.
c) Uygulama alanındaki mevcut yapıların İmar Mevzuatına uygun olup olmadığına bakılmaksızın, (a) ve (b) bentlerinde belirtilen vergi, harç ve ücret muafiyetleri uygulanır” hükmüne amirdir.
Bu açık hükme rağmen vergi daireleri tarafından tapu sicil müdürlüklerine gönderilen yazılarda harç alınacağı açıkça yazıldığından tapu sicil müdürlükleri tapu harcını hem alıcıdan hem de satıcıdan almaktadırlar.
Bu sebeple 6306 sayılı yasa kapsamında yapılan projelerde satılan taşınmazlarda ek olarak % 4 maliyet artışı oluyordu. Keza harçlar kanunu gereği taşınmaz satışlarında satış bedeli üzerinden % 2 alıcıdan % 2 satıcıdan olmak üzere toplam % 4 alım satım harcı ödenmektedir.
İstanbul'da ilgili *Mahkeme tarafından verilen kararda “ davacı kurum tarafından yapılan bağımsız bölümlerin satışı üzerine tahsil edilen 36.000,00.- TL tapu harcı ve 206,25,.- TL döner sermaye ücretinin iadesi istemiyle davanın açıldığı görülmüştür. Bu durumda 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun gereğince harçtan ve döner sermaye ücretinden müstesna olduğu belirlenen davacı tarafından ödenen uyuşmazlık konusu tapu harcı ve döner sermaye ücretinde yasal isabet bulunmamakta ve iptali iadesi gerekmektedir. Açıklanan sebeple davanın kabulüne ….” dair hüküm kurmuştur.
Bu sebeple, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 25.06.2014 tarihinden sonra yapılan satışlarda hem alıcı hem de satıcıların, ödedikleri harçları iade almaları mümkün. Harçların iadesi için, idareye başvuru ve ilgili ... mahkemede dava açmılması gerekmektedir.Ayrıca başvuru süresine de dikkat etmek gerekiyor nitekim hakkınız zamanaşımına uğramış veya uğramak üzere olabilir.
Açılacak olan tüm davalarda geçmişte açılmış ve karara bağlanmış karar örneklerini yani emsalleri sunmak mahkemenin kanaati için önemlidir. Vatandaşlarımız yani tüm tüketiciler ve müteahhitlerin bu imkandan faydalanabilmesi için satış yapıldığı tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu davayı açmaları gerekmektedir.
Av.Sibel KAHRAMAN - 0532 5682067
Konuyla ilgili daha geniş bilgi almak veya sorularınız için bize ulaşın uzmanına soralım..
whats app: 0549 8413716 / e-mail : ajansfikirtepe@gmail.com
FİKENTDER DERNEĞİ tarafından gündeme getirilen ve Fikirtepehaber.com tarafından 22 Ağustos 2020 tarihinde - FİKENTDER ''FİKİRTEPELİLER DİKKAT! paranızı geri almak için süre dolmak üzere..'' - başlığıyla yayınlanan ilgili habere ulaşmak için buraya veya aşağıdaki resime tıklayın..
ajansFİKİRTEPE / www.fikirtepehaber.com
uzattıkca uzatın yazık daha ne kadar bekliycezz anka devrettinmi yoksa ne