Fikirtepe riskli alan ilan edileli 8 yıl oldu ama..
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm uygulamaları durdurulan Fikirtepe, bakanlar Kurulu kararıyla birlikte tam 6 yıl önce 30.05.2013 tarihinde riskli alan ilan edilmiş ve İBB kontrolündeki tüm faaliyetleri de durdurmuştu.
Fikirtepe Riskli Alan ama Dönüşemeyen İstanbul göçüyor!
Riskli alan ilan edilen Fikirtepe bölgesinde bugüne kadar ne depremden ne de kendiliğinden yıkılan herhangi bir binaya bile rastlanılmazken, İstanbul genelinde normal yaşam sürdürülen bazı alanlarda Binaların yada yolların kendiliğinden çökmesi oldukça manidar.!
BAKANLIKTAN ZORAKİ 6 YIL SONRA, 6 GÜN ÖNCE GELEN TUTANAK!!
Fikentder Derneği tarafından sürekli olarak gündeme getirilen; 8 yıldır kentsel dönüşüm yapılacağı için her hangi bir bakım yada tadilat yapılmayan binaların durumu haricinde, İş yapılmayan inşaat sahalarında ki fore kazık çökme riski, sürecin başlamasından tam 6 yıl sonra ama 6 gün önce görüldü. İstanbul'da ardı ardına çöken binalardan sonra tedbiren de olsa tutulan bir tutanakla bakanlık tarafından yıkılma riski taşıyan yapılar olarak resmileştirildi..
Bakanlık Fikirtepe'de Yıkılacak Derecede Tehlikeli Yapılar'ı Resmen Onayladı.. Haberin detaylarını okumak için buraya tıklayın..
Fikirtepehaber.com tarafından 25 Ocak 2019 da gündeme getirilen bu risk haricinde, yine basında ilk defa 25 Nisan 2019 tarihinde bakanlığın tuttuğu tutanağı yayınlayarak Fikentder Derneği'nin doğru tespitlerini kamuoyu ile paylaşarak başarılı bir gazetecilik örneği göstermiş olduk..
Fikirtepe'de Bazı Firmaların Proje Alanlarında Göçük Riski! Haberin detaylarını okumak için buraya tıklayın..
FİKENTDER ''Bakanlık Fikirtepe'de ki boş alanları doldurursa insanların hayallerini de örterek geleceklerini de karartmış olur!''
Fikentder Dernek Başkanı Yasin Bektaş ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığı acil olarak, Fikirtepe bölgesinde bulunan eski yapıları yıkmak ve yeniden yapılması için insiyatif alarak müdahale etmek zorunda!''
Bektaş sözlerinin devamında 'Fikirtepe'de kendiliğinden oluşacak herhangi bir yıkım yada çökmelerden sonra bölgede yaşayan yabancı göçmen yoğunluğunu da göz önüne alırsak, uluslararası bir gündem oluşturacağı gibi olası vukuatlardan sonra Bakanlık tararfından alınacak herhangi bir tedbirin yada dökülecek gözyaşlarının da hiçbir hükmünün olmayacağı da şimdiden bilinmelidir...'' dedi.
Fikentder Başkanı Bektaş Fikirtepeliler olarak Bakanlık'tan talepleri noktasında;
''Tutulan tutanak her nekadar korkunç bir olayla karşı karşıya olduğumuzun resmi kanıtı olsa bile, çözüm başlatan bir tespit olması ümidiyle, zoraki bir sevinç kaynağı olduğunu belirtmek istiyor ve bakanlıktan; Tutulan tutanak sonrası Fikirtepe'de hızla harekete geçmesini, Fore kazık çökme riski taşıyan inşaat sahaları başta olmak üzere yıkılmayan tüm eski yapı adaları içinde insiyatif alarak bu alanların yeniden yapılmasını sağlamasını ve bölgede risk altında yaşayan tüm vatandaşların can ve mal güvenliğini güvenceye almasını, bunun haricinde tüm Kentsel dönüşüm alanlarında istisnasız yapılan kira desteklerinin, Fikirtepe bölgesine de uygulanmasını bekliyoruz.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm uygulamaları durdurulan Fikirtepe, bakanlar Kurulu kararıyla birlikte tam 6 yıl önce riskli alan ilan edilmiş ve İBB kontrolündeki tüm faaliyetleri de durdurmuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm uygulamaları durdurulan Fikirtepe, bakanlar Kurulu kararıyla birlikte bundan tam 6 yıl önce riskli alan ilan edilmişti. Resmi Gazete'de 30.05.2013 tarihinde yayınlanan kararla riskli alan kapsamına alınan bölgede artık 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un hükümleri geçerli olacak denilmiş ve bu güne kadar yapılan tüm uygulamalarda ''Kira Ödemeleri'' haricinde resmi prosedür bu yönde işletildi.
Yapılan değişiklikle beraber, KDV ve harçlardan muafiyetin getirildiği, bölgede 2/3 kuralı ile yeni yapılacak projelerin önünün açılacağı öne sürülmüş olmasına rağmen, tam tersi bir şekilde firmaların Bakanlık üzerinden prosedürü kullanarak yaptıkları haksız dayatmalar sonrası Fikirtepe'deki süreç mahkemelere taşınmış ve önü tıkanarak sürecin kördüğüm olmasına sebep oldu..
Fikentder Dernek Bşk. - Yasin Bektaş
_______________________________
ajansFİKİRTEPE/www.fikirtepehaber.com
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı...Özellikle İstanbul’un herbir köşesinde yıkılan,yıkılma riski taşıyan evler ve istinat duvarları ile ilgili Bakanlık olarak biz kira yardımını başlattık Yıkılan evleri biz yapacağız teslim edeceğiz.VATANDAŞLARIMIZ mağdur edilmeyecek derken #fikirtepe’de eskiden evlerimizin bulunduğu alanları hafriyatla doldurmayı düşünüyorsa (ki buna asla izin vermeyiz) ADALAETE-HAKKA-HUKUKA-İNSANLIĞA-MÜSLÜMANLIĞA SIĞMAZ BİR DURUM ORTAYA ÇIKARIR...