Bu haber kez okundu.

FİKİRTEPENİN EN ZENGİNİ OLACAKTI OLAMADI !!!

 Sivasın Akıncılar ilçesine bağlı bir dağ köyü olan Yünlüce köyü muhtarı Mahir Çınarın hikayesi FİKİRTEPEDE 60 DÖNÜM ARAZİ sahibi olma fırsatınının babası tarafından kaçırılmasıyla başlıyor.

Cumhuriyet sonrası il olma hakkı geri alınarak Girasun'a bağlanan Karahisarı Şark-i yani yeni ismiyle Şebin Karahisar ilçesinin tam karşısındaki dağlarda bulunan küçük şirin bir köydür Yünlüce (Karmış) köyü. Bu köy şu an Sivasın Akıncılar (Ezbider) ilçesine bağlanmış olsada  Karadeniz iklimi ile iç anadolunun karasal iklimi arasında kalması buraya çok özel bir doğaya sahip olmasını sağlıyor.


Bu köyün en büyük toprak sahibi olan ve tam bir feodal ağa olan dedesi tarafından yöneltilen  Yünlüce köyüne  1964-1965 yılları arasında Sivas İmralı ilçesinden bir başka zengin ağa gelerek tüm köyü gezer ve çok beğenir.Bu Kürt kökenli ağa hayvancılık yapmaktadır ve çok zengindir.iklimini ve toprağını beğendiği tüm köyü satın almayı kafaya koyan Kürt Ağa teklifini yapar. O yıllarda Yünlüce Köyü ağası olan dede ölmüş ikinci kuşak ağa olan Arif Çınar'a İstanbul Fikirtepede 60-65 dönüm arsa karşılığı takas teklif edilerek tüm köyü satın almak ister.O yıllarda toprak sahibi olmayan köy halkı büyük şehirlere göçmeye başlamış toprağa bağlı yaşam cazibesini kaybetmiştir.Şu anda köy muhtarı olan Mahir Çınarın babası köy ağası Arif Çınar teklifi çok düşünür ama takas ve para tekliflerini gururundan kabul etmez.

Şu an Kentsel Dönüşüme giren Fikirtepe bölgesinde 60 dönüm arazinin değeri milyonlarca dolar ediyor.Teklifi yapan Kürt ağanın torunları Fikirtepede bölgesinde ki arazilerinin çoğunu parselleyip şimdiki gecekondu sahiplerine satmış olsada hala bir sürü yapı adasında evleri bulunmakta.

Ama teklifi kabul etmeyip 360 dönüm köy arazisi karşılığında şimdilerde İstanbulun en değerli arazilerinden biri olan Fikirtepede 60 dönüm arsayı almayan ağa torunu Mahir Çınar köyünün dışına hiç çıkamamış.

ESKİ AĞALARININ TORUNLARI ŞİMDİLERDE NE DURUMDA ?


Köy halkının çoğu  İstanbula göç etmiş çalışmışlar zengin olmuşlar ve emekli olarak köylerine beton ve modern evler yapmışlar şimdilerde.Köy ağasının torunu şu an toprak kagir eski evinde bir yaşam savaşı veriyor.Köyün en büyük arazisi onda olmasına rağmen çocuklarını devlet yardımıyla yatılı okullarda okutmaya çalışıyor.


Pilakası olmayan çok eski bir traktörü.Köyde kalan 3-5 yaşlıyı haftada bir gün kasabaya ücreti karşılığında götürdüğü eski bir ikinci el minibüsü olan ağa torunu Muhtar MAHİR ÇINAR bir kaç hayvanıyla küçük bir çiftçilik hayatı şu anda sürüyor.

Gururundan bu takası yapmayan ağa dedesine ve ağa babasına kızan Yünlüce köyü muhtarı Mahir Çınar şu an üniversitede okutmaya çalışdığı kızlarının bir an önce mezun olması tek hayali.

Sivas Akıncılar ilçesinde bugünlerde TOKİ tarafından düşük gelirli aileler için yapılan sosyal konutlardan bir konut alan ve ilçede rahat bir emeklilik hayali kuran ağa torunu Yünlüce köyü Muhtarı Mahir Çınar bir an önce yeni evine taşınmak ve köydeki toprak evden kurtulmak istiyor.

ESKİNİN AĞALARININ DURUMU GÜNÜMÜZ AĞALARINA İBRET OLMALI


TÜRKİYENİN EN BÜYÜK VE EN ÖNEMLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ OLAN FİKİRTEPE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNÜN  ARSA ZENGİNİ AĞASI OLACAKKEN OLAMAYAN MUHTAR MAHİR ÇINARIN HİKAYESİ ŞENER ŞENİN OYNADIĞI ZÜHÜRT AĞA FİLMİNİDE HATIRLATIYOR.

Ülkemizde zengin olmanın ve zengin kalmanın tarladan arsaya evrilmesini yakalayamayan  bir zamanların ağalarının hikayesini komedi diliyle çok iyi anlatan Züğürt Ağa filmini FİKİRTEPEDE İŞ YAPMAYA KALKAN ŞİMDİNİN FEODAL AĞASI OLAN MÜTAHİTLERİMİZE VE ONLARIN AİLELERİNE TEKRAR TEKRAR SEYRETMELERİNİ VE İBRET ALMALARINI TAVSİYE EDİYORUZ.

ajansFİKİRTEPE/Hakan YILMAZ




banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 8 yıl önce

Nasib,kısmet değilmiş! Onun hakkında hayırlısı olmuş! amaç bu dünyami? Ahiret mi? Zengin olupta imanı kaybeden veya haram hayat yaşamadan ise fikirtepede çok kul hakkına girilirken mülkiyet hakkına tecavüz edilirken bunun hesabı ahirette çok ağır olur o kardeşimiz hesabı daha hafif olabilir.

Avatar
kızıl cephe 58 8 yıl önce

Fikirtepede firmalar ve fikirtepeyi firmalara pazarlayanlar zengin oldu

Avatar
züğürt ağa 8 yıl önce

Dedenin dişi torunda çıkarmış der atalarımız.Belli ki bu ağa torununun dedeleri zulümle topraklarını yönetmişler ve soyundan gelenlerde ilahi adalet fakir kalmış....Şimdi bu ağaların torunları para etmeyen sahibi oldukları topraklarda patates soğan ekip tezek toplasınlar....

Avatar
48 nolu ada 8 yıl önce

48 nolu adada gelişme var mı Şimdiden teşekkürler

Avatar
Asuman Emrence 8 yıl önce

Hersey nasip kısmet

Avatar
ersin 8 yıl önce

fikirtepede buğday yetışirmi kim zengın acab arsa yenmez ama tarladaki verım yenır yaşamak için yemek lazım muhtar senın deden ço akllı adammış zamanla goreceksın betonu bırakıp hepsı laçacak beton bunlara bır buğday tanesı dah vermez

Avatar
sivasli... 8 yıl önce

Baya sallamisin beee

Avatar
zıvaslı ellisekiz 8 yıl önce

Şaka yapiyosun yaaa sen