Fikirtepehaber.com olarak yetkililerden edindiğimiz bilgilere göre, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6645 Numaralı Kanun ve bu konudaki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tebliği uyarınca, tehlikeli ve çok tehlikeli 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işçi yıl başı itibarıyla çalıştırılamayacak.
Belge sahibi olmayan işçileri çalıştırmakta ısrar eden işverenlerin, belge sahibi olmayan işçi başına yaklaşık 500 lira ceza ödemesi gerekecek.
Mesleki Yeterlilik Kurumuna akredite belgelendirme merkezleri de çalışanları mesleki yeterlilik belgelerini temin etmeleri, işverenleri de ceza konusunda uyarıyor.
Mesleki Yeterlilik Belgesinin 40 meslek kolunda ustalık belgesiyle eş değer geçerliliğe sahip
Uygulama açısından en fazla belgelendirme ihtiyacı inşaat sektöründe. Türkiye genelinde kamu otoritesinin ilan ettiği zorunluluğa rağmen, Türkiye genelinde ilk etapta tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler sınıfına giren ve 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu gelen mesleklerde çalışan kişi sayısı 500 bin civarında ve an itibarıyla 100 bine yakın belgelendirme yetkili kuruluşlarca tamamlandığı belirtilmekte.
'DEVLET BELGELENDİRME İÇİN ÇALIŞANA BÜTÜN TEŞVİKİ VERİYOR'
Sınav ücretlerinin ortalama değeri 600 lira civarında ancak, Belgelendirme ücreti işçinin ödemesi gereken bir para ancak devlet burada, Burada maksat çalışanların iş güvenliği refleksleri, yeteneğini ve becerilerini standart hale getirmek için ödenen paranın tamamını teşvik olarak geri vermekte.
Fikirtepehaber.com olarak yaptığımız araştırmalara göre, 40 Meslekte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Hale Getirildi
Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu kapsamda söz konusu tebliğ ekindeki listede belirtilen mesleklerde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. İşbu Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır.
Tebliğe ulaşmak için tıklayınız.
Belge zorunluluğu getirilen mesleklere ulaşmak için tıklayınız.
Belge zorunluluğuna ilişkin sıkça sorulan sorulara ulaşmak için tıklayınız.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır ?
Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.
Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesindeki sorgulama yaparak öğrenir.
Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülür, bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yaparlar.
Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dâhilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenir.
ajansFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com