Bu haber kez okundu.

Türkiye'nin devlerinden Ataç Grubu`nun iflasına karar verildi!

ANTALYA 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, bir dönem Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan ve varlıkları 1 milyar doları aşan Ataç Grubu’nun iflasına karar verdi. İflas kararı verilen Ataç İnşaat, yurtiçi ve yurtdışında bir dizi büyük projeye üstlenmişti. Bir diğer firma Anteks ise Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi.

İFLAS DEV TANIMIYOR ..!

Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. ile Anteks Antalya Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1960 yılında Hikmet Ataman ve Hüseyin Çalık tarafından kuruldu. Daha sonra Ataç Grubu altında toplanan iki şirket bünyesinde iplik, boya ve dokuma fabrikaları, enerji firması, özel okul ve otelleri barındırıyordu. Ataç İnşaat, 2011’de cirosunu en çok artıran Türkiye’nin üçüncü şirketi seçildi ve çoğu kez de Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketi arasında yer aldı. Anteks ise Armani, Lacoste, Versace gibi dünya devlerine yönelik üretimler yapıyordu.

 Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. ile Anteks Antalya Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1960 yılında Hikmet Ataman ve Hüseyin Çalık tarafından kuruldu. Daha sonra Ataç Grubu altında toplanan iki şirket bünyesinde iplik, boya ve dokuma fabrikaları, enerji firması, özel okul ve otelleri barındırıyordu.
 
Ataç İnşaat, 2011'de cirosunu en çok artıran Türkiye'nin üçüncü şirketi seçildi ve çoğu kez de Türkiye'nin en büyük ilk 500 şirketi arasında yer aldı. Anteks ise Armani, Lacoste, Versace gibi dünya devlerine yönelik üretimler yapıyordu. 



ÇÖKÜŞ 2011'DE BAŞLADI 
Grubun çöküşü, 2011'de yapılan halka arzla başladı. Batış sürecine giren grubun kurtarılması amacıyla anlaşma yapılan 
fon şirketinin oluşturduğu yeni yönetim kurulu da Ataç ve Anteks için iflas erteleme istedi. 

Milliyet'in haberine göre, birçok alacaklı ise şirketin iflası için başvurdu. Antalya 1'inci Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülen iflasın ertelenmesine ilişkin davanın karar duruşmasında mahkeme, her iki şirketin de iflasına karar verdi. Bu kararla yönetim düşerken, şirketlerin tüm malvarlıklarına da el konularak 
iflas dosyaları açılacak. İşçiler, borsazedeler ve diğerleri alacaklarını belgeledikten sonra da icra yoluyla satışlar gerçekleştirilecek.
 


(Anteks Dokuma Fabrikası'nda işten çıkarılan ve ücretlerı ile tazminatlarını alamadıkları gerekcesiyle işçiler 2014 yılında eylem yapmıstı)

YÖNETİCİLER YETKİLİ DEĞİLDİ 
Davada Çalık ailesini temsil eden avukat Arif Karabağ, iflasa giden süreci anlattı. İflas erteleme talebinde bulunan Ataç Grubu yöneticilerinin, iflasın ertelenmesi davası açmaya yetkileri olmadığını belirten Arif Karabağ, 'Çünkü her iki şirketin genel kurulları yapılamamış ve yönetim kurulu oluşmamıştı. Dolayısıyla yönetim kurulu kararı olmadan ya da gerçek yöneticiler kararı olmadan bu dava açılmıştır. Yasa gereği iflasın ertelenmesi davası açılırken dava açan avukatın vekaletinde iflasın ertelenmesi davası açma yetkisi de yoktu' dedi.

YASAL TEMSİLCİ KABUL EDİLMEDİLER
Mahkemenin de bu durumu tespit ederek yetkili vekalet istediğini belirten Karabağ, ancak dava süresince böyle bir vekalet sunulamadığını söyledi. Bunun üzerine şirketlerin sicilde görülen son imza yetkili yönetim kurulu üyeleri sıfatıyla Kamil Feridun Özkahraman, Mustafa 
Deniz Ak, Serhat Uysal ve Abdullah Sami Akşemsettinoğlu'nun mahkemeye gelerek davaya muvafakat verdiklerini anlatan Karabağ şöyle konuştu: 'Yasa gereği bu kişiler dinlenmesine rağmen sadece bu muvafakat ile davaya devam olunamayacağı, bu kişilerin yasal temsilci olmadığı, imza yetkilerinin olmadığı, noterden yeni vekalet dahi çıkaramayacakları mahkemeye izah olunmasına rağmen davaya usulsüz olarak devam edilmiştir.' 

SAHTE VEKALET 
Ataç A.Ş. vekilinin dosyaya sunduğu vekaletin sahte olduğunun kriminal inceleme ve bilirkişi raporuyla ortaya çıkarıldığını belirten Karabağ şöyle devam etti: 'Yani hem 
iflas erteleme yetkisi, hem de sahte vekaletle bu dava yürütülmüştür. Davanın açıldığı 4 Aralık 2014 tarihinden bu yana her iki şirkette hiçbir faaliyette bulunulmadığı gibi zarara uğratılmıştır. Zaten bu sebeple haklarında şikayette bulunulmuş, savcılık dosyası Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) gitmiş ve neticede SPK sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunmuştur.

YÖNETİCİLER ALEYHİNE SUÇ DUYURUSU 
Her iki şirketin kötü yönetildiği, muhasebe hileleri yapıldığı, muhasebeye yapılan kayıtlar ve değişikliklerle suç işlendiğini dile getiren Avukat Arif Karabağ şunları anlattı: 'Yönetici vasfında olmayan kişiler elinde 
şirket resmen batırılmıştır. Mevcut yöneticilerin hiç biri şirket ortağı değildir. Bu kişiler vekalet alarak yönetici olmuşlardır. Ancak iflasın ertelenmesi süreci içinde hiçbir şekilde şirketlere faydalı işler yapmamışlar, buna karşılık şirketleri zarara uğratacak ve borcun yükselmesine sebep olacak işlem ve eylemler içinde olmuşlardır. Bundan dolayı haklarında bir kez daha iflasa sebep olmaları sebebi ile suç duyurusunda bulunulacak.' Milliyet

ajansFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com
banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.