Fikirtepe'de yıkılan Meskenler arsaya dönüşürken, Kadıköy Belediyesinin vergide baz aldığı yüksek arsa rayiç bedeli dar gelirli ve kirasını bile ödeyemeyen vatandaşları mağdur ederken ,kentsel dönüşüm alanında çalışma yapan ve ruhsat harcını bile ödeyemeyen müteahitlere ağır külfetler yüklüyor!
Kadıköy Fikirtepe kentsel dönüşüm bölgesinde yıkımı gerçekleşen Dumankaya- Tmsf 1. Adası, Kiptaş - Vartaş 1. Etap, Pana - Selimoğlu Brooklyn Life , Brooklyn Dream, Albawakeer ile ortak olduğu Brooklyn City proje adaları ve Taşyapı'nın yıkımını gerçekleştirdiği Göztepe Sanayi adasındaki hak sahipleri kara kara düşünüyor.
.jpeg)
Bakanlığın Prestij Caddesini açmak için yola denk gelen yerlerdeki metruk binaları yıkması sonrası arsaya dönüşen diğer adalardaki mülklerde de ileri dönük bu potansiyel var..!
2018 yılında ödenecek Emlak Vergisi'ndeki yüksek fiyata itiraz edebilirsiniz
Emlak Vergisi her yıl Mayıs ve Kasım aylarında ödeniyor. Ödemeler yapılırken her yıl düşük oranda artış kaydediliyordu. Ancak bu yıl yeniden yapılan değerlemeler nedeniyle vergide eskiye oranla ciddi bir uçurum oluştu.
Fikentder ''Fikirtepe Kentsel Dönüşüm'' Derneği'ne gelen yoğun şikayetler Fikirtepehaber.com olarak vatandaşın yaşadığı bu mağduriyeti araştırarak acilen yayına almamıza sebep oldu.
Fikirtepe'de yıllardır oturduğu evinde emlak vergisini rahat bir şekilde ödeyen vatandaşlar, öncelikle Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan edilmesiyle anlaştıkları firmalara güvenerek evlerini yıktırmıştı. Ancak, İnşaat yapmayı bırakın evi yıkılan vatandaşların kiralarını bile ödeyemeyen firmaların, sözleşmede yazsa bile emlak vergilerini aksatmaları sonrası var olan mağduriyetliklere bi yenisi daha eklendi. Kadıköy Belediyesi'nin meskenden arsaya dönüşen mülklerin sahiplerine yeni fahiş fiyat üzerinden hesaplayarak yansıttıkları emlak vergi tebligatlarının ulaşması sonrası vatandaşlar aşırı vergi artışı karşısında şaşkın ve ne yapacaklarını kara kara düşünüyor!
Takdir Komisyonlarında kimler var?
Fikirtepehaber.com olarak yaptığımız araştırmalara göre 4 yılda bir belirlenen emlak rayiç değerleri belirlenirken oluşturulan ve karar veren takdir komisyonunda;
Belediye, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Ticaret Sicil'den birer, Vergi Dairesinden 2 ve Mahalle Muhtarları olmak üzere toplam 7 Kişiden oluşmakta.
Takdir Komisyonunda tespit edilen karar Kadıköy Belediyesi tarafından tahsil edilmekte ve emlak vergisinin tamamına yakın oranı Kadıköy Belediyesi'ne kalmakta.
Takdir Komisyonları tarafından belirlenen yeni değerler 2018’den itibaren ödeyeceğiniz emlak vergilerine baz olacak. Değerler yüksek diyorsanız dava açma süresi 30 Temmuz’da doldu. Belediyede ve Muhtarlıklarda askıya çıkartılan bu fahiş artıştan doğal olarak hiç bir vatandaşın haberi olmadı.
MUHTARLIK VE BELEDİYEYE
Fikirtepe Kentsel Dönüşüm alanı içerisinde kalan ve yıkılan arazilere ilişkin fahiş rayiç bedel artışına yönelik, bu konuda itiraz etme hakkı bulunan Muhtarlıklar itiraz haklarını kullandılarmı vatandaşı bu fahiş artış karşısında ne kadar bilgilendirdiler .!?
İyi de, yeni emlak değerinizi nasıl öğreneceksiniz? Vatandaşın bir an önce muhtarlıklardan veya belediyelerden kendi caddesi veya sokağı yahut arsa- arazisi için belirlenen birim değerini öğrenmesi ve ‘fahiş artış’ görmesi durumunda 30 gün içerisinde vergi mahkemesine başvurması gerekiyordu. 31 Temmuz’a kadar bu konuda girişimde bulunulması gerekiyordu.”
Emlak Vergileri ve Fikentder'e gelen şikayetler...
Fikentder Derneği ve Fikirtepehaber.com olarak konuda çok sayıda e-posta ve telefon şikayeti almamız üzerine konuyu araştırdık Kadıköy Belediyesi'nde çözüme ilişkin ciddi bir muhatap bulamadık . Konu hakkında konuştuğumuz herkes bu vergi rayiç değerine ilişkin itiraz sürecinin geçtiğini ve yapılacak hiç bir şey olmadığını söylemekte.
Takdir komisyonunda olan Muhtarlardan birisi olan Dumlupınar Muhtarı Ahmet Gediz ile yaptığımız görüşmede ise normalde sözleşme şartlarına bağlı olarak firmaların ödemesi gereken bu vergi konusunda, firmaların bırakın emlak vergilerini, vatandaşın kiralarını bile ödemeyerek u günlere gelineceği ve vatandaşları mağdur edeceklerini nereden bilebileceklerini söyledi.
Fikirtepehaber.com olarak yaptığımız araştırmalara göre, daha insaflı vergi artışlarının örnekleri varmı?
Şişli Belediyesi sadece yüzde 10’luk bir artış yapmış.
Şişli’de bir evi olan bir vatandaşın sokağında artış yüzde 10 bile değil, yüzde 7.
Bunun haricinde Ataköy’de, Belediye Başkanı Dr. BülentKerimoğlu’nun Aylin Keserkaya adındaki muhtarla ortak bir noktada anlaştıklarını, indirim sağlandığını öğreniyoruz.
Bayer’in yazısında, Ataköy’ün bazı mahalleleri için 2018 yılı için 3500 TL gibi bir rayiç veriliyor.
Şimdi sıkı durun.
Kadıköy’de bazı mahallelerde rayiç bir önceki değere göre yüzde 80 oranında arttırılarak 10 bin TL olarak tespit edilmiş.
Peki kentsel dönüşüme girdiğinden beri milyoner yaftaası yapıştırılan ve bırakın milyonerliği oturduğu evinden olan ve kirasını bile banka kredileriyle karşılamak zorunda kalan gariban Fikirtepelilerin rayici ne kadar biliyor musunuz ?
Kadıköy -Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Bölgesinde yıkım gerçekleşen mahallelerde rayiç bir önceki değere göre yüzde 2000 oranında arttırılarak 8 bin TL olarak tespit edilmiş.
DAHA PAHALI BİNALARDAN AYNI VERGİ
Rayiçleri belirleyenler, Kadıköy’de ve Fikirteoturanların, çoğunlukla kendi evlerinde oturup bir kira geliriyle geçinen emekliler olduğunu veya Fikirtepe'de bu rayice muhatap olanların evsiz barksız kalarak firmalardan kiralarını bile alamayarak Bnka kredileriyle yada taşındıkları yerlerde kiralarını ödeyemeyerek Fikirtepe'de neredeyse çadır kurmak zorunda kaldıklarını unutmuş görünüyor.
Kadıköylülerin ve özellikle Fikirtepelilerin üzerine kabus gibi çöken kentsel dönüşüm karşısında eli kolu bağlı olduğunu her fırsatta tekrarlayan “sosyal demokrat” Kadıköy Belediyesi’nin vicdanı emlak vergilerini orantısız biçimde arttırırken hiç sızlamamış mı?
Vergi oranlarını fahiş derece arttırırken de mi “eli kolu” bağlıydı?
Arsa rayiç bedel hesaplama!
Rayiç değer olarak da nitelendirilen rayiç bedel, gayrimenkullerin alım satım fiyat değerlerini ifade ediyor. Rayiç bedeller, konutlar için, arazi ve arsaların satış rakamına yansıyor. Söz konusu bedelin belirlenmesindeki faktörler o günün koşulları olarak karşımıza çıkıyor.
Bu faktörler arz ve talep dengeleri ile semt, ilçe, mahalle, sokak, merkez ve çevresi, manzara, ulaşım, evin eski ya da yeni oluşu gibi faktörler olarak sıralanıyor.
* Semtin özellikleri,
* Semtin oluşumu,
* Semtin konumu,
* Semtte yer alan önemli eğitim merkezleri,
* Semtin sahip olduğu doğal ve mimari güzellikler,
* Semtte yaşayan kimselerin sosyo-ekonomik durumu,
* Bölgede yer alan alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri, önemli konut projeleri,
* Semtin bulunduğu lokasyon, merkezi bölge olması ya da merkezi bir bölgeye olan yakınlığı.
Yukarıda belirtilen faktörlerin seviyesi, rayiç bedeli etkiliyor. Örneğin, konum olarak denize yakın, önemli eğitim merkezlerine yakın bir gayrimenkulün değeri, bu yerlere uzak olan gayrimenkullerin değerinden daha yüksek olacaktır.
Rayiç bedeller, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından tespit ediliyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.
FİKİRTEPELİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR!
“Arazinizin, evinizin veya dükkânınızın değeri 4 yıl sonra yeniden belirlendi. Emlak vergisi her yıl, “yeniden değerleme oranın yarısı” kadar artıyor. Ancak emlak değeri 4 yılda bir belirleniyor ve emlak vergisi de bu ‘güncel değer’ üzerinden veriliyor. 2014-2015-2016 ve 2017 yılı emlak vergileri için baz teşkil eden emlak değerleri 2013 yılında belirlenmişti. Aradan dört yıl geçti. Şimdi 2018-2019-2020 ve 2021 yılı için az teşkil edecek emlak değerleri de Takdir Komisyonları tarafından belirlendi ve belediyelere teslim edildi. Yani herkesin, ister evi, ister arsası, ister dükkanı olsun bunların hepsinin değeri yeniden hesaplandı. 2018’de emlak verginizi buna göre vereceksiniz. Takdir Komisyonu’nun belirlediği yeni değerlere itiraz süresi de dolan Fikirtepeliler gelen fahiş vergi tebligatları karşısında şaşkın ve kirasını bile ödeyemezken ne yapacağını kara kara düşünmeye başladı .”
Fikentder Derneği'nin ve Fikirtepehaber.com hukukçularından bu konuyla ilgili aldığımız değerlendirmeler ve mevcut içtihatlar nedir?
Kesinleşmiş değer nedir?
Danıştay’ın bu kararlarına göre, kanun koyucunun amacı verginin tahakkuk ettirildiği yılın başından önce vergi değerinin kesinleşmesini sağlamak olup, zaten 213 sayılı Kanun’un mükerrer 49. maddesinde de “Kesinleşen asgari ölçüde arsa ve arazi birim değerleri, ilgili belediyelerde ve muhtarlıklarda uygun bir yere asılmak suretiyle tarh (vergilendirme) ve tahakkukun yapıldığı yılın başından Mayıs ayı sonuna kadar ilan edilir” hükmü yer alıyor. Yani Belediyeler ve Muhtarlıklarda Ocak (Şubat) ayından Mayıs ayı sonuna kadar ilan edilen değerler kesinleşmiş değerlerdir.
Bu değerler ne zaman ve nasıl kesinleşir?
2017/1 Seri No’lu Emlak Vergisi Kanunu İç Genelgesi’ne göre : Takdir komisyonu kararları aleyhine 30 gün içinde vergi mahkemeleri nezdinde dava açılmamış ise takdir edilen değerler kesinleşecektir.
Aynı genelge uyarınca, takdir komisyon kararlarının ilgili bulunduğu il veya ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına, ilgili mahalle veya köy muhtarlıklarına tevdi en geç 30 Haziran 2017 tarihine kadar tevdi edildi. Böylece kararların tebliğ edileceği kurum ve kişiler bakımından dava açma tarihi de bu tebliğden başladı ve son tarih 30 Temmuz 2017 idi.
Peki vatandaş için dava açma süresi nereden başlayacaktır?
213 sayılı Kanun’un mükerrer 49. maddesinde arsalara ve araziye ait asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin takdir komisyonu kararlarının, öteden beri dava açma ehliyeti bulunan odalara, belediyeler ile köy ve Mahalle muhtarlıklarına imza karşılığı verileceği belirtilmekte ise de emlak vergisi mükelleflerine ilan yoluyla tebliğ edileceği yönünde bir hüküm bulunmadığı gibi ilgililere ne suretle tebliğ edileceği de düzenlenmemiş. Bu durumda öğrenme tarihi esas alınacaktır.
Takdir komisyon kararlarının il veya ilçe merkezlerindeki ticaret odalarına, ziraat odalarına, ilgili mahalle köy muhtarlıklarına en geç 30 Haziran 2017’ye kadar tevdi edileceği ve bundan önce öğrenme söz konusu olamayacağına göre, vatandaşların da 30 Temmuz’a kadar dava açabillme hakları vardı..
Başka dava imkânı var mı?
Genelge’de sayılan kurum ve kişilerden farklı olarak, bu takdir komisyonu kararlarının kesinleşmesinden önce idareye yapılan bir başvuru sonucu verilen cevaptan ya da herhangi bir şekilde öğrenildiği tarihten itibaren 2577 sayılı Kanun’un 7. maddesinde yer alan 30 günlük genel dava açma süresi içerisinde de dava açabilir. Danıştay, ilan edilen değerlerin kesinleşmiş değerler olduğunu vurguladığına göre, vatandaşların Belediyeler ve Muhtarlıklarda Ocak (Şubat) ayında ilan edilene kadar dava açabilmeleri gerekirdi.
Dava kime açılır, nasıl açılır?
Vergiye konu Belediye aleyhine vekalet vereceğiniz bir avukat aracılığı ile ya da kişisel olarak açabilirsiniz. Davayı bağlı bulunduğunuz belediyeyi dava edeceğiniz makam ise yine bağlı bulunduğunuz sınırlar içindeki vergi mahkemesi olacak.
İptal kararından herkes faydalanabilir mi?
Takdir komisyonu kararları düzenleyici işlem niteliğinde olduğundan, bir taşınmazın bulunduğu cadde ve sokaklar için takdir edilen asgari arsa metrekare birim değerlerinin tespitine ilişkin takdir komisyonu kararı, mükelleflerden biri tarafından açılan dava sonucunda iptal veya kısmen iptal edilirse, bunun neticelerinden aynı Mahalle, cadde, sokak veya bölgede bulunan ve dava açmayan diğer tüm emlak vergisi mükellefleri de faydalanacaktır.
METREKARESİNİ 20’YE KATLAMIŞ!
* Bir okurumdan ulaşan bilgiye göre Fikirtepe Kentsel Dönüşüm bölgesinde ykım gerçekleşen ada içindeki sokaklarda emlakların metreke rayiç bedeli son 4 yılda yüzde 2000 artmış.
2014- 40 Kuruş
2018- 8.000 TL
DANIŞTAY KARARLARI
DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ GENEL KURULU, 10.2.2016 Tarih ve E. 2015/1033 - K. 2016/165 sayılı içtihat)
Bu kararın gerekçesinde, “... belediyelerce kesinleşen bu değerler esas alınarak tarh ve tahakkuk yapıldığından, mükelleflerin takdir komisyonlarınca dört yılda bir belirlenen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerlerinin kesinleşmesinden önce idareye yapılan başvuru sonucu verilen cevaptan ya da herhangi bir şekilde öğrenildiği tarihten itibaren 2577 sayılı Kanun’un 7. maddesinde yer alan 30 günlük genel dava açma süresi içerisinde söz konusu işlemin iptali istemiyle dava açmaları gerekmekte olup, sözü edilen değerlerin kesinleşmesinden sonra dava açma imkanı bulunmadığı, olayda ise tahakkuk tarihi esas alınmak suretiyle vergi değerinin kesinleşmesinden sonra asgari arsa metrekare birim değerinin tespitine ilişkin takdir komisyonu kararının iptali istemi ile dava açıldığı görülmüş olup, davanın süre aşımı nedeniyle reddi gerekirken, keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak karar verilmesinde yasal isabet bulunmadığı” belirtilmiştir.
Aynı esaslar, T.C. DANIŞTAY VERGİ DAVA DAİRELERİ GENEL KURULU’nun, 23.1.22015 Tarih ve E. 2015/897 - K. 2015/1002 sayılı içtihadında da vurgulanmış olup, buna göre :
49. a) Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 49. maddesinin son fıkrasında, kesinleşen asgari ölçüde birim değerlerinin ilgili belediyelerde ve muhtarlıklarda uygun bir yere asılmak suretiyle tarh ve tahakkukun yapıldığı yılın başından Mayıs ayı sonuna kadar ilan edileceğinin belirtilmiş olup, maddede yer alan “kesinleşme” tabiri, dava açılmayarak dava açma süresinin dolması ya da dava açılarak sonuçlanması anlamını taşıdığından ve belediyelerce kesinleşen bu değerler esas alınarak tarh ve tahakkuk yapıldığından : Mükellefin, İdarenin kesinleşen bu değerleri esas alarak yaptığı tarhiyat üzerine 30 gün içerisinde açacağı dava, (takdir komisyon kararı ile belirlenen değerler kesinleşmiş olduğu için)
49. b) Mükelleflerin, takdir komisyonlarınca dört yılda bir belirlenen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerlerinin kesinleşmesinden önce idareye yapılan başvuru sonucu verilen cevaptan ya da herhangi bir şekilde öğrenildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde dava açmaları gerekmektedir.
Rayiç bedel nasıl yükseltilir?
Rayiç bedel tespitleri, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılıyor.
Bakanlık, Valilikçe tespit edilecek rayiç bedelleri aynen, artırarak veya azaltarak onaylayabiliyor.
ÇÖZÜM BAKANLIKTA!
Son olarak Fikirtepeli vatandaşların yaşadığı bu mağduriyete yönelik Kadıköy Belediyesinin yüksek Emlak vergisi tahsilatıyla ilgili çözüm Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığın'da görülüyor.
ani kısaca, Bakanlık, bedeli tespit edilmiş ve tasdik edilmiş gayrimenkullerin, sonraki yıllarda yapılacak devir ve satışları için tasdikli fiyatlardaki genel artışlar veya azalmalar göz önünde bulundurularak tasdikli bedeli değiştirebilir.
05498413716
Fikentder Dernek Başkanı
fikirtepedernegi@hotmail.com
_________________________________
ajansFİKİRTEPE/www.fikirtepehaber.com
Aynı durum pana nin city arasında da var sözleşme gereği emlak vergilerinin müteahit firma tarafından ödenmesi gerekiyordu fakat şaşar raci ödemediği için belediye toprak sahiblerine habire mesaj çekiyor emlak vergisi ödemesi hakkında.firmaya yeni gelen ortak da ödemeye yanaşmıyor ALLAH Ýardımcımız olsun. bu kentsel dönüşüm yasasını çıkarıp bize sahip çıkmayan bizi müteahhitlerin kucağına atanlara hakkımı helal etmiyorum kiralarımızı zaten alamıyoruz üstüne üstlük bide emlak vergisi ödeyeceğiz mağduriyetimizi kim giderecek hani devlet baba nerdesin öyle kanun çıkarmayla olmuyor kentsel dönüşüm vatandaşınada sahip çıkacaksın.