Fikirtepe'de firmaların iş yapacağına güvenerek evlerini boşaltan vatandaşların çıktığı binaların metruklaşarak yıkılması sonrası, kirasını kimden alacağı sorusu ortaya çıktı. Firmaların bitmeyen imzalar ve bazılarının da iflas ertelemeye gitmesi sonrası ortada kalan vatandaş metruk ve geri dönülemez evlerinin de yıkılmasıyla tamamen ortada kalmış oldu.
Fikentder Derneği ve Fikirtepehaber.com olarak, Fikirtepe başta olmak üzere kentsel dönüşüme girip riskli raporu alınan bir çok binada paylaşım ve ödenmeyen kiralarla ilgili habersiz veya zorla yapılan yıkımlardan dolayı ciddi mağduruiyetlikler yaşandığı yönünde şikayetler alıyoruz. Bu şikayetlerin en başında geleni ise, firmaların boşalt vermeden, riskli raporunu bakanlık ve/veya belediye üzerine yıkarak sözleşmesel sorumlulukları oluşmadığı gerekçesiyle 6306 sayılı yasa gereği alınan riskli yapı kararıyla el altından belediyeleri devreye sokup vatandaşları kanunlar karşısında mecbur bırakması başı çekmekte.! En son İçişleri Bakanlığın'ın da yayınladığı genelge sonrası İşi daha ciddi takip eden belediyelerin yıkım kararı vatandaşları kara kara düşündürüyor. Anlaşma yapılan Firmaların sözleşmesel sorumluluk altında kalmamak için belediyenin boşalt ve yıkım kararı sonrası geniş davranarak anahtar teslimi almadığı için kira ve benzeri ödemelerden kaçındıkları ve bu yolla kamu ile vatandaşı karşı karşıya getirerek ciddi toplumsal mağduriyetliklere sebep oldukları belirtilmekte.
Firmaların Yıkım, Sözleşme ve Kentsel dönüşüm hileleriyle ödenmeyen kiralar ve daha fazlası...
Erenköy'de kentsel dönüşüme giren bazı binalardaki hak sahiplerinden özellikle bu konuyla alakalı olarak, Fikirtepe'de devam eden ve yakın zamanda teslimine hazırlandığı bir projesiyle başarılı bir şekilde faliyette bulunan Şua İnşaat'ın garantörlüğünde, Siyapı'nın anlaşma yaptığı ve Kadıköy Belediyesi zoruyla yıkımı devam eden bir proje adasındaki vatandaşlardan tarafımıza gelen şikayetlerde, ciddi suçlama ve iddialar bulunmakta. Araştırmalarına devam ettiğimiz bu konu ve şikayetlerle ilgili olarak belgeler eşliğinde detaylı bir haber çalışmamızı da ilerleyen günlerde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz..
İçişleri Bakanlığından Yıkın Genelgesi
İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, can ve mal güvenliğini tehdit eden, çevre kirliliğine yol açan ve kent estetiğine uygun olmayan metruk binalar ve enkazlarının, başta uyuşturucu olmak üzere, zararlı maddelerin kullanımı, gizlenmesi ve kaçakçılığının yapılması gibi amaçlarla kullanıldığının tespit edilmesi üzerine harekete geçildi.

Bakanlık tarafından 14 Mart 2018'de 81 il valiliğine gönderilen "Metruk Binalar Genelgesi" ile bu tür binaların tespit edilip mevzuata uygun şekilde yıkılması talimatı verildi.
Genelgenin ardından il ve ilçe belediyeleri ve il özel idareleri tarafından, metruk bina tespiti ve yıkım kararı, 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hızlandırıldı.
Valiliklerce il ve ilçelerde boş ve atıl durumda bulunan metruk binalar tespit edildi. Bu binalara girilmemesi için önlerine engel konuldu ve çevrelerindeki güvenlik önlemleri artırıldı.
Güvenlik tedbirleri kapsamında bu bölgelerde asayiş devriye hizmetleri yoğunlaştırıldı. Bina çevrelerinde karşılaşılan muhtaç kişilere de gerekli yardımlar yapıldı.
Ülke genelinde son 2 ayda yürütülen çalışmalar kapsamında metruk ve atıl durumda olduğu tespit edilen 60 bin 503 binadan 19 bin 686'sı yıkıldı. Kalan 40 bin 817 binanın yıkımı için İmar Kanunu çerçevesinde hukuki süreç devam ediyor.
En fazla yıkım Ankara'da
Ankara, 3 bin 859 binayla en fazla metruk binanın yıkıldığı il oldu. Başkenti bin 298 binayla Aksaray takip etti. Kayseri'de bin 225, Erzincan'da bin 99, İstanbul'da 759 ve Bursa'da 550 metruk bina yıkıldı.
ajansFİKİRTEPE/www.fikirtepehaber.com
Fikirtepeli her şeye evet demekle her şeyi haketti