Yapılan yeni düzenleme ile 20.02.2020 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete 2. Maddede yer alan ve resmileşen bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenlemelere ; 20/7/1966 tarihli ve 775 sayılı Gecekondu Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 6 – Bu Kanun uyarınca; 22/3/2007 tarihli ve 5609 sayılı Gecekondu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca oluşturulan alanlar ile 5609 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra belediye sınırları içerisinde veya dışarısında 775 sayılı Gecekondu Kanununa göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca oluşturulan veya oluşturulacak alanlardaki uygulamalarda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yetkilidir.
2/3/1988 tarihli ve 3414 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra belediyelerce 775 sayılı Gecekondu Kanununa göre oluşturulan veya oluşturulacak alanlardaki uygulamalarda ise ilgili belediyesi yetkilidir. Belediyeler bu hak, yetki ve görevleri yetkili organları eliyle kullanırlar. Büyükşehirlerde bu Kanunun tatbikatı büyükşehir belediyelerinin koordinatörlüğünde ilçe belediyelerince yapılır.”
Fikirtepe'de ne oldu?
Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın 01.02.2011 tarihinde Fikirtepe'de halka yaptığı açıklama ile başlayan gece kondu dönünüşüm süreci, 09.05.2013 tarihli ve 2013/4749 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edilmesiyle devam etti.
Fikentder ''Fikirtepe Kentsel Dönüşüm'' Derneği tarafından verilen bilgilere göre; Toplam 150 hektar büyüklüğünde bir alan olan Fikirtepe’de 4 bin 500 adet parsel var. Bunun Yüzde 60’ı 200 m2’nin altında bir büyüklüğe sahip. Söz konusu alanın yüzde 95’i özel mülkiyet, kalanı yüzde 5’i ise Büyükşehir Belediyesi ve kamuya ait.Bölgedeki yaklaşık 6 bin 400 adet binada 48 bin 665 kişi yaşıyor. Hane sayısı 14 bin 629 olduğu semtte ortalama aile büyüklüğü ise 3.25 kişi. Bu, kişi başına ortalama konut büyüklüğü 25.81 m2 anlamına geliyor.Aynı zamanda sağlıksız konut alanlarının iyileştirilmesinin amaçlandığı kentsel dönüşüm projesi ile donatıların arıtılarak kentsel yaşam standardının yükseltilmesi, yapılaşmanın zemin yapısına uygun hale getirilmesi ve konutlar alanında sanayinin dönüştürülmesi de hedefleniyor.Fikirtepe’de parsel birleştirme şeklinde yapılaşma yapılmakta. Yapılan istatisklere göre, Fikirtepe kentsel dönüşüm alanında 10. yılına giderken, mevcut 64 proje adalarınını 1/3 yapılaşmış iken kalan 2/3 lük proje adaları ya hiç başlamamış yada yarım kalmış sorunlu olarak beklemekte.
İşte FikirtepeHABER.com farkı..
İşte FikirtepeHABER.com farkı.. FikirtepeHABER.com olarak Bakanlık iştiraki TOKİ ile İBB'nin ortak çalışma yürüteceklerini dün ''Flaş Flaş Flaş .. Fikirtepe dahil kentsel dönüşümde TOKİ - İBB işbirliği'' başlığı ile haberleştirmiş ve tüm kamuoyuna duyurmuştuk. Bugün haberimizin üzerinden 24 saat geçmeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem imamoğlu, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün, diğer ilçe belediye başkanları ve yetkililer ile beraber kameralar karşısına geçti. FikirtepeHABER.com olarak ilgili haberde de belirttiğimiz gibi Bakan Kurum ortak bir çalışma ve işbirliği içerisinde İstanbul'da var olan depremde ortaya çıkabilecek can kayıplarını azaltmak ve var olan riski ortadan kaldırabilmek için riskli yapıların dönüştürüleceği müjdesini verdi.
Bakan Kurum'un yaptığı açıklamaya ilişkin ''Fikirtepe Haber farkı, Bakan Kurum ve İBB Başkanı İmamoğlun'dan beraber kentsel dönüşüm açıklaması'' başlıklı haberimizi okumak için buraya tıklayın!
Yasin BEKTAŞ / FikirtepeHABER.com
YENİ OYALAMA TAKTİKLERİ ......LERİN