FİKİRTEPE 1.ETAP’TA HAK SAHİPLİĞİ BELGESİ İÇİN AYM İSTEMLİ DAVA ÖNCESİ BAKANLIK BAŞVURUSU YAPILDI.
FİKİRTEPE PLATFORMU tarafından yapılan açıklamada ''Bakanlığın Fikirtepe 1. Etapta sahada Emlak Konut çatısı altında yaptığı çalışmaları destekliyor ve takdire şayan buluyoruz. Ancak, her zaman gündeme getirdiğimiz gibi ''Söz Uçar , Yazı Kalır '' diyerek bakanlığın e-imzalı resmi hak sahipliği belgesini vermesini istiyor ve bekliyoruz.''
FİKİRTEPE PLATFORMU tarafından yapılan açıklamanın devamında, Fikirtepeli vatandaşlardan gelen talep ve beklentiler doğrultusunda hbüyük bir emek ve hassasiyet ile hazırlanıp Bakanlığa verilen dilekçe ile sahada yapılan çalışmaları etkilemeden YD istemsiz açılması düşünülen davada amaç; tapuların hazineye devri sonrası vatandaşlarla herhangi bir söleşme yapılmamasından kaynaklı, var olan sözleşmelerin de ilgili kanunlar gerekçe gösterilerek fesih edilmesi sonrası ortaya çıkan belirsizliğin alınacak e-imzalı belge ile ortadan kaldırılmasıdır.
Vatandaşlara şifahen verileceği söylenen hakların herhangi bir e-imzalı belge ile yazılı olarak sunulması ve vatandaşların anayasal mülkiyet ve tasarruf haklarının kısıtlanmasının. İstenen hak sahipliği belgesi ile ortadan kaldırılmasıdır. Burada herkesin kendi özgür ve demokratik kararı ile kanunlar çerçevesinde hak araması ve haklı talepleri söz konusudur'' denildi.
Fikirtepehaber.com olarak edindiğimiz bilgilere göre, 07.04.2022 tarihinde, Fikirtepe ve Çevresi Riskli Alanı 1.Etabı'ndaki bazı hak sahipleri adına Avukat Sibel Kahraman tarafından vekaleten dilekçeler toplu olarak verildi.
Kendisine vekalet veren Fikirtepeli hak sahipleri adına dilekçe veren Avukat Sibel Kahraman konuyla ilgili Fikirtepehaber.com'a yaptığı açıklamada;
T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca (ÇŞİDB) 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 6/A Maddesi kapsamında uygulamaya alınan Fikirtepe ve Çevresi Riskli Alanı 1.Etabı'nda yer alan, tapuları 08.04.2021'de Hazine'ye devrolmuştu. Kat karşılığı benzeri bir yerinde dönüşüme tabi tutulacak taşınmazlarına ilişkin haklarına karşılık dönüşüm sonrası verilecek yeni yapılacak yapılardaki bağımsız bölümlerdeki yeni yapı alanı pay sahipliğini gösteren ve dönüşüm sonrası tapu senetleriyle değiştirilecek, hukuken kendi niteliğinin gerektirdiği her şekilde işlemlenebilir (dönüşüm sonucu oluşacak yeni yapıdaki hak sahipliğini belgelemesi niteliği bakımından, örneğin satış, teminat gösterme ve vasiyetleme şeklinde, yürürlükteki hukuğun izinlediği her türlü hukuki işleme konu olabilir) bir hak sahipliği belgesi olarak halihazırda mevzuatlanmış en uygun belge türü olan satılabilir yada her türlü tasarrufta bulunabilinir gayrimenkul sertifikası verilmesi.
Bu sertifikalar verilinceye kadar da dönüşüm uygulama esaslarını ve hak sahibi bazında hak sahipliği verilerini ve bilgilerini içeren e-imzalı bir hak sahipliği belgesi verilmesi, ÇŞİDB’ce yayınlanan broşürde yer alan Fikirtepe ve Çevresi Riskli Alanı 1.Etabı dönüşüm uygulama esaslarına, %50’lik paylaşım oranına emsale dahil yeni yapı alanları ile birlikte emsal harici yeni yapı alanlarının da dahil olduğu ve paylaşımın, dönüşüm öncesi ve sonrası yapıların SPK lisanslı bir taşınmaz değerleme firmasınca raporlanmış şerefiyelendirmesi baz alınarak yapılacağı hususlarının eklenmesi. Ayrıca, dönüşüm uygulama esaslarının ve hak sahibi bazında hak sahipliği verilerinin ve bilgilerinin, verilmesi istenen e-imzalı belgenin içeriğini oluşturması istemleriyle, Altunizade'deki Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne idari başvuru dilekçesi verilmiştir.
ÇŞİDB’den bu istemlerin belirli ve makul bir sürede yerine getirileceğinin 30 günlük yanıtlama süresinde e-imzalı bir yazıyla bildirilmesinin istendiği, aksi takdirde, Fikirtepe ve Çevresi Riskli Alanı 1.Etabı'ndaki hak sahiplerinin anayasal mülkiyet hakkının bir gereği olan söz konusu belgelerin belirtilen içerikte yargı kararıyla İdare’ye verdirilmesi ve anayasal mülkiyet hakkının varlığını ve karşılık değerini, korumayarak ve belgelenmesini sağlamayarak, haklı kamu yararı da olmaksızın, yıllarca belirsizce yasal güvence dışında ve askıda bırakacak şekilde düzenlenmiş görünen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un 6/A Maddesi'nin 5. ve 7. fıkralarının T.C. Anayasası'na uygunluğunun denetlenmesi amacıyla mahkemece itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi istemleriyle İdare Mahkemesi'ne başvurulacağı belirtilmiştir.
bizim 3'1 115 m dairemize karşılık bize 1'1 60 m daire verdiler bu Allaha revamı daireyi almazsak mahkemeye gitmemizi itiraz etmemizi istedikleri bizde 12 sene daha beklemektense mecburen kabul ettikleri