Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu inşaat sektöründe yapılan yönetmelik değişikliklerinin hem müteahhitleri hem de vatandaşları olumsuz etkilediğini söyledi. “Maçta 90’ıncı dakika kural değişiyor” diyen Ağaoğlu şunları söyledi: “Türkiye’de yapı stokunun en iyi ihtimalle yüzde 50’si riskli. İnsanlar canlı canlı tabutta yaşıyor. Kentsel dönüşüm yasası çıktı ama maalesef işler durumda değil. Fikirtepe’yi yüzüne gözüne bulaştırdılar. Hevesle oraya giden firmaların durumu ortada. Kentsel dönüşüm için yüzde 25 ek emsal hakkı önce iptal oldu sonra verildi. Son olarak da Bağdat Caddesi’nde binalara 15 kat sınırı geldi. Orada dönüşüm kitlendi. Hem vatandaş hem de müteahhitti zora sokan bir uygulama. Kuralsızlık olsun demiyoruz. Ama kurallar belli olsun ve herkes ona göre hesabını yapsın.”
İŞ YAPMAK ZOR
İnşaat sektöründe belirsiz bir dönem yaşandığını belirten Ağaoğlu, ‘yarın ne olur’ endişesi ile iş yaptıklarını söyledi. Sık sık yapılan değişikliklerin çok sayıda şirketi zor duruma soktuğunu belirten Ağaoğlu, “Piyasaların durgun olduğu bir dönemdeyiz. İşlerin çok yolunda gittiğini söyleyemeyiz. Mesela Bağdat Caddesi’ndeki yüzlerce şirket var birçoğu zora girecek. 50 yıldır müteahhidim. Türkiye’de iş yapmanın hiç bu kadar zor olduğu dönemi hatırlamıyorum. Bürokratik oligarşi şu anda Türkiye’de iş yapılmasını istemiyor” dedi. İnşaat sektörünün üzerinde ciddi bir KDV yükü de oluğunu belirten Ağaoğlu “Bu sektörde iş yapanlar için en büyük yük KDV. Bu nakit para açısından şirketlere büyük darbe vuruyor. Paramız 2-3 yıl devlette kalıyor ve faiz de ödenmiyor. Bizim yaklaşık 240 milyon TL KDV alacağımız var” dedi.
YASA PAÇAVRA
DEVLET otoritesi olmadan kentsel dönüşüm yapmanın mümkün olmadığını belirten Ali Ağaoğlu, “7 senedir Esentepe’de bir yerde dönüşüm için ev topluyorum. 24 katlı binada evlerin 20’sini aldım. Apartmanda bir art niyetli kişi var. Yıkım kararı da çıktı. Ancak yıkım için adrese tebligat gitmesi şart. O kişi her hafta kasıtlı olarak adres değiştiriyor ve tebligatın kendisine ulaşmasını engelliyor. Bir kişi yasayı paçavraya çeviriyor” dedi.
ajansFİKİRTEPE / FİKİRTEPEHABER.com
Adam çok haklı. Kimse rahat uyuyamiyor.
Fikirtepe çok daha iyi olabilirdi ama aceleye geldi kentsel dönüşüm .müthiş boşluklar var.
Örneğin vatandaşın doğru düzgün danusacagi bir makam yok, herhangi bir sorun çıkınca şahsen ben internetten araştırıyorum gidip te sorabilecegim bbir yer bulamıyorum ,çünkü idin içinde olanlar da tam bilgili değil. Ya bakanlık yada İBB bu tür yerlere tam donanımlı bilgili insanlardan oluşan Bürolar açmalı ve vatandaş sorusuna cevabını hizli ve emin bir sekilde devlet babasından duymalı. Fikirtepe fırsatçi arsa sahiplerinden, dalkavuk ada temsilcilerinden ,vasat şirketlerden ,vasıfsiz menfaatci sirket çalışan veya yetkililerinden ve adaletsiz sözleşme maddelerinden çekiyor ne çekiyorsa. Ha bir de kararsıź kanunlardan.