Gürsel ÖngörenBir idare hukukçusu olarak 6306 sayılı kanun çıktığından beri üç konunun Anayasaya ve insan haklarına aykırı olduğuna vurgu yaptığını anımsatan Öngören, "Birincisi, açılan idari davalarda, kamu kurumlarınca yapılan uygulamanın hakim tarafından acilen durdurulmasını sağlayacak olan 'yürütmenin durdurulması kararı' verilmesinin yasaklanması. İkincisi 2/3 çoğunluk kararına karşı çıkan 1/3 azınlık daire sahiplerinin hisselerinin komşulara satılması. Üçüncüsü 6306 sayılı Kanuna, diğer kanunlarla çelişki halinde üstünlük sağlanması. Bu üç konudan ikisini Anayasa mahkemesi iptal etmiştir" yorumunu yaptı.
"Riskli alan kararlarının iptali için açılan davalarda artık davanın başında mahkeme, işlemi açıkça hukuka aykırı görüyorsa ve uygulanmasının geri dönülmez zararlara yol açacağını düşünüyorsa, yürütmesini durdurarak buradaki durumu davanın sonuna kadar donduracaktır" diyen Öngören, şunları söyledi:
Karar Fikirtepe'deki hukuksuzlukları idare mahkemelerinin acilen durdurmasını da sağlayabilecek
"Yine riskli alanda devlet tarafından yapılan uygulamalara karşı vatandaş dava açarak yürütmenin durdurulması kararını hemen alabilecek; evinin boşaltmasını, tahliyesini veya yıkımını davanın sonuna kadar önleyebilecektir. Anayasa Mahkemesinin bu kararları idare tarafından Fikirtepe’deki kentsel dönüşümde uygulanan hukuksuzlukları, idare mahkemelerinin acilen durdurmasını da sağlayabilecektir.
Riskli binalarda ise riskli yapı kararlarının hukuka ve teknik ilkelere aykırı alınması halinde açılan davalarda idare mahkemesi uygulamayı durdurabilecek. Yine riskli yapının 60 gün içinde boşaltılması ve riskli yapının yıkılması hakkındaki kararlara karşı dava açıldığında il müdürlükleri veya belediyeler tarafından verilen kararların yürütülmesini mahkeme, davanın başında durdurabilecektir. Ancak riskli yapılarda, 2/3 çoğunluğun binanın yeniden yapılmasına katılmayan azınlıkta kalan dairelerin komşulara satılması yönündeki hükme Anayasa Mahkemesinin duyarsız kalmasını görmek düş kırıcıdır”.
Kentsel dönüşüm kapsamında bakanlığın veya belediyelerin yaptığı yeni imar planı değişikliklerinin 3194 sayılı İmar Kanunu ve diğer mevzuata aykırı olabileceğine izin veren kanun maddesinin iptalinin de doğru olduğunu söyleyen öngören; imar planlarının il, ilçe ve semt bazında bütünlük ve harmoni içinde olması gerektiğine dikkat çekti ve Anayasa Mahkemesi'nin parsel veya ada bazında plan değişiklikleri ile imar planlarının bütünlüğünün bozulmasına izin vermediğine dikkat çekti.
|
|
Bu olayin sevinilecek bir durumu yok neden bu kadar mutlu oldugunuzuda anliyamadim 6kisinin 20metre kare arsasi var hepside bir dayre istiyor simdi sen bana hangi adaleten bahsediyorsun adamben dayre alamiyrsam kimse almasin diyecek sende buna adalet diyeceksin kuldurme bizi kardesim o cekemiyip mahkemeye verenlerde musait biryerlerine kina yakar artik