İSTANBUL ATAŞEHİR YUKARI DUDULLU, TÜRKİYE'DE 248. RİSKLİ ALAN OLDU
Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 31 Mayıs 2012'den bu yana 248. riskli alan ilanı gerçekleştirildi. Yeni riskli alan İSTANBUL ATAŞEHİR YUKARI DUDULLU... Riskli alana ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı (2742) 11.07.2020 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandı.
Söz konusu karar, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 2'nci ve ek 1'inci maddeleri gereğince verildi.
Resmi Gazete'nin 02.06.2020 tarihli sayısında yayınlanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararda şu ifadelere yer verildi;
RİSKLİ ALAN İLANINA KARŞI DAVA AÇMA SÜRESİ VE YÖNTEMİ
Konuyla ilgili Fikirtepehaber.com'a özel çıklama yapan Av. Ali Rıza İlgezdi, riskli alan ilanı ve kanunla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İlgezdi yaptığı açıklamada itiraz hakkı ve süresine ilişkin de önemli bilgiler vererek vatandaşları uyardı.
Riskli alan; zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya İdare (belediyeler, il özel idareleri vs.) tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın görüşü de alınarak belirlenen ve yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifi üzerine Cumhurbaşkanlığı kararı ile kararlaştırılan alandır. Yeni düzenleme ile tüzel ve gerçek kişilerin de teknik altyapıyı hazırlayarak riskli alan teklif edebilmelerinin de önü açıldı.
Riskli alan olarak ilan edilen bölgedeki tüm yapıların eğer varsa tapularına şerh konur ve mal sahiplerinin herhangi bir işlem yapması engellenerek bu yapılar için yıkım kararı çıkartılır. Önceki düzenlemede riskli alandaki bir yapı risksiz bir bina olsa bile, uygulama bütünlüğü için yıkımına karar verilebilirdi. Ancak yeni düzenlemede riskli alanda bulunan yapıların riskli yapı olmadığına dair sürecin de önü açılmış oldu.
Ayrıca “riskli alan” edilen bölgedeki halihazırdaki imar ve yapılaşma işlemleri de durdurulabilir ve eğer gerekli görülürse mahalle tamamen başka bir alana taşınabilir. Bununla birlikte halihazırdaki kiracılar için, devlet geçici konut temin edebilir ya da kira yardımında bulunabilir.
Bir alanın riskli alan ilan edilip edilmeyeceğine Cumhurbaşkanlığı tarafından karar verilir.
İDARİ YARGIDA DAVA AÇMA SÜRESİ GENEL OLARAK 60 GÜNDÜR. ANCAK 6306 SAYILI AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN’UN KAPSAMINDA OLAN DAVALAR İÇİN DAVA AÇMA SÜRESİ 30 GÜNDÜR.
DAVA AÇMA SÜRESİ RİSKLİ ALAN KARARININ RESMİ GAZETE’DE İLANI İLE BAŞLAR.
ajansFİKİRTEPE /www.fikirtepehaber.com