İnsanların kendi tapulu mülkleri üzerinde barınma amaçlı yapılaşma hakkına getirilen engel, kontrollü bir şekilde kaldırılmalı!
Tarım alanların korunması amacıyla 3 dönüm sınırı getirilerek yapılaşmanın önünün kapatılması, bu alanlarda yapılan yatırımların azalmasına ve tarımsal alanların değerinin azalmasına sebep olmuştur. Hükümetin büyük inşaat sermayelerine verdiği destek sonrası kullandırılan düşük faizli kredilerle piyasada oluşan stokların eritilmesine ve oluşan talep sonrası konut fiyatlarının artmasına ve aşırı değerlenmesine sebep olmuştur.
5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile bu Kanuna bağlı olarak 9.12.2017 tarihli ve 30265 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Tarım Arazilerinin Korunması Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasına yönelik getirilen bu kısıtlamanın gevşetilerek daha küçük parsellerde de kullanımı sağlanmalıdır. Getirilen kısıtlama ile 3 dönüm (3000m2) altı alanlarda 2999 m2 bile olsa tarımsal amaçlı dahi hiçbir yapılaşma hakkı tanınmazken 3 dönüm üzeri alanlarda tarımsal nitelikli ama büyük maliyetli yapılaşmalar yapılabilmektedir.
Şehirlere yığılmayı önler, Geriye göçü tetikler
Tarımsal olarak da 1 - 2 Dönüm yada daha küçük parsellerde her hangi bir tarımsal getiri elde edilemezken sunduğumuz öneri ile barınma hakkı ile beraber, hem piyasanın canlanması hem de bu atıl alanların yeniden bağ bahçe olarak işlenmesi mümkün olacaktır.
Yaklaşık 200 farklı yan sektörü de etkileyen inşaat sektörünün yeniden canlanması ve yatırımların altın ve döviz haricinde yeniden piyasaya aktarılması için hükümetin tarımsal alanlarda metraj sınırlaması yapmadan ve imar barışında olduğu gibi kısıtlı süre için kontrollü bir yapılaşmasının önünün açılması gerekmektedir.
Yaşanan pandemi sürecinin de etkisi ile insanların müstakil bahçeli alanlara yönelmesi, mevcut imarlı alanların az olması ve oluşan aşırı talep sonrası beklentilerin üzerinde değerlenmesi insanların barınma ihtiyacını öteleyerek altın ve dövize yatırıma yönelmesine sebep olmaktadır.
Yastık altı diyebileceğimiz bu tür yatırımların tekrar piyasaya akması için Hükümet acil, sınırlı ve kontrollü bir şekilde tüm alanlarda yüzde 5 - 10 emsal kullanım hakkı vererek hem yerel yönetimlere katkı sunmasının yanında sektörün hareketlenmesi ile piyasaların biraz daha rahatlamasını sağlayabilir. Yapılacak yapılaşmalar sonrası yatırımların döviz ve altından ziyade piyasaya akması sağlanabilir.
Piyasanın canlanması haricinde toplu oturum alanlarında görülen pandemi yoğunluğunun, müstakil yapılaşma ile aşırı yayılmasını önleme noktasında da etkin bir rol oynayacağı gibi, mevcut stokların bitmesi ve ikinci elde yaşanan aşırı değer artışını da firenleyecektir.
Yaptığımız bu öneri şehirlerde yüksek rakamlarla konut alamayan ancak, biraz daha birikim yapana kadar, elinde bulunan parayı korumak amacıyla altın ve dövize yatıran küçük yatırımcıyı firenleyecektir. Konut ve barınma açısından piyasada var olan ihtiyaç ve taleplerin giderilmesi açısından önemli olduğu kadar, atıl durumda bulunan ve tarım alanı görünmesine rağmen, bu özelliğini kaybetmiş bir çok alanın da tanınacak kısıtlı yapılaşma ile organik tarım amaçlı dar gelirlinin bütçesine ek katkı sağlayarak ekonomiye kazandırılacaktır..
Önerimizi emlak ve gayrimenkul sektöründe oluşan talep ve beklentiler üzerinden, birebir sahada yaptığımız tespitler sonrası uzman görüşü olarak sunmaktayız.
FİKENTDER - Kentsel Dönüşüm Uzmanı ve Dernek Başkanı
Yasin Bektaş - ajansFİKİRTEPE
www.fikirtepehaber.com
Fikirtepe 15000 magdur varken konu bumu
Simdi..magdurlar 8yildir selimoglu insaati bekloyor. Ibb neden suskun