Bu haber kez okundu.

Fikirtepe Haber ve Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği ortak çalışması

Fikirtepe Haber dün savaş sebebi ile evlerini ve yurtlarıı terk ederek, üzerlerine giydikleri gömlek ve entarileri ile ölümden kaçan ama gidecek bir yerleri olmadığı için akraba eş dost olarak gördükleri Türkiyeye kaçanların dramatik öyküleri.

Ali bey kendilerinin suriye Türkmeni olduklarını Suriyedeki iç savaş sebebi ile evlerinin ve vatanlarının harap olduğunu artık geriye dönecek ev ve işlerinin de kalmadığını belirtti. Savaştan önce kendilerinin ticaretle uğraştıklarını , ama şu an fakir durua düşütüklerini , ellerinde avuçlarında olmadan başlarını sokabilecekleri Fikirtepedeki metrukta bile olsa, buldukları ama 3 aya kadar yıkılacağı söylenen bu harabe binada yaşadıklarını söyledi.

İlk olarak Gaziantep'e gittiklerini ama orada polisin kendilerini kovduğunu , nereye giderseniz gidin dediğini bu durum karşısında bir grubun Kilise  kendilerininde İstanbul'a gelmek zorunda kaldıklarını söyledi.




Ali Bey 5 aile olarak kaldıkları 4 göz bir evde elektrik ve su olmadan çevredki komşuların yardım ve destekleri ile yaşadıklarını bundan dolayı komşulara çok teşekkür ettiklerini , durumlarının olmamasına rağmen kendilerine sadaka verilmesi yerine iş verilmesi karşılığında kendi ihtiyaçlarını kendilerinin rahatlıkla görebileceklerini söyledi.



Bina dışında yaktıkları ateş ile yemek pişirebildiklerini ve çay yapabildiklerini ama tüm bu sıkıntılara rağmen yapacak bir şeyleri olmasa bile Allah' a Şükrettiklerini söyleyerek , yetkililerin kendilerine sahip çıkarak barınma ihtiyaçlarını giderecek bir yer göstermesini ve geçimlerini sağlayabilecekleri bir iş olanağı sunmasını istediklerini söyledi.



Kendilerine sorduğumuz Tuzlada bir kampın var olduğu ve orada neden barınmadıklarını sormamız karşılığında , orda arapların olduğunu onlarla birlikte olmalarını zor olduğunu , orda bulunan arapların imkanlarını kendilerine göre daha fazla olduğunu söyledi.

Kampa kendilerinin direkt gitmediğini ama giden arkadaşlarına yetkililerin sizler türkçe biliyorsunuz bir şekilde hayatınızı ikame ettirirsiniz dediklerini de belirtti.




Fikirtepe Haber olarak yaptığımız röportaj esnasında kendi resimlerinin çekilmesini istemeyen evin yetişkin erkekleri , resimlerinin yayınlanması durumunda Suriye devetinin kendilerini fişleyeceğini ve döndükleri zaman öldürecekleri korkularını söylemesinin ardından 1 saat geçmeden suriyeli göçmenlerin yaşdıkları mekanlara polis baskını yapıldığı ve zorla oralardan uzaklaştırılmaya çalışıldıkları haberi bizlere ulaştı.



Fikirtepe Haber olarak yaptığımız röportaj esnasında bile kendilerinin afişe olup yetkililerin kendilerini buralardan da kovabilecekleri korkusu ile çekinceli davranan mülteciler , başlarına gelenler karşısında ne yapacaklarını şaşırmış ve nereye gidecekleri konusunda çaresiz olduklarını daha önceden bizlere söyledikleri sözlerinde , kendilerini en çok çocuk bezi ve gıda ihtiyacı çektiklerini imkanı olanların yardımlarını esirgememelerini söylemişlerdi.




Suriyeli Mülteciler en çok düşündüren şu an yaz olmasına rağmen iki üç ay sonra kapıyı çalacak kış karşısında ne yapacaklarını bilemediklerini ve şimdiden kara kara düşünmeye başladıklarını söylediler.

Fikirtepe Haber olarak gördüğümüz manzara karşısında 4 yıldır sesini yetkililere duyuramayan Fikirtepeli vatandaşların varlığı ve duyulmayan , kabul görmeyen talepleri karşısında Suriyeli mültecilerin talep ve beklentilerinin nasıl bir kabul görüp karşılık bulacağıdır.

Dediğimiz gibi Suriye iç savaşı Fikirtepe içlerine kadar dayandı ...

Son söz olarak, Allah Kimseyi vatansız , evsiz , barksız bi çare bırakmasın ..!

Röportaj & Haber ; Yasin BEKTAŞ
banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakan Seven 10 yıl önce

gerçekten onlar içinde mahallede yaşayanlar içinde güç bir durum , allah kimseyi yurtsuz ve çaresiz birakmasin ! güzel bir röportaj yapanlarin emeğine sağlik. yetkililer görsün artik çekilen çileyi ...!

Avatar
yusuf 10 yıl önce

yahu ıyı güzel hoşda. hepsı senın yazdığın gıbı degıl. bırıncısı çalışmak ıstemıyorlar. beyefendılere dılenmek ınsanımızın vıcdanı fuyguları ıle oynamak onlara kolay geliyor. iş verıyoruz begenmıyorlar. her gun 200 tl yı sende kazan bak bakalım ülkene dönmek ıstıyormusun. fıkırtepelı bunlardan son derece rahatsız. ve artık enfekssıyon yaymaya başladılar. kamplarına gıtsınler ve fıkırtepeyı rahat bıraksınlar artık. bunlara vıcdanım zerre kadar sızlamıyor. aynı sey bızde olsa bunlar bızı kendı ulkelerıne alırlarmıydı acaba..

Avatar
Bilal Altaş 10 yıl önce

bunların bu duruma düşmesinde malesef devletimizin büyük bir payı var! amerikanın gazı ile suriyeye müdahale edileceğine inanıp iç savaş desteklendi sonra bunca sefil insana bakmak zorunda kaldı. neden bu kampların sorumluluğunu birleşmiş milletler almıyor? i̇srailin ortadoğu projelerinin yansıması. sıra türkiyeye geldi. ekonominiz ne kadar iyi olursa olsun dünya ekonomisinde ve uluslararası siyasi arenada gücünüz, etkiniz yoksa amerika ve israilin oyuncağı olursunuz. arap ülkeleri de bolluk ve refah içerisinde yaşıyordu fakat tüm arap ekonomisini ve ticaretini arka planda yahudiler kontrol etmekteydi şimdi ipleri kesince darmadağın oldular. taret musluklarını bile altından yaptıran arapların petrolde pay almaktan başka bir hakları yok fiyatları belirleyemezler, çıkan petrolü işleyemezler. askeri güçlerini ırakta gördünüz delinin birine silah verin arap bölüğünü korkutur önüne katar birleşmiş milletler kararlarına hiçbir şekilde müdahale edip veto edemezler vs vs.

Avatar
Bilal Altaş ( Öncekinin devamı ) 10 yıl önce

saddama halkına ihanet ettirdiler, kaddafiyi aynı senaryo bekledi, esed yine kendi halkı ile çatışıyor. sonuçta hepsi diktatör ve zalim fakat ortadoğu toplumlarının gelişmemiş yapısı bu tip yönetimleri doğuruyor. başındaki zalim diktatörler dese "halkım devletinizi kurun demokratik bir şekilde seçiminizi yapın yönetimlerinizi seçin" ülke kan gövdeyi götürür. öncelikle etnik grup olarak sonra mezhep olarak insanları birbirine düşürmüşler. bunlar bitse aşiretler , gruplar var. bunların %90 nı artık türkiye vatandaşı diyebiliriz zamanla ülkemize yerleştirilecekler sosyal konut yapılıp teslim edilirse şaşırmayın. nasıl olsa batı ile mülteci konusunda antlaşma yapıldı ya türkiye mültecileri batıya yollamayacak bunlara bakacak. batı yaşlanan azalan nüfusuna rağmen mülteci akını istemiyor. dışarıdan kaliteli nitelikli göçmen alıyorlar. sonuçta ne kadar göçmen o kadar sorun demektir devletin ve milletin bekası önemli. acımak çözüm değil ileride acınacak türk milleti olacak. eli silah tutanları

Avatar
Bilal Altaş ( Öncekinin devamı 2 ) 10 yıl önce

sonuçta ne kadar göçmen o kadar sorun demektir devletin ve milletin bekası önemli. acımak çözüm değil ileride acınacak türk milleti olacak. eli silah tutanların hepsi çatışmalı çocuk kadınlara da birleşmiş milletler bakmalı. kurtuluş savaşındaki elif'in kağnısı şiiri gerçektir onu okuyun ama anlayın.

Avatar
bilal altaş 10 yıl önce

bu bölgede en çok ezilen sahipsiz bir millet türkmenler türkiye türkmenlere böylemi sahip çıkıyor. one minute çıkışını neden türkmenlere yapmıyorlar. türkmenlere böyle rezil bir şekildemi sahip çıkılıyor. siz ancak vatan hainlerini besleyin.

Avatar
bilal altaş 10 yıl önce

türkiyenin uygun yerlere türkmen köyleri kurup oralarda türkmenleri konumlandırması lazım. böyle rezil bir şekilde dilendirerek mi sahip çıkılıyor. barzani talabani kürtlere nasıl sahip çıkıyor dünya görüyor.

Avatar
hasan erden 10 yıl önce

bunları getirenler neden ilgilenmiyorlar çünkü onlarda bıkmışlar