Bu haber kez okundu.

BAKANLIKTAN FİRMALARA FİKİRTEPE' DE ACELE KAMULAŞTIRMA JESTİ VE TÜM DETAYLAR ...

MÜSTEŞAR MUSTAFA ÖZTÜRK' ÜN SORU VE SIKINTILARI SORMASI ÜZERİNE TÜM FİRMA YETKİLERİNDEN SÖZ HAKKI ALANLAR VE SIRASI İLE SÖYLEDİKLERİ , BEKLENTİ VE İSTEKLERİ ...

BAKANLIKTAN FİRMALARA ACELE KAMULAŞTIRMA JESTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müşaviri , ve yetkilileri ile Fikirtepede yer almış bulunan irili ufaklı tüm firma yetkililerinin bulunduğu toplantıya Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz , Fikirtepe Haber sorumlusu ve muhabiri Yasin BEKTAŞ VE Fidem yetkilileride katıldı.



İlk sözü alan Nuhoğlu Firması Patronu Ali Nuhoğlu ,

'' Siyaset cesaret göstererek böyle bir karar verdi , Bizlerde Aynı cesareti göstererek Fikirtepede Bu işe başladıklarını ama aynı cesareti Bürokrasinin gösteremediklerini ve bu güne kadar topu hep taca attılar , dedi.

Ali Nuhoğlu , terkler, tevhit , harçlar ve 6306 sayılı yasa gereği 2/3 uygulamalarından kaynaklanan aksaklıklardan dolayı sıkıntılarının olduğunu söyledi.

Daha Sonra söz alan Güral İnş. Patronu Nuri Güral ,

6306 sayılı yasa kapsamında olduğu iddia edilen ama bu yasanın uygulanmadığı bir bölgede iş yapmaya çalıştıklarını söyledi.
Nuri Güral ayrıca , vatandaşlar ile bürokrasi içerinde sıkıştıklarını , sorunlarını cebri yolla çözmeye çalışan bir toplum içerisinde iş yapmaya çalıştıklarını , günde 3-5 adet tehdit aldıklarını , komşuların bile birbirleri ile ilişkilerinin bozulduğunu sözlerine ekledi.
Enson olarak Nuri Güral , 2/3 uygulamasını yapılmasını firmaların emsal kaybına uğramadan işlerine başlatılmasını istedi.

Fidem Başkanı Ercüment Oruç ,

Söz alarak Fikirtepe'de bazı firmaların isimlerini vererek firmaların mağduriyetini konuşmasının üzerine Bakanlık Müsteşarı zaten firmaları çağırdıklarını, firmaların kendilerinin burada olduğunu ve kendi dertlerini kendilerinin dile getirebileceğini firma haricinde olanlarında dinlemelerini söyledi.

Vartaş Patronu Ömer Faruk Barata

Yıkım ve harfiyat izinlerini bakanlıktan aldıklarını şu an itibarı ile 2 kişi yüzünden harfiyatıda durduklarını söyledi.
Ömer Bey 2/3 probleminin çözülmesini istediklerini söyleyerek sözlerine devam eden Ömer Bey sözlerini eğer emsal 4 açıklanıyorsa 4 olarak verilsin , değişik uygulaamalar ile 3- 3,5 yapılarak bizler vatandaşlara karşı sorunlu konuma getiriliyoruz. Emsal 3 ' e düşeceksede açıklansın millet bizden kaynaklanmadığını anlasın dedi.

Baysaş İnşaat Patronu Şemsettin AYDIN,

3.5 yıldır imarı kullanabilmek iin beklediklerin bütün evrakları hazır olmasına rağmen hala imarı alamadıklarını her seferinde farklı farklı engeller çıktığını bakanlık ve İ.B.B nin yönetmeliklerinin birbirine uymadığını bununda yeni sorunlar oluşturarak önlerini tıkadını söyledi. 
Şemsettin Bey , Ruhsat verilecek birimin hala kurulamadığını , tüm harçları yatırmalarına rağmen 9.5 aydır ruhsat beklediklerini söyledi.

Platin İnşaat yetkilisi Dural Çırak ,

Damdan düşene düşmemesi için ne yapması lazı , onun yolunu göstermek lazım , dedi.
İmar transfer hakkı tanınarak adaların önünün açılması teklifini yapan Durali Bey , 2/3 uygulamasının parsel bazında geçerli olduğunu bir an evvel adaların tek tapu , tek parsel haline geitirilmesi gerektiğini söyledi.
Bakanlığın önce firmaları dinlemesini ondan sonra konuşması gerektiğinide sözlerine ekledi.

Pana inşaat CEO su Kürşat Ufuk Bey ,

7 - 8 adet imzası % 100 bitmiş adaa bulunduğunu bunlardan da 3 tanesine bir gazla ruhsat verildiğini Diğerlerininde hala tapuada beklemey devam ettiklerini söyledi.6306 sayılı yasaya göre Fikirtepeden harç alınmamaıs gerektiğini söyleyen Kürşat Bey , 2/3 tebligatlarının başvurlarına rağmen gönderilmediğini , bakanlığın ruhsatlandırma ve iarla ilgili yetişmiş elemanının olmadığını düşündüğünü bunun haricinde belediye onayının hızlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anka Yapı Patronu Şaadet Bey ,

Fikirtepedeki sıkıntıları madde madde sıralayarak saydı , Şaadet Bey' in Sıraladığı maddler ise şöyle ;

1-  Terkler konusunun nereye yapılacağı belli değil
2-  Ruhsat imzalanma noktasında ve
3 - Bazı adalarda bölünmüşlük var kademeli imarın uygulanması gerektiği , 600 m2 veya ne kadar denk geliyorsa emsallerinde bir an evvel verilerek işlerin başlatılması gerektiği
4 - 60306 sayılı yasanın 6. maddesine göre 2/3 uygulamasının mümkün olduğunu , 2/3 çözüldüğünde herşeyin çözüleceğini söyledi.


Usta İnşaattan Özgür Bey 

Süreç belli olmadan yıkım yapmanın sıkıntılı olduğunu ve her şey netleştikten sonra yıkımların yapılmasının daha iyi olacağını söyledi.

Başaran İnşaattan Tamer Başaran ,

Emsallerin net olarak değiştirilmeden işlerin başlatılmasını istedi.

Mutlu Turizmden Yusuf Mutlu ,

600 m2 nin net mi brüt mü olduğunun açıklığa kavuşturulması gerektiği ve 
Kentsel dönüşümde görselliği de temel almamız  gerektiğini söyledi.
2/3 nin mutlaka uygulanması gerektiği ama gönderilen tebligatların takibinin yapılmadığı ve yapılmasını gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu konuda sıkıntılarını olduğunu ve göndeilen tebligatların takibinin olmamasından dolayı vatandaşlara iş yapamayışlarını açıklayamadıklarını ve bundan dolayıda imzaların tamamlanamadığını söyledi.

İslamoğlu Firmasından Kemal Bey,

Kadıköy Belediyesine terki % 20 larak yaptık. Daha sonra tekrardan % 25 terk ama bakanlık ve hazineye olması gerektiği söylendi bununla ilgili itiraz yapalı 2 ay olmasına rağmen henüz cevap alamadık, dedi.

Dumlupınar Muhtarı Ahmet GEDİZ ,

Firmalar ile yapılan bu toplantının aynısının mahallenin önde gelen tüm birey ve kuruluşiları ilede yapılmasını istiyoruz.

Nuhoğlu İnşaat, Yol kotları farkı problemine çözüm istiyoruz ,

Teknik Yapıdan Mehmet Ahi Bey ,

İşlerin süratli gitmesi için birimler arasında kopukluk var . 
Tapudaki sıkıntılara rağmen , 2 ay gibi zamanda ancak bakanlıktan cevap gelebildi, ama tapu dairesine hala ulaştırılmış ve işlemler başlatılmış değil dedi.
Mehmet Bey, bir koordinasyon merkezi kurulmasını ve birimler arasındaki kopukluk olmaması ve işlerin aksamaması için gerekli olduğunu söyledi.
Mehmet Bey , 6306  saylı yasada zaten var adalar bütünleştirilirse zaten sorunlar çözülür diye de ekledi.

Firmalardan Gelen yöneticilerin problemlerini ve sıkıntılarını aktarmaları not eden bakanlık müşaviri Mustafa Öztürk ve Vedat Dülger ve diğer yetkililer sırasıyla yaptıkları açıklamalar ile firmalar yeni müjdeli haberlerini ve çözüm planlarını açıkladılar ...



Müsteşar Mustafa ÖZTÜRK

'' Sadece dinlemeye değil yanımızda getirdiğimiz çözümleride paylaşacağız '' dedi.

Altyapı Kensel Dönüşüm Genl Müdürü Vedat Dülger ,

Terklerin hazineye yapılacağını, harçlar konusunda sadece ek ilavelerin harçları alınıyor ve döner sermayeninde oldukça altında bir rakam alınıyor dedi. Vedat Bey , aslında bu konuda biz oldukça küçük rakamlar aldığımız için teşekkür beklerdik  , dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşaviri Mustafa ÖZTÜRK ,

Bakanlık olarak acele kamulaştırma adını gündeme aldık ve bu şekilde imza atmayanların sorununu çözeceğiz dedi.

Ruhsatlarla ilgili Balmumcudaki bakanlık ofiinden verileceğini , yapılacak projelerin büyüklüğü noktasında zamansal olarak uzun sürebileceğini göz önüne almak lazım diye ekledi.

3-4 firmanın girdiği adalarda kendi aralarında anlaşılması gerektiği aksi takdirde emsal kayıplarının oluşacağını , tüm işlemlerin süratle yapılabilmesi için sözleşme yapılan parsellerle ilgili şerh ve imzalamayanlarla alakalı acil bilgi gönderilmesini istiyorum dendi 

Daha önceden yapılan % 20 terk üzerine % 5 ek terkin yeterli olacağını , projelerin eksik olması durumunda işlemlerin de eksik kalacağını ve sonuç alınamayacağını bunun için her şeyin eksiksiz getirilmesi gerektiği söylendi.

Fikirtepe ÇED RAPORLARI kapsam dışına alınmıştır müjdesi üzerine tüm firma yöneticilerinden Allah Razı Olsun denmesi dikkat çekti .

Fikirtepe Haber' den Yasin BEKTAŞ ,

Yapılan çalışmaların ve alınan kararların yerinde ve doğru kararlar olduğu, hem firmaların hem de işlerin yürütülmesi adına da gerekli olduğu ama eksik olduğu, eksikliğinde tapu sahibi ve bir taraf olmasına rağmen vatandaşların görüş , düşünce ve sıkıntılarının dinlenmeden karar verilmesi olarak belirttikten sonra mevcutta oluşan durumla ilgili ve sıkıntıların temelini oluşturan konular ile ilgili sorular sordu...

Fikirtepe Haber' den Yasin BEKTAŞ' ın , Müsteşar Mustafa ÖZKAN' a yönelttiği sorular ve sıkıntılar 

1- Fikirtep'de yer almış bulunan firmaların mali ve yapabilirlik yönünden sıkıntılı ve şüpheli görüldüğü bakanlık olarak bu yönde denetleme ve ayıklama işlemi yapılıp yapılmayacağı ,

2 -
 Bu güvensizlik ve tedirginlikten dolayı teminat ve güvence bazı sıkınılar var nasıl bir çözüm getirilecektir

3 -
Vatandaşın 600 m2  ve üstü yapılaşmak istemesi durumunda  acele kamulaştırmanın uygulanıp uygulanmayacağı ,

4 -
acele kamulaştırmada mevcut plan notlarının ne olacağı , uygulanıp uygulanmayacağı

5 -
Sözleşme ve vekaletnamelerdeki taraflı ve vatandaşların aleyhine olan maddelerin gözden geçirilip , vatandaşın aleyhine olan maddelerin düzeltilip düzeltilmeyeceğidir.

Başarır Fima yöneticisi Murat Coşkun

Yapılan tüm bu açıklamaların medya aracılığı ile tüm kamuoyuna da yapılmasını istemesi üzerine Müsteşar Mustafa Bey; '' Ben bir müsteşarım , bize güvenmiyor da medyaya mı güveniyorsunuz ! '' şeklinde ki tepkisi ile karşılaştı.

Sevgili İnşaat patronu Kemal Sevgili,

Ö
nceki değişkenler belli olmadan yeni değişkenler eklenirse zamansal problemler artacaktır, dedi.

Kemal Bey , Bakanlık , halk, firma ve Belediyeler taraf olarak dinlenmeli, tüm evraklar hızla bakanlık bünyesinde toplanıp ruhsatlar verilmeli dedi

Mimar Eren Talu ,

İstanbul plan Notları ile Fikirtepe Plan notlarının değiştirilmesini istiyorum dedi.

İstanbul Tapu ve Kadastro Müdürü ,

Kadastroda 2 firmanın beklediğini , birinncisini p .tesi vereceklerini diğerini ise bakanlıktan evrakların gelmesi mukabilinde haftaya vereceklerini söyledi.

Tapuda Nuhoğlu İnşaatın ihdaslar ve terkler konusunda hazine adına terkelr yapılacağı için muvafakatname verilmesi gerekiyor . Verilmediği için işler ilerlemiyor , dedi.

Nuhoğlu İnşaatın bu konuda p.tesi gelmesi durumunda işlemlerinin bitirileceğini belirtti.

Ayrıca Tapu müdürü , 6306 sayılı yasa ile ilgili her aşamada tapuda bir işlemin mutlaka olacağını ama her hangi bir eleman deteinin yapılmadığını ve mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.

Vedat Bey , 

Harçlar konusunda 100 m 2 daire harç bedelinin 0, 78 krş olduğunu belirtti.

Müsteşar Mustafa ÖZKAN ,
 
Tip imar yönetmeliklerinden kaynaklanan emsal düşüşlerinin olduğunu , tip imar yönetmeliklerinin seçim üzeri acele ile yapıldığını ve seçim üstü çok iyi değerlendirilemediğini bununu için 01.01. 2016 Tarihine kadar tip imar yönetmeliğinin ertelendiğini ve uygulanmayacağını ama bu süreç içerisinde de revize edilerek yenileneceğini söyledi.

Enson söz olarak Müsteşar Mustafa Bey yaptığı açıklamada yapılacak projelerde görsel ve mimari estetiğede özen gösterilmesini istediğini , yapılacak eserlerin birer fark ortaya koyarak dikkatleri çekmesi gerektiğini sözlerine ekleyerek toplantıya son noktayı koydu.

Haber: ajansFİKİRTEPE / Fikirtepe Haber



 


banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.