Bu haber kez okundu.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) tarafından hazırlanan “Türkiye’de Konut Piyasası: Risk ve Kazanç” adlı rapora göre, artan negatif veriler son 2 ayda tyüzde 55 oranında azalan konut satışlarının daha da düşeceği sinyallerini veriyor.

Milliyet'te yer alan habere göre, “talebin arzı karşılamama” eğilimi özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de arttı. Konut satışında gerileme ve fiyatlarındaki düşüş ise hızlanacak. Ayrıca, “yüksek kredi faizleri, fırlayan döviz kuru, stoktaki konutların eritilememesi, yüzde 1 KDV avantajının bitmesi, demir ve çimentodaki pahalılık, uluslararası piyasalarda frene basılması, yetersiz yabancı yatırımcı ve Türkiye’deki siyasi istikrarsızlık” konut satışları önündeki en büyük engeller.

Mevcut konut fiyatlarının balon riskini artırdığını vurgulayan İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, ailelerin konut kredi borçlarının yükselmesinin de sakıncalarına dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son resmi verileri de konuttaki düşüşü ve kriz riskini doğruluyor. 2014 yılının ilk iki ayında satılan konut sayısı 170 bin 236 adet ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2 gerilerken özellikle üç büyük şehirde düşüş oranı 2014 yılının ilk iki ayında yüzde 9’u geçti. İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu yılın ilk iki ayında 64 bin 565 konut satılırken geçen yılın aynı dönemine göre 6 bin 417 adet daha az konut satıldı. 

banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.