Bu haber kez okundu.

Fikentder 'İmar yönetmeliğinde ki yeni ve önemli değişiklikler ne?'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca daha önce yayımlanarak yürürlüğe girecek "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği"nde inşaat sektörünün talepleri dikkate alınarak bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre yapı ruhsatına uygun olarak inşaatı devam eden yapılarda, plan iptali olsa bile yatırımcının kazanılmış hakkı korunmaya devam edecek.

Şehirlerde çarpık kentleşmeden kaynaklanan silüet bozukluklarının önlenmesi amacıyla imarda bazı yeni düzenlemeleri kapsayan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği bugün yürürlüğe girdi.

FİKENTDER'DEN VATANDAŞ'A UYARI!

Fikentder Derneği tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Mal sahiplerinin herhangi bir hak kaybı yaşamamaları ve mağdur olmamaları için yeni imar plan yönetmelik değişikliği ile elde ettikleri haklarını iyi bilmelerinin çok önemli olduğu vurgulandı.

Fikentder tarafından yapılan açıklamanın devamında, mal sahiplerinin temsilcilere ve firmalara 
verdikleri yetkilerin bilincinde olmalarını ve yetki verdikleri temsilcileri çok iyi seçmelerini önererek, yapılan projeyi de çok iyi ve düzenli takip etmeleri gerektiğini vurgulandı. 

İşte Fikentder'e göre yeni imar plan yönetmeliğindeki değişiklikler kısaca şöyle ; 

1- Emsale dahil olmadan ve metraj sınırı olmadan (Emsal harici alan dahilinde) Sökülür-takılır-katlanır cam panellerle kapatılmış olanlar dâhil yapılan balkon, teras vs. gibi emsal harici alanlar, daha sonra tadilat ruhsatı ile emsal alanına katılabiliniyor,
2 - STÜDYO DAİRELERE YASAK GELDİ
3 - 5 YILDA BİTMEYEN PROJENİN RUHSATI İPTAL, 
4 - 4 KATTAN FAZLA BİNAYA ASANSÖR ZORUNLULUĞU
5 - MESCİT TEŞVİKİ GETİRİLDİ
6 - NET ALAN TANIMI DEĞİŞTİ
7 - BODRUM KATA EV İZNİ
8 - DAHA ÖNCEDEN 2/3 ÇOĞUNLUK İMZASI ALMIŞ OLANLAR, İSTERLERSE ESKİ YÖNETMELİKLE RUHSAT İŞLEMLERİNE DEVAM EDEBİLECEK

Bakanlık tarafından 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan ve yürürlük tarihi 1 Ekim olarak belirlenen yönetmelikte bazı düzenlemeleri içeren "Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yapılan değişiklikler sonrası 30 Eylül tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.

Haber Türk' te yer alan haber detaylarına göre, Yönetmelikte, otel veya benzeri bir yapıda ortası açık merkezi alanı kapsayan "atrium"un tanımı yeniden düzenlendi.

Ayrıca, yönetmeliğin emsal harici tüm alanların toplamının, parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30'unu aşamayacağına ilişkin hükmünde, emsal dışı kalan alanlara ilişkin değişikliklere yer verildi.

Bu kapsamda, yapılması zorunlu olan yangın merdiveni ve korunumlu koridorun asgari ölçülerdeki alanı ile yangın güvenlik holünün 6 metrekaresi, son katın üzerindeki ortak alan teras çatılar, bahçede yapılan açık otoparklar, konferans, spor, sinema ve tiyatro salonları gibi özellik arz eden umumi yapılarda düzenlenmesi zorunlu olan boşluklar ile alışveriş merkezlerinde yapılan "atrium" boşluklarının her katta asgari ölçülerdeki alanı emsal harici sayılacak. Ortak alan niteliğindeki çocuk oyun alanlarının ve çocuk bakım ünitelerinin toplam 100 metrekaresi de bu hesaba dahil edilmeksizin emsal harici sayılacak.

Yönetmelik değişikliğiyle taban alan ve katlar alanı hesabına dahil edilmeyecek kullanımlar ve bahçe mesafelerine ilişkin de yönetmelikte düzenlemeye gidildi. Ayrıca müstakil konutlardaki bağımsız bölüm iç duvar kalınlıklarına ilişkin sınırlama da yönetmelik değişikliği ile ortadan kaldırıldı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ "SİLÜET ONAYI ZORUNLULUĞU" GETİREBİLECEK

Yapı projelerine ilişkin düzenlemeleri de içeren yönetmelik değişikliğiyle müstakil yapı adedi 30 veya daha fazla olan uygulamalar, bir parselde toplam yapı inşaat alanı 60 bin metrekareden fazla olan yapı veya yapılar topluluğu ile binanın herhangi bir cephesinden görünen en düşük kottaki bina yüksekliği 60,50 metreyi geçen yapılara ilişkin bu niteliklerden en az birini taşıyan yapı veya yapılar için büyükşehir belediyesince "avan proje zorunluluğu" kaldırılarak yerine "silüet onayı zorunluluğu" getirilebileceğine ilişkin hüküm eklendi.

Yönetmeliğe göre ayrıca özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda, fenni mesuliyet üstlenilmek ve kanunun cezai hükümleri saklı kalmak, kat maliklerinin üçte ikisi ve gerekmesi halinde uygulamadan etkilendiği ilgili idaresince belirlenen bağımsız bölüm maliklerinin muvafakati alınmak, statik açıdan sakınca bulunmadığına dair inşaat mühendislerince hazırlanacak rapor ilgili idaresine sunulmak, bina estetiğini, görünümünü ve silueti olumsuz etkilememek kaydıyla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun uygun görüşü alınarak ruhsat alınmadan elektronik haberleşme istasyonu kurulabilecek.

Bina cephelerinde bu fıkrada aranan şartlara ilave olarak, sadece anten ve anten aparatları monte edilmek, cepheye bitişik olmak, dış cephe kaplamasıyla benzer görünümde olması ve anten boylarının 1,55 metreyi geçmemesi şartları da aranacak.

Fenni mesuliyet üstlenilmek ve kanunun cezai hükümleri saklı kalmak kaydıyla, sabit elektronik haberleşme altyapısında kullanılan, saha dolabı, varlık noktası (PoP noktası), menhol, ankesörlü telefon ve bina içi anahtarlama ekipmanları, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni alınmadan kurulabilecek.

EN KÜÇÜK DAİRE MİNİMUM 28 METREKARE OLACAK

Yönetmelikte mevcut yapı ruhsatı başvurularına ilişkin de düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce riskli yapı tespiti yapılmış ya da riskli alan kapsamına alınmış, maliklerin en az üçte ikisi ile noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi düzenlenmiş olup, yapı ruhsatı düzenlenmemiş yapıların ruhsat işlemleri, talep edilmesi halinde 1 Ekim'den önce yürürlükte olan yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden önce ruhsatı alınan ve inşaatı devam eden yapılara ilişkin olarak da ruhsat süresi içerisinde yapılan tadilat ruhsatı başvuruları, talep edilmesi halinde ruhsatın düzenlendiği yönetmeliğe göre sonuçlandırılacak.

Yürürlüğe girecek yönetmelikte yer alan düzenlemeler arasında, 1+0 stüdyo dairelerin bundan sonra imar projelerine dahil edilmemesi, yeni tip konut projelerinde en küçük dairenin 1+1 ve minimum 28 metrekare olarak tasarlanması gibi yenilikler yer alıyor.

ASKERİ ALANLAR AZALDI

Hürriyet'te yazan haber detayında ise farklı olarak öne çıkartılan bir başka husus ise Yeni yönetmelikle “askeri alan” tanımlamasında da değişikliğe gidilmesi ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait alanlar tanımdan çıkartılması.

Bu düzenlemeyle iki kuruma ait arazilerin farklı amaçlar için yapılaşmaya açılmasının önü açıldı. Yeni düzenlemede, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni oluşturan Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanlıkları'nın savunma, harekat ve hudut güvenliğine yönelik yapıları, kışla, karargah, birlik, karakol, askerlik şubesi, askeri havaalanları, teknik ve lojistik gibi askeri veya güvenlik amaçlı ihtiyaçlara yönelik tesislerle TSK'nın ihtiyacına yönelik idari, eğitim, sağlık yapılarının bulunduğu araziler askeri alan olarak tanımlandı.

Resmi Gazetede yayınlanan Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmelik değişikliğini OKUMAK İÇİN BURYA TIKLAYIN

ajansFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com 

banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
FİKİRTEPELİ 7 yıl önce

bodrum katlar daire olabiliyor, isteyen istediği yönetmeliği seçebiliyor, bodrumlar ticari de olabiliyor , balkonlar vs, daha ne sayayım sayın Asya !? fikirtepe neyin kapsamı alanında ;)

Misafir Avatar
Asya 7 yıl önce @FİKİRTEPELİ

bu yönetmeik fikirtepe aleyhine. kot farkı koyuldu fikirtepe eski yönetmeliğe göre yapılacak

Beğenmedim! (0)
Avatar
Asya 7 yıl önce

bilgi için teşekkürler. Bu durumda apartmanları yenileyenler ekstra m2 kazanıyorlar gibi duruyor

Avatar
FİKİRTEPELİ 7 yıl önce

Fikirtepe'de bu yönetmeliğe göre büyük vurgun var !

Misafir Avatar
Asya 7 yıl önce @FİKİRTEPELİ

Fikirtepe kapsam dışı.

Beğenmedim! (0)