Bu haber kez okundu.

Nazmi Durbakayım ''Asgari ücret artışı bizi etkilemez !''
Asgari ücret tartışmalarına Nazmi Durbakayım'dan farklı bir bakış

Teknik Yapı'nın Denizlide yapacağı yatırımla ilgili düzenlediği basın toplantısında Teknik Yapı'nın patronu Nazmi Durbakayımdan gündeme ilişkin gelen sorulara karşılık yaptığı değerlendirmeleri FİKİRTEPEHABER.com farkıyla yayınlıyoruz.

Nazmi Durbakayım ''İşsizlik var deniyor ama, çalıştıracak kalifiye eleman bulamıyoruz !''

FİKİRTEPEHABER.com olarak takip ettiğimiz ve 09.11.2015 tarihinde gerçekleşen basın toplantısında Nazmi Durbakayım bir soru üzerine yaptığı açıklamada , eleman bulmakta zorlandıklarını, devamlı bir arayış içerisinde olduklarını belirterek ve kalifiye eleman bulmanın o kadar kolay olmadığını söyledi. Durbakayım, zaten çalışan personelin liyakatine göre ücretlendirildiklerini söyledi. Durbakayım bu ücretlendirmelerde karşılıklı pazarlığın söz konusu olduğunu ve herkesin hakkının verilmesinin doğru olacağını belirtti.
 

Asgari ücret bin 300 lira olacak ama maliyeti kim üstelenecek? Partilerin asgari ücret vaatlerine seçim öncesi sessiz kalan iş dünyası şimdi her gün getireceği yükleri hatırlatan açıklamalar yapıyor. İşverene maliyetinin 16 milyar lira olması beklenen zamma karşı patronlar sigorta prim indirimi, vergi muafiyeti ve 1 yıllık yük üstlenimi gibi taleplerde bulunuyor. Kayıt dışı riski konuşuluyor.

İş dünyasının bu yorumlarının aksine, Teknik Yapı'nın Patronu ve duayen iş adamı Nazmi Durbakayım asgari ücret artırımının kendilerini etkilemeyeceğini, Teknik Yapı olarak asgari ücretle kayıtlı ve çalışanlarının olmadığını belirtti.



Nazmi Durbakayım yaptıkları işlerde tüm prosedürleri yerine getirmenin kendilerinin en temel prensipleri olduğunu söylerken, Kanun ve prosedürleri uygulamanın her zaman uzun sürsede ileride ortaya çıkabilecek farklı sorunları da ortadan kaldıracağını söyledi.

Agari ücret artışıyla alakalı her hangi bir sorunlarının olmadığını söyleyen Nazmi Durbakayım kurulacak yeni hükümetten beklentilerini ise şöyle özetledi; “Hükümetin kurulmasıyla birlikte revizyondan geçen ve deposunu dolduran sektörümüzün kazasız belasız yol alması için, izleyeceği rotadaki hava şartlarının belirlenmesi ve netleşmesini bekliyoruz. Bu kapsamda yeni ekonomi yönetiminin kentsel dönüşüm, KDV, harçlar, imar mevzuatı, mütekabiliyet gibi sektördeki ana çarkların gözden geçirilmesini; başta yabancı yatırımcılar olmak üzere konut alıcılarının geçici iyimserlik havasından çıkarak, gayrimenkul sektörünün yine en güvenli liman olduğuna ikna edilmesi için bürokrasinin eski işlerliğine kavuşmasını umuyoruz.”

Asgari ücret iş dünyasını neden tedirgin ediyor !?

Asgari ücret üzerinden gelir vergisi, SGK primi, işsizlik sigortası gibi vergi ve paylar alınıyor. İTO’nun istediği gibi SGK işveren priminde 3 puan indirim olursa, bunun devlete maliyeti yaklaşık 7 milyar lira olacak. Ancak 3 puanlık indirim sadece asgari ücretli için geçerli olursa 3 milyar liralık kısmını devlet üstlenecek.  Türkiye’de yaklaşık 12 milyon çalışan bulunuyor. Bunun yaklaşık 5 milyonunun maaşı asgari ücretten gösteriliyor. Bunun da yüzde 45’inin yani 2 milyon 750 bininin gerçek maaşının asgari ücret olduğu tahmin ediliyor. Asgari ücret bin 300 liraya çıktığında işverene 437 lira ek maliyeti olacak. Asgari ücret maaşı alanların aylık maliyeti 1.2 milyar liraya denk gelecek. 

İş dünyasının asgari ücretlere yönelik vergisel artışa tepkisi devam edeken , asgari ücretle geçinen işçilerin kazançları üzerinde oluşan enflasyonist baskıdan bahsetmemesi karşısında asgari ücretle geçinmeye çalışan büyük bir çoğunluğun dikkatinden kaçmamakta.

ajansFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com

banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.