Bu haber kez okundu.

DANIŞTAY FİKİRTEPE RİSKLİ ALAN İPTAL BELGELERİ ...
 Danıştay Altıncı Dairesi Fikirtepe'de ilgili ada ve parsel sahiplerinin başvurusu üzerine talep edilen Riskli Alan İptal Kararı

31.05.2013 tarihli, 28663 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İstanbul İli, Kadıköy İlçesi sınırları içerisinde bulunan (FİKİRTEPE - DUMLUPINAR - MERDİVENKÖY - EĞİTİM ) alanların riskli olarak ilan edilmesine ilişkin 09.05.2013 tarihli, 2013/4749 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu karara dayalı olarak tesis edilen kamulaştırma işlemleri hakkındaki 28.10.2014 tarihli, 21114 sayılı İstanbul Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü işlemi ile acele kamulaştırma kararının, davacıların gerek müstakilen gerek hisseli olarak maliki olduğu İstanbul İli, Kadıköy İlçesi, Eğitim Mahallesi 283 Pafta XX Adalar , xxx Parseller sayılı taşınmazlar yönünde iptali istenen dava, görüldüğü Danıştay altıncı Dairesi tarafından karara bağlandı.



Danıştay Savcısı Ülkü Özcan'ın Görüşüne ilişkin Belge ve detaylar ...

Danıştay savcısı Ülkü Özcan daha öncesinde mahkemeye sunduğu görüşünde belgede yazılı sebepleri gerekçe göstereek RİSKLİ ALANIN İPTALİ yönünde görüş belirtmişti. 



İşte karara neden olan sebepleri içeren belgelerin devamı ...

Mahkeme Bahse konu riskli alan uygulamasın dayanak oluşturması için sadece 165 bina hakkında risk tespitinin yapıldığını ancak zeminle alakalı her hangi bir yerbilimsel etüt raporunun sunulmadığını belirtmekte. Mahkeme ayrıca dava konusu ilgili ada ve parseller hakkında her hangi bir raporun düzenlenmemiş olmasına dikkat çekerek belgelerde de yazılı diğer sebeplerle beraber riskli alan uygulamasının iptaline karar vermiştir.

Mahkeme iptale iliişkin gerekçesinde ne  dedi ?

FİKİRTEPEHABER.com olarak elde ettiğimiz bilgilere göre Danıştay Altıncı Dairesi kararına sebep açıklamada ''Uyuşmazlıkta; söz konusu alanın üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığına dair idarelerce hazırlanan raporların büyük ölçüde gözlemsel olduğunu ve genel bilgiler içerdiği, İstanbul ilinde daha önce meydana gelen depremler sonucunda uyuşmazlığa konu yapıların olumsuz etkilenip etkilenmediği yolunda belirlemeye yer verilmediği, yapılardan numune alınmak suretiyle teknik bir metot üzerinde çalışılmadığı, yapıların hangi yönlerden can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayıcı yeterli bilgi içermediği gibi alanın zemin itibariyle riskli olduğu gerekçe raporunda yer almasına karşın, alanın yer bilimsel etüt raporunun düzenlendiğine ilişkin herhangi bir bilgi veya belge sunulmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenlerle alanın riskli alan ilan edilebilmesi için Kanunun ve Uygulama Yönetmeliğinin öngördüğü koşulların varlığı detaylı bir teknik raporla ortaya konulmadığı görünmektedir.

Bu durumda; uyuşmazlığa konu alanın ''riskli alan'' ilan edilmesine ilişkin 09.05.2013 tarihli, 2013/4749 sayılı Kamulaştırma Kanunun 3. maddesinde, idarelerin kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını kamulaştırabilecekleri hüküm altına alınmıştır.

Olayda, davalı Bakanlığın acele kamulaştırma yetkisinin 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanundan doğduğu gibi bu kanun kapsamında ilan edilen riskli alan sebebiyle kamulaştırma yöntemine başvurulduğundan ve ''RİSKLİ ALAN'' ilan edilmesine ilişkin 09.05.2013 tarihli, 2013/4749 sayılı Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı bulunması karşısında kamulaştırma işleminin gerek yetki, gerek sebep unsuru yönünden hukuka aykırı hale geldiği sonucuna verılmaktadır. '' denilmekte.

Mahkemenin '' açıklanan nedenlerde, dava konusu işlemlerin uyuşmazlığa konu taşınmazlar yönünde iptaline, yapılan masraflarında davacılara ödenmesine ''  07.07.2015 tarihinde verdiği karara, kararın tebliğini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Direleri Kuruluna temyiz isteminde bulunabileceğinin duyurulması sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temyiz hakkını kullanmış ve son olarak Danıştay Altıncı Dairesi bu temyiz başvurusunu da değerlendirerek yukarıdaki gerekçelerden dolayı riskli alanın iptalini kabul etmiş bulunmakta. 







Davaya müdahil olmak isteyen haricilerin reddine ...

Davaya katılma isteminde bulunan ve acele kamulaştırma işleminin devamı yönünde görüş bildiren bazı ticari firmalar ( Mist , Nuhoğlu , Haytek , Emay, Şua, Haldız İnşaat )  ve firmalar haricinde özel şahısların bahse konu ada ve parsellerde her hangi bir mülkiyetlerinin söz konusu olmamasından dolayı müdahillikleri mahkemece reddedilmiştir. 

Mahkeme müdahilliği, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 31. Maddesinin yollamada bulunduğu Hukuk Muhakemeleri Kanunun ilgili maddeleri uyarınca DAVAYA KATILMA İSTEMLERİNİN REDDi yönünde 07.07.2015 tarihinde oybirliği ile karar vermiştir.

İşte davaya katılma istem ve reddine ilişkin FİKİRTEPEHABER.com olarak elde ettiğimiz belge.

Fikirtepe'de imzası yüzde yüz biten adalar ve firmalar ile beraber devam eden projeler hakkında her hangi bir engel ve problem bulunmamaktadır ...

Konuyla ilgili FİKENTDER ''Fikirtepe Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği '' desteğiyle hukuki açıklaması Uzman Avukatların kaleminden www.FİKİRTEPEHABER.com sitesinde yayınlanmıştır. Hukuki olarak Danıştayın bu kararının ne olduğunu Av. Hürriyet Azak FİKİRTEPEHABER.com okurları için kaleme almıştır.

Kaleme alınan bu hukuki yorumu okumak için buraya tıklayınız...



ajansFİKİRTEPE/www.FİKİRTEPEHABER.com


banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
zencii zencii 9 yıl önce

bakanlık fikirtepeyi riskli alan ilan ederek en büyük kötülüğü yapmıştır.

Avatar
yusuf 9 yıl önce

buradan ahkam kesen millete kapak olsun hemde düdüklü tencere kapağı ileri geri konuşup mesnetsiz haber yapmayın diyorlardı.
Yasin bey teşekkür ederiz.

Avatar
KRAL 9 yıl önce

Herkesin adaleti şaşar Allah ın ki asla.

Avatar
Hakkı 9 yıl önce

Yanlış hesap Bağdata gitmeden Danıştaydan dönmüştür. Doğru ve hızlı haber için teşekkürler Fikirtepe Haber ve çalışanları

Avatar
ali kısacık 9 yıl önce

Bakanlık neden yanlış yaptı bilinmiyormuydu itiraz edilip danıştaydan iptal edileceğini bir riskli alan ilan ediyorlar hiç bir binayı risk tespiti yapıyorsun kimden neyi kaçırıyorlar kademeli imar vermesin zaten kimseyi zorlayamassınız anlaş ve uyum olmalı şimdi ne oldu biliyormusunuz fikirtepe riskli alanı değil artık yapılacak iş risk yapı tespiti yatırılması gerekir buda arsa sahiblerinin talebi ile olur fikirtepede 1 adada 165 bağımsız bölümde yapılmış
Şu durumda PLAN NOTLARI İPTAL KAMULAŞTIRMA KANUNLARA AYKIRI RİSKLİ ALAN DEĞİL ARTIK bundan sonrası belisizlikler varrrrrrrrrrrrrr hayırlısı diyelim

Avatar
TEMEL ÇELİK 9 yıl önce

Hep söylemiştim ve sormuştum neye göre rizkli alan ilen ettiniz diye?

Avatar
nesli gül 9 yıl önce

belirsizlik yok

Misafir Avatar
nesli gül 9 yıl önce @nesli gül

riskli alan değil, bundan daha güzel bir şey olur mu, oturdunuz topraz kötülenirmi, kimse yatırım yapmaz, sağlam zemin, sağlam binalar ıda toprak sahipleri kendi yapacak

Beğenmedim! (0)