Bu haber kez okundu.

BÜYÜK FİKİRTEPE TOPLANTISINA YOĞUN İLGİ ...
Kadıköy Life'tan Adem Giden' in haberine göre, Halis Kurtça Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş ile birlikte CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Günalp, MHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Eski Adayı Rasim Acar, Merdivenköy Mahallesi Muhtarı Nazan Gürkan, Mimar Cemal Kurtoğlu, Tarlabaşı Kentsel Dönüşüm Sözcüsü Erdal Aybek, birçok davetli ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Toplantının ardından yetkili kurum ve kuruluşların sorunlarına çözüm bulmaması halinde dernek yönetimi, Büyük Fikirtepe Yürüyüşü gerçekleştirmeye hazırlandıklarını açıkladı.

KADIKÖY LIFE KAPAĞINA TAŞIMIŞTI…

Anadolu Yakası’nda kentsel dönüşüm ve yenilemenin nabzını tutan Kadıköy Life Dergisi, son sayısında kapağına Fikirtepe’de kentsel dönüşüm sürecini taşımış, “Fikirtepe’de rezidanslar dönemi” vurgusu yapmıştı.

“SÜREÇ HIZLANSIN, VATANDAŞ DA SÖZ SAHİBİ OLSUN…”

Kentsel dönüşüm sürecinin acil olarak hızlanması gerektiğine dikkat çeken Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yasin Bektaş, yönetim kurulu ile birlikte açıkladığı yedi maddelik talep listesinde şunları dile getirdi:

Firmaların başvurusu beklenmeden, bakanlık baskısı ile firmalardan evraklar ve avan proje çalışması istenmeli. Aynı anda ve süratle boşa vakit kaybetmeksizin tüm imzası biten adaların ruhsatları verilmeli. İş yapamayacak, mali yönden yetersiz firmalar hiç bekletilmeden elenmeli.

- Fikirtepe’de yüzde 100 imzası bitmiş toplam 14 ada ve firma mevcut. Fikirtepe’deki 60 ada ve 35 firmayı göz önünü aldığınızda, dönüşümün Fikirtepe’de başlamasının üzerinden geçen 4 yıl sonrası ruhsat alan firma sayısı toplam 4 adettir. Bu kesinlikle bir başarı değil, tamamen büyük bir hezimettir. Fikirtepe’de imzalarını uzun zaman öncesinde yüzde 100 bitirmiş olan adalar içerisinde iş yapma gayreti gösteren firmaların aksine, hiçbir faaliyette bulunmayanların da varlığı gözlerden kaçmamaktadır. Kat karşılığı sözleşme imzalayan firmalar, yüzde 100 imzalarını bitirdikleri bu 14 adanın imzalarının tamamını olmasa bile büyük çoğunluğunun en az 2-3 sene öncesinden bitirmiş olmalarına rağmen nedense hala ruhsat alamamışlardır veya hiçbir girişimde bulunulmamıştır. Bunun boşa geçen 4 yılı da içine alacak şekilde ciddi manada irdelenmesini, hataların tekrar edilmemesini ve bu konuda vatandaşların kaderlerinin firmaların insiyatifine bırakılmaksızın bakanlıkça sıkıştırılarak faal duruma getirtilmesini talep ediyoruz.

– Bugün maalesef sözleşme kurnazlıklarına sığınarak ruhsat almış veya almamış büyük firma, küçük firma demeden vatandaşların kiralarını dahi ödememe kurnazlığına kaçarak vatandaşları mağdur eden firmaların varlığı, ileri dönük olarak bizleri tedirgin etmekte, ruhsat verilmiş olmasının bile sorunları bitirmemekte olduğunu gözler önüne sermektedir. Sıkıntılar bununla da bitmemekte ve vatandaşlara imzalatılan geniş yetkili vekaletler ile vatandaşların haberi olmadan hak kaybına uğratanlar ve aldıkları geniş yetkilerle donatılmış ucu açık vekaletler sayesinde vatandaştan habersiz inşaat yapacağım bahanesi ile vatandaşı oyalayan ve anlaştığı adaları başka firmalara pazarlamaya çalışarak haksız kazanç etmeye çalışan, nasıl olsa adayı bağladım düşüncesi ile imzalarını tamamlamak yerine kanun gücünü kullanarak haksız yere vatandaşın arsalarının kamulaştırılması için çabalayan veya mali gücü olmamasına karşın iş yapmayarak vatandaşları oyalayan çantacı-emlakçı firmalar da maalesef büyük sorun oluşturmaktadır. Ve tüm bunların haricinde sözleşmelerdeki tuzak ve boşluklardan faydalanarak iş yapmayan ve zaman kaybına sebep olan firmalar dikkatlerden kaçmamakta, artarak devam etmektedirler. Bu bağlamda, Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Derneği olarak saydığımız problemleri de göz önüne alarak 60 adaya girmiş bulunan tüm firmaların mali yapılarının, vatandaşlara dayattıkları tek taraflı sözleşmelerin ve mecbur bırakılarak istenilen vekaletnamelerin tekrar gözden geçirilerek hem vatandaşı hem de firmaları, iki tarafı da koruyucu ve adilane olacak şekilde yeniden düzenlenmesini veya ek protokollerle sağlamlaştırılmasını talep ediyoruz.

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ruhsat aşamasında değil, imza aşamasında denetlemeye yoğunlaşsın. Bu bağlamda, Bakanlığın gücü etkisinde olan ve kentsel dönüşüm alanında faaliyette bulunacak inşaat firmalarının Bakanlığın kendi belirleyeceği ve vatandaşı koruyucu kriterler ile sertifikalandırmasını, bu sertifikalarda da firmaların mali gücüne göre A-B-C gibi kategorilendirilmesini, bu aşamada mali gücü yeterli olmayan firmaların sertifika aşamasında elenmesini talep ediyoruz.

- Dernek olarak bakanlık aracılığı ile ortak hak ve menfaatler doğrultusunda eşit sözleşme metinlerinin düzenlenmesini ve gerekli teminatların alınması yolu ile vatandaşların haklarının korunmasını talep ediyoruz. Zira herhangi bir teminat verilmeksizin arsa devir mecburiyeti getiren, kamu veya toplumsal baskı ile yapılmış veya yapılacak sözleşmelerde ilerde yaşanabilecek iflas ve batma gibi durumlarda vatandaş çaresiz kalabilmekte ve uzun yıllar sürebilecek mağduriyetliklere sebep olabilecek mahkemelerde yıllarını heba etmek zorunda kalabilecektir.

- Fikirtepe’de imza atmış bulunan vatandaşlar, iki ada (Teknik Yapı ve Baysaş İnşaat) haricinde hiçbir adada Fikirtepe’de kentsel dönüşümün başlamasının üzerinden geçen 4 yıllık kayıp zamana rağmen ne alacağını net olarak bilmemektedir. Tüm Türkiye’de ve dünyada olduğu gibi bakanlık tarafından imza almış firmalara yapılacak baskı ile avan projelerin yıkımdan önce çizdirilmesi ve bir an önce vatandaşların ileride kötü bir sürpriz ile karşılaşıp mağdur olmaması için şimdiden gerekli önlemlerin yıkımdan önce alınmasını istiyoruz. Bunun Türkiye’de kentsel dönüşüm sürecinde yapılaşan diğer çevre binalardaki vatandaşların hakkı olduğu kadar, tüm Fikirtepelilerin de hakkı olduğunu düşünüyor ve bu doğrultuda taleplerimizi tekrarlıyoruz.

 Herhangi bir siyasi görüş ve parti ayrımı yapılmaksızın, yerel belediyelere ve İBB’ye tanınan bazı yetkilerin verilerek ruhsatlandırma ve evrak takibi noktasında hem işlemlerin hızlandırılmasının sağlanmasını ve yerelde vatandaş tarafından hesap sorulabilirliğin artırılmasını istiyoruz.


Haber kaynak :ADEM GİDEN /Kadıköy Life



banner23
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
oğuz çakmak 10 yıl önce

ÇŞB ve Büyük Şehir Belediyesinin firmalarla yapılan sözleşmelere göre ne kadar hisse ve nereden ne kadar yer alacağı belli olmadan inşaata başlatmasınlar. Başaran firması bize firma olarak küçük bir bilği vemiş değil ve bundan rahatsız oluyoruz. İmza atmayan insanlar bunları bildikleri için korkuyorlar. Ben çşb İstanbul müdürü Bülent babaoğlunun sözüne binaen imza attık ama bin bir pişmanım. 27 kat yapılıyor %54 hisseme ne alacağımı üstün körü hesaplamayla geçiştiriyorlar. Devlet yetkilileri bizleri kutlra yem yapmasınlar. Buradan muhalefet partilerine sesleniyorum yetkililer umursamıyor bari sizler fikirtepeliye sahip çıkın.